Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : ecologia : laboral : pobles i cultures vs poder i estats : dones
Per 10 raons, aquesta constitució NO
06 feb 2005
1. No s'ha vertebrat el model social europeu al no reconèixer drets fonamentals ni estendre uns nivells de protecció i benestar social comuns a tota la Unió.
Si volem que Europa sigui més que un gran mercat, cal que tots els ciutadans i ciutadanes de la Unió puguin gaudir dels mateixos drets socials. No pot ser que drets fonamentals com al treball, a la salut, a un habitatge digne no estiguin reconeguts. Aquesta Constitució és, fins i tot, menys social que la Constitució espanyola o francesa.

2. Aquesta Constitució no reconeix la diversitat nacional de la Unió.
El Tractat Constitucional parla d'una Unió de ciutadans i d'estats, però no reconeix l'existència de les nacions sense estat ni el seu paper en la construcció europea

3. No preveu el dret fonamental de tots els pobles a l'autodeterminació.
Aquest dret ha de poder ser exercit per qualsevol comunitat nacional que, seguint estrictes procediments pacífics i democràtics, així ho decideixi. La Unió ha de garantir que la voluntat lliurement expressada pels ciutadans i ciutadanes sigui respectada, i ha de facilitar la incorporació de nous estats que sorgeixin dels ja existents.

4. No es permet la participació de les nacions sense estat en els processos de decisió a nivell europeu i no podem defensar els nostres interessos com a país.
El Tractat hauria de preveure que les regions europees amb competències legislatives han de poder influir de manera efectiva sobre les resolucions que les afectin directament. També han de poder demanar directament revisions judicials de la legislació de la Unió que envaeixi les seves competències.

5. El català ha de ser llengua constitucional i plenament oficial de la Unió.
El català té un reconeixement insuficient a Europa, tot i ser una llengua demogràficament més forta i més usada que moltes de les que ja són oficials.


6. L'increment de la despesa militar no pot ser una obligació de la Unió.
La Constitució obliga els Estats a "millorar progressivament les seves capacitats militars". La creació d'una Agència Europea d'Armament, que té per finalitat potenciar la indústria militar europea i fer un seguiment dels compromisos adquirits pels estats membres, no hauria d'estar inclòs en el text constitucional. Una Unió que vol competir en capacitat militar amb els EUA no pot desenvolupar un mètode basat en el diàleg per resoldre conflictes internacionals.

7. La UE continuarà tenint dificultats per a poder actuar al món amb una sola veu.
Es manté que les decisions en política exterior s'han d'aprovar per unanimitat. Un sol Estat pot bloquejar que la Unió es posicioni contra la guerra a l'Iraq o Txetxènia, el que impedeix el desenvolupament d'una política exterior comuna veritable i coherent. Totes les decisions, a més, estaran supeditades a l'estratègia de l'OTAN.


8. Continuen existint massa àmbits, com la fiscalitat, la política social o determinades qüestions de política mediambiental, on un sol estat pot bloquejar qualsevol avenç cap a una major integració europea.
Això afavoreix la deslocalització d'empreses que busquen pagar menys impostos o regulacions laborals i mediambientals precàries a d'altres països. Es genera una pressió molt forta perquè tots els Estats tendeixin a desregular el mercat de treball i els drets socials i mediambientals.

9. El Parlament Europeu, única institució escollida directament per la ciutadania europea, no té les competències pròpies d'una cambra legislativa.
El Tractat nega al Parlament el dret a proposar legislació i a escollir d'entre els seus membres el President de la Comissió Europea (òrgan que impulsa les polítiques de la Unió). Amb aquest Tractat, el Parlament Europeu no serà un parlament amb plenes competències legislatives, pressupostàries i de control. Quedaran àmbits claus on l'europarlament no podrà legislar.

10. El rígid procediment de reforma del Tractat fa pràcticament impossible que en el futur es puguin introduir les millores que proposem.
És un Tractat que, una vegada aprovat, serà molt difícil de modificar. La voluntat de revisió dependrà dels Estats i s'haurà de fer, en les qüestions essencials, per unanimitat. Si es volen fer canvis només un NO ara, en aquest referèndum de ratificació, podrà forçar-los.
Per moltes raons, aquesta constitució NO

És indubtable que la Unió Europea ha representat un espai de pau, llibertat i progrés que ha permès superar conflictes històrics. En aquest sentit, ERC com a partit catalanista i amb una llarga vocació europeista, entén que l'elaboració d'una Constitució Europea és un pas necessari per construir una Europa més forta dins i fora de les seves fronteres.

Però la Constitució que se'ns proposa, la que haurem de votar el 20 de febrer, ha estat feta d'esquena als ciutadans i als pobles d'Europa. No ha inclòs cap de les 80 propostes de la Convenció Catalana per al debat sobre el futur de la Unió Europea. Les seves mancances socials i democràtiques, la seva aposta pel militarisme i el nul reconeixement de l'àmplia pluralitat nacional, cultural i lingüística del nostre continent, fan impossible que l'esquerra nacional dels Països Catalans pugui donar suport a aquesta Constitució.

