Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Segona transició o segona frustració?
03 feb 2005
Declaració d'Espai Alternatiu i Revolta Global: Una valoració del âdebatâ? i la votació de la Proposta del Parlament Basc
El desenvolupament de les intervencions i la votació final en el Parlament espanyol sobre la Proposta de Reforma Estatutària presentada pel parlament Basc, han vingut a confirmar la negativa del PP i del PSOE a buscar una solució democràtica al conflicte basc i, més enllà del mateix, a la necessitat de superar el dèficit de legitimitat heretat de la transició política en el reconeixement de la realitat plurinacional de lâestat espanyol i de la lliure determinació dels pobles que formen part del mateix.

Perquè, independentment de les diferències que puguem tenir respecte al contingut del Pla , especialment en matèria socioeconòmica, el que estava en joc era el reconeixement del dret de la societat basca a decidir el seu futur, és a dir, a si vol seguir vivint o no juntament amb la resta dels pobles de lâestat espanyol i com desitja fer-lo. La concreció dâaquest dret en aquesta ocasió era una Proposta de Reforma davant la qual el Parlament espanyol deuria haver-se limitat a respectar-la i a obrir en tot cas un procés de negociació amb representants del Parlament basc, sempre des del reconeixement que lâultima paraula correspon al poble basc.

No obstant això, amb el que ens hem trobat ha estat amb una apelâ¢lació a les fórmules més integristes de la Constitució espanyola âadoptades per aquell temps sota la pressió de la jerarquia militar i la Corona- i amb la basta negació dels drets dels pobles en nom dâuna unitat superior imposada per la força, a més de les habituals desqualificacions als defensors dâaquesta Proposta com instruments del âterrorismeâ?. La seva denúncia del insuficient consens aconseguit per la Proposta de Reforma només pretenia ocultar davant la ciutadania la labor dâobstrucció permanent que els grups parlamentaris bascos del PP i del PSOE han estat fent durant el procés dâelaboració dâaquest document.

Lamentablement, ha estat la Comissió Permanent Federal d'IU -i no la Presidència Federal, malgrat que això va ser el que es va acordar en la reunió de la seva CPF- la qual ha decidit que els parlamentaris dâaquesta formació votessin en contra dâaquesta Proposta, coincidint així en allò fonamental amb PP i PSOE i demostrant que la seva defensa del dret dâautodeterminació dels pobles és mera retòrica quan arriba lâhora de la veritat. Perquè ni el insuficient consens aconseguit en el Parlament Basc ni les diferències amb lâesmentada Proposta poden justificar que el Parlament espanyol la rebutgi, ja que ni el primer és atribuïble a les forces majoritàries del parlament basc ni el segon pot impedir que sigui el conjunt de la ciutadania basca el qual es pronunciï sobre la validesa o no dâaquesta Proposta.

Lâerror polític comès per la direcció federal d'IU ens sembla molt greu no només per la seva incoherència democràtica amb dâobligada defensa dâun federalisme de lliure adhesió juntament amb EB-IU-Berdeak sinó també perquè suposa un precedent preocupant. En efecte, com es deia en la Proposta de Resolució presentada per deu membres del CPF d'IU el passat 22 de gener, âestà en joc el futur dâaltres propostes de reforma dâestatuts, com el català, que podrien veureâs també modificades substancialment pel parlament espanyolâ?. Amb postures com lâadoptada ahir IU se situa a remolc de la capacitat de bloqueig que els dos grans partits, encara que amb diferent âtarannàâ?- puguin fer a aquelles reformes estatutàries que, des de lâexigència del reconeixement de la realitat plurinacional, pluricultural i plurilingüística de lâestat espanyol, suposin un avanç en lâautogovern i en el dret a decidir dels respectius pobles.

Des de Revolta Global seguim considerant plenament legítima i legal la Proposta de Reforma aprovada pel parlament Basc i donarem suport tot pas avant que suposi una major implicació de la ciutadania basca en la seva discussió pública i el possible referèndum o no a través dâuna consulta popular. Perquè estem convençuts que només des de la recerca dâuna major mobilització ciutadana a favor del dret a decidir de bascos i bascos es podrà impedir també que les esperances generades en altres Comunitats Autònomes a favor dâuna âsegona transicióâ? acabin convertint-se en noves frustracions en benefici dâun nacionalisme espanyol excloent.

2 de febrer de 2005
Mira també:
http://www.revoltaglobal.net

This work is in the public domain

Comentaris

Adios siau, y si no au, también
03 feb 2005
Sindicato Sindicat