Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Visca la Revolució Cubana
04 feb 2005
la revolució va canviar una societat dominada per la fam, la corrupció, el gangsterisme i la pobresa per una altra societat molt més lliure, ja que les persones tenien el mínim indispensable per viure i tothom hi tenia accés, sense grans diferències
DES DE L'ESCÓ/Diari Avui

Visca la Revolució Cubana

Joan Boada i Masoliver
Portaveu GP ICV-EA

Un dels objectius de la Revolució Cubana ha estat aconseguir que les persones visquin amb dignitat. Això ha significat un esforç molt important per aconseguir una sanitat, un ensenyament i tot un seguit de prestacions suficients per viure dignament. Independentment de la ideologia o del sistema polític que en aquests moments domini a Cuba, la revolució va canviar una societat dominada per la fam, la corrupció, el gangsterisme i la pobresa per una altra societat molt més lliure, ja que les persones tenien el mínim indispensable per viure i tothom hi tenia accés, sense grans diferències. I tot això malgrat la política americana que sempre ha intentat ofegar l'experiència cubana a través del bloqueig comercial i de tot tipus. Només perquè els sagrats dogmes del capitalisme eren rebutjats a la illa caribenya.
Ha estat tan important aquest esforç de la societat cubana que els ha permès exportar aquest sistema social. Milers de sanitaris cubans estan escampats per molts països empobrits (més de 60), fent tasques de solidaritat, per intentar tornar la dignitat a les persones d'aquests països que varen ser espoliats per l'imperialisme en forma d'esclavatge i d'explotació.
Aquesta introducció ha servit per explicar la meva proximitat ideològica amb la Revolució Cubana, que ha augmentat a partir d'un fet molt personal. La solidaritat cubana ha salvat la vida de la Montse, la meva dona, que feia un viatge a Gàmbia per tal de conèixer de prop la societat gambiana, de la qual tenim actualment a Catalunya tants ciutadans que han immigrat i que hi viuen i hi treballen.
En aquest viatge va patir una apendicitis aguda que feia necessària una operació urgent. Això, que a Catalunya seria una cosa sense importància, al mig de Gàmbia, amb solament 6 metges gambians i tots treballant a la capital i a unes quantes hores d'on ella es trobava es convertia en un perill, que podria haver estat mortal si no hagués existit a la ciutat de Farafenni una brigada de sanitaris cubans que feien tasques de cooperació.
Repartits per tot el país, un total de 165 metges cubans, lluny de les seves famílies i del seu país, es dediquen en cos i ànima a ajudar i formar els gambians. En els 6 anys que fa que hi són han aconseguit crear una universitat de medicina. En el proper curs ja sortirà la primera promoció de llicenciats en medicina i el curs passat ja es va diplomar la primera promoció d'infermeria. Aquests sanitaris treballaran per millorar les condicions i l'esperança de vida dels gambians. Al mateix temps els han ajudat a estendre una mínima xarxa sanitària per tot el país. Han aconseguit disminuir la mortalitat infantil en un 50%, en un any (2003-2004) ha disminuït un 33% la mortalitat per malària i la morbilitat en un 28%, xifres que són espectaculars.
Aquestes persones creuen en un dels valors de la revolució: la solidaritat, i aquest és el valor que va salvar la Montse i que en cada paraula, en cada gest, en cada actuació clínica mostraven el cirurgià Machín i el seu equip. Viuen en unes condicions penoses, sense aigua ni llum en els seus habitatges, sense l'equip necessari, a vegades amb poca col·laboració per part de la mateixa població. Però, malgrat tot, ells continuen la seva tasca, treballant de dilluns a divendres i esperant el cap de setmana que arribin els seus companys que treballen en els poblats disseminats per tota la zona.
La cooperació i solidaritat dels cubans, la seva dignitat que arrela en els valors de la revolució, varen salvar la Montse a Gàmbia. Gràcies, doctor Machín, i visca la Revolució Cubana, i que aquest crit se senti en tots els països on milers de sanitaris cubans treballen per la dignitat de les persones.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Visca la Revolució Cubana
04 feb 2005
Si la dignitat té un nom , eixe ès Cuba.
¡Hasta la Victoria Siempre!
Re: Visca la Revolució Cubana
04 feb 2005
Si, molt bé la revolució cubana i l'autogestió econòmica, però a veure si treuen la pena de mort d'una vegada.
Re: Visca la Revolució Cubana
05 feb 2005
cuba no es perfecte, de fet kda molt lluny d la perfecció, però tot i així es molt millor k el k ja coneixem com a capitalisme i neoliberalisme i dmés...

esperem k algun dia vagin millorant les seves deficiencies i pugui ser un model per la resta d paisos.
Re: Visca la Revolució Cubana
05 feb 2005
¿Qué harías tú listillo si te amenazaran con volar tu casa y tu familia ?...lo mismo te metías debajo de la cama.
¡Con la Revolución cubana hasta siempre!
Sindicat