El No dels Països Catalans serà un No europeista, que exigeix una nova proposta de Constitució Europea i que planteja un debat seriós sobre quins han de ser els fonaments de la Unió Europea que una Constitució ha de consolidar. Nosaltres ho tenim clar: democràcia, pau, benestar i diversitat.

This work is in the public domain

Comentaris

Per 10 raons, aquesta constitució NO
06 feb 2005
Santa Eulàlia de Ronçana
Dilluns, 07 de febrer - 20:00 hores
Espai: Centre Cultural la Fàbrica (C/ la Fàbrica, s/n)

Berga
Dimarts, 08 de febrer - 20:00 hores
Espai: Local de l'Ateneu de Berga (plaça Sant Pere

Santa Eugènia de Berga
Dimarts, 08 de febrer - 21:00 hores
Espai: Sala de plens (Plaça Major, 1)

Tarragona
Dimecres, 09 de febrer - 12:00 hores
Espai: Aula Magna de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili (Avinguda Catalunya)

Vilallonga
Divendres, 11 de febrer - 19:00 hores
Espai: Casa de la Cultura
Amb la intervenció de Miquel Peiró, president d'ERPV-Gandia

Vic
Divendres, 11 de febrer - 19:30 hores
Espai: Centre Cultural de la Fundació la Caixa (Passeig de la Generalitat, 46)

Cànoves i Samalús
Dissabte, 12 de febrer - 12:30 hores
Espai: Local social (Can Casademunt)

Hospitalet
Dissabte, 12 de febrer durant tot el dia (a partir de les 10:30 del matí
Espai: mercat de Collbanc

Abrera
Dissabte, 12 de febrer - 18:00 hores
Espai: Sala municipal (C/ Casamada Mauri)

Sant Quirze de Besora
Dilluns, 14 de febrer - 19:30 hores
Espai: Sala d'actes de la Caixa de Manlleu (Plaça Bisaura)

L'Ametlla del Vallès
Dilluns, 14 de febrer - 21:00 hores
Espai: Sala de la Biblioteca (C/ Torregassa, 35-37, entrada per Sebastià Bassa)

Igualada
Dimarts, 15 de febrer - 21:00 hores
Espai: Biblioteca Municipal Cal Font

Sant Pol de Mar
Dimecres, 16 de febrer - 20:30 hores
Espai: Sala polivalent de l'Ajuntament (Plaça de la Vila, 1)

Torelló
Dijous, 17 de febrer - 20:00 hores
Espai: Sala d'actes (C/ Enric Prat de la Riba, 17-19)
Re: Per 10 raons, aquesta constitució NO
13 feb 2005
Querido amigo "treballador en precari". Respeto profundamente tus 10 razones, para el no a la constitución. Confio en que sean tuyas y personales, sino, este diálogo no tendría sentido, porque para qué voy a discutirme con Esquerra Republicana de Catalunya?

En fin...

Ahí va lo que pienso, ordenado conforme a tus diez razones:

1--La constitución europea, SI vertebra el modelo social europeo y le da rango constitucional. Creo que el imperialismo americano no está demasiado de acuerdo con nuestro modelo, y que la constitución da una bofetada a Busch y su neoliberalismo. Además, Europa se constituye en economía social de mercado. Europa es una realidad compleja y muy diversa de 25 estados miembros, en 2007 serán 27, si tenemos suerte y nos dejan, incorporaremos también a Turquía, con la importancia que tiene en relación a la diversidad cultural y religiosa, y como puente entre Oriente y Occidente, para romper la columna vertebral de los que defienden la guerra de religiones y las nuevas cruzadas.

La diferencia de derechos sociales entre los estados miembros y los ciudadanos europeos, no es producto de la constitución, sino de las distintas realidades de los estados. O es que sin constitución habría igualdad? Seamos serios. Lo que si ofrece el espacio europeo, para los que queramos luchar por la extensión de los derechos sociales, son nuevos instrumentos y derechos sociales que reconoce la propia constitución. Ahora sí que tenemos un nuevo espacio de batalla.

2--La constitución europea, SI reconoce la diversidad nacional y cultural, además la promociona y protege. Ahora bién, a quién tenemos que pedir que ubique,realmente, nuestra realidad nacional es al estado español. En todo caso, europa, es una oportunidad para Catalunya. No equivoquemos el tiro. Es a nuestra nación a quién más interesa el proyecto europeo. Es el estado español quién pierde en la operación, al igual que los otros estados históricos centralistas.

3--Ahí tienes razón, la constitución europea no prevee expresamente, el derecho de autodeterminación de los pueblos. Sólo hace referencias, cosa muy importante, a la Carta de Naciones Unidas, que asume como propia y que si prevee el derecho de autodeterminación. Es necesario informar a nuestros lectores y participantes en el Foro con rigurosidad. Ahora bien, hay alguna constitución de los estados europeos que contemple este derecho? No. Que pasa, vamos a pedirle a la constitución europea lo que no pedimos a la española? Creo que la respuesta es evidente, poco a poco...

