Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juny»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: globalització neoliberal
Crida dels Moviments Socials Mundials reunits a Porto Alegre 2005 [en català]
01 feb 2005
Ahir 31 de gener va finalitzar a Porto Alegre la V edició del Fòrum Social Mundial. Com és habitual, al finalitzar el fòrum l'Assemblea de Moviments Socials Mundials fa una crida amb dates de mobilització mundial que són seguides per la majoria de moviments a tot el món. Destacar el Fòrum Social de la Mediterrànea de Barcelona al juny o la contracimera anti-G8 a Escòcia al juliol, entre altres. Llegeix i pren nota!
Crida dels moviments socials a la mobilització... contra la guerra, el neoliberalisme, l'explotació i exclussió per un altre món possible

Som moviments socials reunits en el marc del V Fòrum Social Mundial. El gran èxit de participació, plural i massiva, al FSM, ens dóna la possibilitat i la responsabilitat de fer més i millor les nostres campanyes i mobilitzacions, per a estendre i enfortir les nostres lluites.

Fa quatre anys, el crit col·lectiu i global âALTRE MÃN ÃS POSSIBLEâ? va trencar la mentida que ens fa creure que la dominació neoliberal és inevitable, així com de la ânormalitatâ? de la guerra, de la desigualtat social, del racisme, de les castes, del patriarcat, del imperialisme i de la destrucció del medi ambient. En la mesura que els pobles sâapropien dâaquesta veritat, la seva força no es pot contenir i es va materialitzant en fets concrets de resistència, reivindicació i proposta.

Per això la novetat de la nostra època és lâesclat i lâextensió dels moviments socials en tots els continents i la seva capacitat de construir en la diversitat noves convergències i accions comunes a nivell global.

En aquest marc, desenes de milions dâhomes i dones es van mobilitzar a tots els racons del món per la pau, contra la guerra i la invasió encapçalada per Bush contra lâIraq. Les cimeres com el G8 i l'OMC, el FMI i el Banc Mundial, on unes poques persones pretenen decidir per tots i totes, van quedar qüestionades i deslegitimades per lâacció dels moviments socials. Les lluites populars en defensa de la naturalesa, dels drets dels pobles i dels béns comuns, contra la seva privatització, com les de Bolívia, Uruguai i altres pobles, van demostrar la possibilitat de posar en crisi la dominació neoliberal. Seâns van obrir nous espais de lluita política i social.

El neoliberalisme és incapaç dâoferir un futur digne i democràtic a la humanitat. No obstant això, avui dia reprèn la iniciativa responent a la seva crisi de legitimitat amb la força, la militarització, la repressió, la criminalització de les lluites socials, lâautoritarisme polític i la reacció ideològica. Milions dâhomes i dones estan sofrint cada dia. Volem aquí recordar la guerra en el Congo, que ja va causar quatre milions de víctimes. Per tot això, altre món no solament és possible, sinó necessari i urgent.

Conscients que el nostre camí és encara llarg, cridem a tots els moviments del món a lluitar per la pau, els drets humans, socials i democràtics, el dret dels pobles a decidir el seu destí i la cancel·lació immediata del deute extern dels països del Sud, a partir de lâagenda que compartim en el marc del V Fòrum Social Mundial:

AGENDA DE LLUITA

â Cridem a totes les organitzacions i moviments socials participants en el Fòrum Social Mundial i a aquelles que no van poder estar a Porto Alegre, per a treballar junts en una campanya per la immediata i incondicional cancel·lació del deute extern i il·legítim dels països del Sud, començant amb els països víctimes del tsunami i altres que han sofert terribles desastres i crisis en els mesos recents.

Donem suport als Moviments Socials del Sud que es declaressin CREDITORS dels deutes històrics, socials i ecològics. Exigim el reconeixement internacional dâaquests deutes per a detenir el seu increment, i la restauració dels nostres ecosistemes i el rescabalament als pobles. Exigim cessar lâexecució de projectes i âacords dâintegracióâ? que facilitin el saqueig de recursos naturals en els països del Sud.

Donem suport lâexigència dels Moviments Socials de camperols i pescadors de les àrees afectades pel tsunami a fi que els recursos per a lâemergència i la rehabilitació siguin administrats directament per les comunitats locals i així evitar nous deutes, colonització i militarització.

â A dos anys de la invasió a lâIraq, lâoposició global a la guerra és més gran que mai. Per al moviment contra la guerra és temps dâaugmentar les accions i no fer marxa endarrere.

Exigim la fi de lâocupació de lâIraq. Exigim que EEUU deixi dâamenaçar a Iran, a Veneçuela i a altres països. Ens comprometem a establir més contactes amb les forces antiocupació a lâIraq i Orient Mig. Reforçarem les nostres campanyes contra les transnacionals implicades en lâocupació, recolzem als militars que rebutgen la participació en la guerra i defensem els activistes perseguits per estar contra la guerra.

