Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
Raval, el nou Born?
05 feb 2005
El darrer episodi de la enorme transformació que està sofrint el Raval és la que afecta a l'anomenada Illa Robadors.
Després de l'enderroc de cinc illes d'habitatges entre els carrers de la Cadena i Sant Geroni per a l'obertura de la Rambla del Raval ara és el torn de l'illa entre carrer d'en Robador i Rambla del Raval, on ja s'ha enderrocat la totalitat de l'antiga edificació i on les màquines ja estan excavant per tal de construïr un conjunt residencial, un hotel i la seu de la nova Filmoteca. En el primer cas es tractava d'obrir un espai públic a l'interior del barri per tal regenerar aquesta part de la ciutat, on es concentraven pobresa i marginalitat, i l'ajuntament va poder comptar amb fons europeus per tal de poder executar aquesta operació. En el cas de l'Illa Robadors es combina capital públic i privat per tal de transformar aquesta parcel·la en un nou centre d'oci i cultura que provoqui el desplaçament de la població més marginal a altres àmbits de la ciutat, es tracta de regenerar la ciutat a cop de transformació urbanística, canviant el paisatge canvien els actors, la ciutat es regenera, sí, però la marginalitat no desapareix, es reubica. No és un fenòmen nou, sense anar més lluny és el que ha passat amb la zona del Raval Nord on s'ubica el Macba o el que s'està produïnt amb el mercat de Santa Caterina.

Per altra banda el Raval està experimentant un boom immobiliari, amb el recent desembarcament i proliferació d'agències immobiliàries, que vol convertir aquesta zona de Ciutat Vella en el nou Born. La creació d'un hotel de quatre o cinc estrelles i el trasllat de la Filmoteca de la Generalitat a l'Illa Robadors, en un entorn on actualment encara s'exerceix la prostitució als carrers, ha de ser la intervenció urbanística que consolidi definitivament el barri com un dels més codiciats entre les classes benestants de Barcelona. Les immobiliàries estan convençudes que el Barri Xino és "el nou Born". Asseguren que, tal com ja va passar en aquesta zona del Casc Antic en la darrera dècada, el Raval Sud passarà a ser ben aviat dormitori, lloc de trobada i de compres per als joves, els artistes i els estrangers afincats a Barcelona. Després de viure l'espectacular revaloració dels pisos del Born en els darrers anys, algunes agències, com l'agència immobiliària Casc Antic Bcn, han obert oficines a tocar de l'Illa Robadors, on les màquines ja estan treballant.

Els preus pujaran un 50% "Quan obri el nou hotel, el preu dels pisos ja haurà pujat entre un 30 i un 50%", assegura Silvia Galve, agent de Casc Antic Bcn. Aquesta revaloració del barri ja fa temps que és en marxa "L'any 1997 un pis de 40 m2 valia set milions de pessetes; l'any 2000, en valia 14 i, ara, ja en val 28", assegura Sandra Pizarro, de la immobiliària Tecnocasa, que també acaba d'obrir una nova oficina al Raval.

Encara, però, el Raval Centre i Sud continua sent un barri de contradiccions, mentre comencen a proliferar les botigues i els restaurants de disseny encara podem trobar bars de tota la vida i locals del barri com el local del club de futbol Atlanta. Es evident que encara no s'ha deixat notar massa el fenòmen que tant present està en la part Nord, els primers en "apropiarse" de la Rambla del Raval han estat algunes comunitats ja molt afincades al barri com la paquistanesa, i ja han proliferat els restaurants de kebabs i shawarmes, però no hi ha dubte que un cop tot el complex Robadors estigui en marxa assistirem de nou al procés homogeneïtzador de la gentrificació i del malanomenat multiculturalisme, presenciarem com en nom de la higienització i l'erradicació de la marginalitat es deslocalitzaran també aquells sectors de població de classes baixes que no poden viure en un barri on els preus de l'habitatge s'han multiplicat per 4 en 10 anys.

Toni Riba

toniriba ARROBA tiscali.es
Mira també:
http://www.ecologistesenaccio.org/webs/framweb.htm

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Raval, el nou Born?
05 feb 2005
Quo vadis, Barcelona?

Es a dir, on collons vas Barcelona?

On ens podem ficar sense passar del fasxion-pijo al cutre-txundero?

Quina merda, volem més locals i més llocs en general que vagin més enllà d'aixó!!
Re: Raval, el nou Born?
05 feb 2005
i mentrestant, a la cantonada de l'illa Robadors, tocant la Rambla del Raval, l'esperit d'en Salvador Segui, el Noi del Sucre, assassinat pels pistolers de la patronal, deu dir: quina merda! ara com abans s'ho fan per fotre als que no tenim cap cale!
Sindicat