4--La afirmación para justificar el no, es falsa. La constitución europea, respeta expresamente, la participación de las naciones sin estado en la construcción europea, en la propia medida en que la practiquen los estados miembros. Es respetuosa con la realidad de los acuerdos nacionales en el marco de los estados miembros. Catalunya debe forzar al estado español a que le de un status, con perfil propio, en la construcción europea.

5--El tema de nuestra lengua, ya está resuelto, hemos de admitir que el nuevo gobierno socialista, lo ha hecho mejor que los anteriores de Felipe. Es el estado español el que debe ubicar el catalán como lengua normalizada en la unión.

6--El tema militar: soy antimilitarista,pero creo que en el mundo, hay que poder contrarrestar el poder militar unilateral del imperialismo de EE.UU. En el fondo, pienso que tarde o temprano, nuestro planeta, se verá abocado a tener un verdadero gobierno mundial, a partir de una ONU reformada. Y creo, sinceramente, que será necesaria una fuerza armada internacional, frente a los ejercitos de los estados.

7--Dices que europa seguirá teniendo dificultades para actuar como una única voz en el mundo. Por dios!! Es eso culpa de la constitución? Amigo mío, nuestras dificultades son producto de la diversidad europea, diversidad que en ocasiones no tiene apenas nada que ver con las izquierdas y derechas. Diversidad de intereses, y trayectorias históricas de los viejos estados burgueses. En todo caso, la constitución inagura nuevas instituciones para favorecer la proyección unitaria en el mundo, entre ellas el ministerio europeo de exteriores. Es necesario informar a todos con ecuanimidad. La única forma de que europa tenga una voz única en el mundo, derivará de la propia lucha de clases y de que el movimiento social alternativo, participe en la construcción de una nueva forma de internacionalismo, que no puede ser el encerrarse en la vieja concha de los estados burgueses, como proponen en el fondo, muchas voces críticas con la unión.

8--Cierto, coincido contigo en que es necesario, más espacio común europeo y menos capacidad de intervención de los viejos estados. Pero coincidirás conmigo, al menos, en dos cosas: la situación anterior a la constitución era peor, los estados tenían más poder todavía frente a la unión. La segunda, la constitución europea, por primera vez, habla de la política medioambiental como una de las políticas centrales de la unión. Sino de que crees que los empresarios anti-verdes, están con los pelos y las uñas de punta. También por vez primera se institucionaliza la posibilidad de políticas fiscales y sociales comunes.

9--Veo que a tí, como a mí, nos gustaría una mayor capacidad legislativa del parlamento europeo. Bien, como ves hay espacios para entedernos. Ahora bien, la constitución europea otorga más competencias al parlamento europeo de las que tenía. Esa es la verdad, y tú la estás ocultando. Otra cosa es que queramos, nosotros, más, pero la constitución europea, como la española, como la catalana, cuando la tenga, más allá del estatut, es el producto del consenso, de las distintas opiniones y puntos de vista que hay que respetar en toda sociedad democrática. La constitución europea, es un paso adelante en la legitimación democrática europea. Pero, también, te hago observar, que los estados, que son los que progresivamente, pierden más peso en europa, también tienen gobiernos que son elegidos democráticamente. En resumen, el actual proceso sólo nos aporta más democrácia. La situación anterior, era, democráticamente hablando, de menos intensidad. Esa es la realidad objetiva.

10--Finalmente, la reforma de la constitución: amigos, reformar la constitución europea es posible, dificil, pero posible. No creo que sea más dificil que reformar la constitución española, tan necesitada de reformas. Las constituciones democráticas, por definición, tienen una gran estabilidad y además son las únicas que posibilitan la propia reforma, democráticamente.

Sinceramente, este comunista libertario, votará SI a la constitución. Un sí activo, porque creo que desde el no, perdemos fuerza transformadora y revolucionaria.

Esta es mi opinión, respetuosa y tolerante con todas las distintas. Anselmo Lorenzo.
Re: Per 10 raons, aquesta constitució NO
14 feb 2005
tu debes ser tonto del culo...y orgulloso de serlo
Re: Per 10 raons, aquesta constitució NO
15 feb 2005
Estimada amiga Federica: estoy convencido de que tu argumentación puede ir más allá de la afirmación que haces. Nuestra Federica Montseny era capaz de discutir con los que opinaban de forma distinta a ella. Al menos en sus mejores tiempos. Cierto es que después, en el exilio, sufrío, el mismo síndrome que otras figuras políticas de la izquierda, y el ensimismamiento de Tolouse, le llevo a posiciones de ortodoxia "ultramontana". Querida Federica, ahora, tus argumentos.....
Sindicato Sindicat