Cridem als moviments a mobilitzar-se el 19 de març en un gran dia dâacció global per a exigir la retirada de les tropes dâocupació de lâIraq. No més guerres!

â Donem suport a totes les campanyes per al desarmament i la desmilitarització, fins i tot a la campanya contra les bases militars d'EEUU al món, les campanyes pel desarmament nuclear, pel control del comerç de les armes i per tallar la despesa militar.

â Sota lâexcusa del âLliure Comerçâ?, el capitalisme neoliberal avança en el debilitament dels Estats, la desregularització de les economies i en âla legalitzacióâ? de privilegis per a les corporacions transnacionals a través dels Tractats de Lliure Comerç (TLCs). Fracassat el ALCA per la pressió popular, ara sâobliga a Centreamèrica i altres països a subscriure Tractats de Lliure Comerç bilaterals, que els pobles rebutgem. En Europa la directiva Bolkestein de la UE vol imposar la privatització completa dels serveis públics. En aquest marc cridem a totes i tots a mobilitzar-nos durant les Jornades d'Acció Global, del 10 al 17 dâabril; a la Cimera dels Pobles de les Amèriques, a Mar del Plata, Argentina, al novembre de 2005; i davant de la VI Reunió Ministerial de l'Organització Mundial del Comerç, en Hong Kong, al desembre de 2005.

â Donem suport a la Marxa Mundial de Dones, que realitza una nova campanya dâaccions feministes globals, recorrent el món partint de Sao Paulo el 8 de març i finalitzant el 17 dâoctubre a Burkina Faso, per a reafirmar el seu compromís en la lluita contra el neoliberalisme, el patriarcat, la exclusió i la dominació. Convoquem a tots els moviments a construir en aquest període accions feministes contra el lliure comerç, el tràfic sexual, la militarització i per la sobirania alimentària.

â Donem suport als esforços de moviments socials i organitzacions que promouen la lluita per la dignitat, la justícia, la igualtat i els drets humans, especialment els dels dalits, afrodescendents, pobles indígenes, romes, burakumins i demés oprimits i reprimits sectors de la societat.

â Cridem a la mobilització de masses contra al cimera del G8 a Escòcia, del 2 al 8 de juliol. Anirem als carrers i participarem en la contracimera en Edinburg i Gloneagles. Exigim: que la pobresa passi a la història, que aturin la guerra, cancel·lin el deute i imposin un impost global a les transaccions financeres per a finançar el desenvolupament.

â Lluitem pel dret universal a una alimentació sana i suficient. Lluitem pel dret dels pobles, les nacions i els camperols a produir els seus aliments. Ens manifestem contra els subsidis a lâexportació que destrossen les economies de les comunitats rurals. Evitem el dúmping alimentari.

Rebutgem els aliments transgènics perquè, a més de posar en risc la nostra salut i el nostre ambient, són l'instrument per al control dels mercats per cinc empreses transnacionals. Rebutgem les patents sobre qualsevol forma de vida i especialment sobre les llavors, ja que amb això pretenen apropiar-se dels nostres recursos i el coneixement associat a ells.

Exigim la Reforma Agrària com una estratègia que permeti garantir lâaccés de la pagesia a la terra, i sigui la garantia dâuna alimentació sana i suficient, i no es concentri la terra en mans de les transnacionals i els latifundistes. Exigim que sâanul·lin les accions en contra dels camperols de tot el món, lâalliberament immediat dels camperols i presos polítics que existeixen en el món, la suspensió de la militarització de la zones rurals.

Donem suport la producció sustentable, basada en la preservació dels recursos naturals: sòl, aigua, bosc, aire, biodiversitat, recursos aquàtics etc. Donem suport el foment a la producció orgànica i agroecológica.

Cridem a la mobilització en el dia mundial dels camperols, el dia 17 dâabril; i en lâaniversari de la mort de Lee el 10 de setembre contra l'OMC.

â Donem suport les campanyes i lluites en defensa de lâaigua com bé comú públic, contra la seva privatització i per al reconeixement de lâaccés a lâaigua com un dret humà, com la campanya âNo a la Suez a Amèrica Llatinaâ?. Convidem a participar en el Fòrum internacional del 18-20 de març en Ginebra.

â Compartim lâexigència de construir una aliança entre moviments socials i xarxes per âun Contracte mundial pel clima: un món solar és possibleâ?. Lâenergia és dret a la vida i un bé comú. La lluita contra la pobresa i el canvi climàtic exigeixen que lâenergia sustentable estigui entre les prioritats de les iniciatives i campanyes del moviment social. Donem suport la marxa internacional sobre el clima al novembre.

