Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: guerra
GNASSINGBÉ EYADEMA Gnassingbe Eyadema, el vice-degà dels dictadors- Alfons Quintà
07 feb 2005
Jacques Chirac va manifestar una "profunda tristesa" per la mort del més durador tirà africà, Gnassingbé Eyadema, un bípede amb uniforme que el 12 de gener del 1963 va assassinar personalment al president Sylvanus Olympio. Des d'aquell mateix dia, però del 1967, Eyadema era president de Togo, gràcies a l'assassinat, la tortura i la seva condició de gos d'atura de França. A més, era el vicedegà dels tirans, darrere de Fidel Castro, que ho és des del 1959.
La notícia ha passat força desapercebuda a casa nostra, en uns dies en què, en canvi, hi ha una justa commoció per les morts d'africans que intent arribar a Europa. Això darrer és l'efecte directe de l'existència de botiflers i criminals com Eyadema.
Admirador confés d'un altre gos d'atura de França, el general Mobutu, Eyadema era un assassí, de qui podria explicar mil malifetes perverses, totes certes, però difícils de creure.
La seva relació amb Chirac no era gens banal. Va ser el primer president que Chirac va rebre després arribar a la presidència de França. Només en va informar un gran diari francès perquè era una vergonya difícil de justificar. Mai va ser desmentit.
França no va poder evitar que la Unió Europea suspengués a l'ajut a Togo el 1993. El règim també va ser condemnat per l'Organització de la Unitat Africana, esdevinguda Unió Africana.
El cop d'Estat contra Sylvanus Olympio, comès per l'antic sergent de l'exèrcit colonial francès Eyadema, seguit del seu assassinat, va ser un paradigma de la brutalitat colonial francesa. Olympio era un economista, elegit democràticament, molt preparat, però tenia unes característiques que França considerava intolerables.
Olympio parlava molt bé alemany i anglès (Togo havia estat colònia alemanya i una part de la seva formació havia estat a Gran Bretanya), va voler tenir bones relacions amb els Estats Units (va ser capturat quan ja havia penetrat en el jardí de l'ambaixada nord-americana, per refugiar-s'hi) i estava preparant vincular la moneda nacional al marc alemany, quan el control de les monedes africanes des de París era un element clau del colonialisme francès.
Ara la púrria uniformada togolesa -formada i enquadrada per militars francesos- s'acaba de saltar la successió que havia establert el mateix Eyadema, evitant convocar eleccions i designant com successor el fill del tirà. A Togo continuarà un sinistre espectacle de titelles, sense canviar el titellaire: Jacques Chirac.

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more