â La âResponsabilitat Social de les Transnacionalsâ? no va assolir eliminar els abusos i crims de les transnacionals. Per això ha de ser seriosament desafiada. Els moviments treballaran junts per a treure poder a les transnacionals, parar els seus abusos i crims. Les comunitats han de tenir llibertat per a protegir-se a si mateixes, al seu medi ambient i a la societat del domini de les transnacionals.

â Donem suport les campanyes contra les transnacionals que violen els drets humans, socials i sindicals, com aquelles contra Nestlé i Coca-cola a Colòmbia; i Pepsi i Coca Cua a lâÃ?ndia.

â Donem suport a la lluita del poble palestí pels seus drets fonamentals i nacionals, fins i tot el dret al retorn, basats en el dret internacional i les resolucions de l'ONU.

Demanem a la comunitat internacional i als governs imposar sancions polítiques i econòmiques a Israel, incloent lâembargament sobre les armes. Cridem als moviments socials a mobilitzar-se també per les desinversions i boicots. Aquests esforços tenen lâobjectiu de pressionar a Israel a implementar les resolucions internacionals i respectar el parer de la Cort internacional de Justícia de parar la construcció i destruir el mur il·legal del apartheid i acabar lâocupació. Donem suport als activistes israelians per la pau i els refusnik en la seva lluita contra lâocupació.

â Condemnem l'injust bloqueig a Cuba i demanem un judici just per als cinc cubans presos en Estats Units. Igualment, vam exigir la retirada immediata de les tropes militars estrangeres a Haití.

â Reconeixem la diversitat dâopció sexual com una expressió dâun món alternatiu i condemnem la seva mercantilització. Els moviments es comprometen a compartir la lluita contra les exclusions per identitat, gènere i homofòbia. Ajuntarem les nostres veus en contra de totes la formes de mercantilització del cos, de la dones i de les persones GLBT.

â Donem suport al procés de construcció dâuna xarxa global de moviments socials compromesos amb la defensa dels emigrants, refugiats i desplaçats. El neoliberalisme i les polítiques de la âguerra contra el terrorâ? van produir el creixement de la criminalització dels emigrants, de la militarització de les fronteres, de la clandestinitat i de la disponibilitat de força de treball barata. Donem suport la campanya per la ratificació de la Convenció de les Nacions Unides pels drets dels emigrants, que cap govern del Nord vol acceptar. Donem suport la campanya per establir un organisme independent que sancioni als governs que no respecten la Convenció de Ginebra per als refugiats i els drets dels i les emigrants.

â Donem suport a les campanyes i lluites pels drets dels nens i les nenes, contra lâexplotació laboral i sexual, contra el tràfic de nens i el turisme sexual.

â Donem suport a la crida dels exclosos, dels sense veu, per a desenvolupar una campanya de solidaritat activa i impulsar una marxa mundial en la qual els i les oprimits/as i exclosos/as del planeta aixequen la seva veu per a conquistar el dret a una vida digna.

â Des del 14 fins al 16 de setembre, a lâassemblea general de l'ONU, els caps de govern de tot el món prendran decisions sobre la reforma de les Nacions Unides i revisaran els seus compromisos per a eradicar la pobresa. Són ells els principals responsables de l'actual situació crítica de la humanitat. Donem suport a la crida de xarxes internacionals que conviden a mobilitzar-se globalment el 10 de setembre per un nou ordre mundial democràtic i contra la pobresa i la guerra.

â Donem suport la crida per una mobilització el dia 17 de novembre, en el dia internacional dels estudiants, en defensa de lâeducació pública, contra la privatització i la transnacionalització de lâeducació.

â En solidaritat amb Veneçuela, la joventut del món està cridada de participar en el 14º festival mundial de la joventut i dels estudiants a Veneçuela, entre els dies 7 a 15 dâagost.

â La comunicació és un dret humà fonamental. Donem suport a la crida de mobilitzacions en el marc de la Cimera Mundial de la Societat de la Comunicació, a Tunis, el 16-18 de novembre. Donem suport a la crida de una forta convenció internacional sobre la Diversitat Cultural i ens oposem a la mercantilització de la informació i de la comunicació per l'OMC.

â Donem suport a lâeconomia social com expressió concreta dâuna alternativa de desenvolupament just, solidari, democràtic i equitatiu.

â En defensa de la salut pública i contra la seva privatització, cridem a tots els pobles del món a una lluita permanent. Cridem a la mobilització, en el marc de l'Assemblea General en Defensa de la Salut dels Pobles, en Cuenca, Perú, en lâany 2005, i en el Fòrum Mundial de la Salut, en el marc del Fòrum Social Mundial, a Ãfrica, en 2007.

Aquesta és una petita mostra dels moviments socials en lluita

GLOBALITZEM LA LLUITA, GLOBALITZEM LâESPERANÃA!
Porto Alegre, 31 de gener
Mira també:
http://www.revoltaglobal.net

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more