Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
La Revolucio: el camarada Joan Garcia Oliver parla de Durruti, avui al 33
26 gen 2005
La serie "Zona Roja" ha passat avui el capitol dedicat a la Revolucio, el torna a passa a la 1:43
c000190a.jpg
les_milicies_us_necessiten.jpg
El capitol esta dedicat a la Catalunya i l'Arago revolucionaris: col·lectivitzacions, milicies, l'Escola Nova Unificada, el Comité de Milicies, el Consell de Defensa de l'Arago, l'Ascaso, en Gorkin, amb intervencions de Carmel Rosa, Victor Alba, Enric Marco... i la classe obrera revolucionaria del 36

La nostra Revolucio Social
Mira també:
http://www.tvcatalunya.com/ptvcatalunya/tvcPrograma.jsp?idint=120086746

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La Revolucio: el camarada Joan Garcia Oliver parla de Durruti, avui al 33
27 gen 2005
Viska la revolucio social, y ke dongin pel kul als feixistes stalinistes y frankistes.
Re: La Revolucio: el camarada Joan Garcia Oliver parla de Durruti, avui al 33
27 gen 2005
algu te grabats els 3 programes ke es porten fen, si es aixi m'agradaria puger kontaktar amb akesta persona.
Re: La Revolucio: el camarada Joan Garcia Oliver parla de Durruti, avui al 33
27 gen 2005
Hecho en falta más autocrítica por parte de los supervivientes de aquello. Aquí todo el mundo sigue acusando a todo el mundo de traidor, y resulta que lo que realmente pasó no lo cuenta nadie. Me produce verguenza ver a Victor Alba despotricando del marxismo, del comunismo. Parece pinochetista o franquista.

Las únicas palabras de reconciliación entre las izquierdas las he oído en boca de dirigentes del PSUC. Gente como Lopez Raimundo, cuyas espinas dorsales y caras siguen deformadas por las torturas franquistas. Algun poumista ha visto que la Historia es siempre más complicada y que la perspectiva que otorga el tiempo a menudo quita razones a unos y se las da a otros. Enric Marcó también es un personaje inteligente.

Pero muchos otros, que no sufrieron torturas, ni lucharon contra la dictadura, disfrutando de soleados exilios en México o Francia, se permiten el lujo de seguir acusando a los comunistas de malos.

Aquí los únicos que hacen autocrítica histórica al parecer son marxistas. Los demás siguen insistiendo en su rollo infantil. Aunque hayan pasado 70 años y sean ya viejos.

Por cierto: Garcia Oliver, ministro anarquista (CNT) con el apoyo del PCE, fue ayudado por la URSS de Stalin a salvarse del franquismo, primero, y del nazismo más tarde. Lo explica él mismo en su biografía.
Gairebe 30 anys de patranyes
27 gen 2005
I per fi sembla que es comença a donar llum publica al que Burnet Bolloten anomenava "El gran camuflatge", la Revolucio Social del 36.

No se on has vist que s'acuses a algu de traidor. M'he sorpres de la ben moderada intervencio de Victor Alba explicant quina posicio tenien els "comunistes" i quina tenien els revolucionaris, la CNT i el POUM basicament. Potser l'home exagerava dien que l'unica revolucio proletaria que hi hagut va ser la nostra. Potser el seu rebuig a l'estalinisme el porta a dir que la Revolucio russa va ser de minories. O potser es que la Revolucio del 36 era aquella de la que un Andreu Nin que havia vist de prop la Revolucio sovietica deia que era molt més profunda que la del 17. I posava l'exemple que a Russia van tardar anys a funcionar els transports publics, mentre que a la Barcelona del 36, l'endema del 20 de juliol tot tornava a funcionar, sota control obrer, els tramvies el 21 ja funcionaven. Potser perque la classe obrera catalana i espanyola tenia una llarga tradicio d'organitzacio social, amb un gran sindicat revolucionari amb centenars de milers d'afiliats. Amb ateneus. Amb partits obrers.

O potser son les sequeles d'aquells fets que ensorraren un somni, il·legalizant i perseguint el Poum, boicotejant el "Lenin espanyol" Largo Caballero, assetjant la CNT i la FAI, dissolent el Consell de Defensa d'Arago per la força de les armes, organitzant la petita burgesia... amb assassinats, afussellaments, xeques... l'ombra de la contrarrevolucio estaliniana era allargada i va arribar de Barcelona a Mexic, de la Model de la posguerra fins a Hongria, Praga...

Perque el marxisme es lluita de classes. I el PCE i el PSUC van defensar no tan sols el colaboracionisme de classe, sino les institucions burgeses fins el final i l'ofegament i l'ensorrament de la Revolucio. Les idees i les actuacions, 70 anys despres, son les que son. I la demostracio de que estalinisme i marxisme no tenen res a veure. (I tot plegat mes enlla de l'entrega i la lluita de milers de militants comunistes que creien en el que lluitaven i que creien que ho feien de la millor manera possible)

Com goses dir que disfrutaven de solejats exilis: i els que van morir al Front d'Arago? i els que van morir a l'Ebre (entre ells els del Poum del meu poble, per exemple)? i els que van estar a la preso uns quans anys (Victor Alba, per exemple)? El Poum declarava tenir 30000 militants el desembre del 36, en la seva majoria a Catalunya, (un nombre tant bufat segurament com els 50000 del PCE del gener del 37). Com es pot ser tant barroer de pensar que milers de treballadors revolucionaris van disfrutar de solejats exilis (un poumista del meu poble va aconseguir disfrutar de solejats exilis fent de pages a l'altra banda de frontera, la seva feina. al camp tb et toca el sol). I els morts? nomes cal fullejar les llistes oficials publicades fa anys, on els afusellats pel franquisme son d'aquests i dels altres grups, si es que un no recorrer a la memoria de persones properes.

Repressio estalinista i llavors, molt mes dura, la nit negra del franquisme. Que vols que els quedi a dir?
(I el Pce va ser clau a l'antifranquisme, pero els altres tambe hi van ser-hi, tant com els del Pce)

...

I durant 30 anys amagant i reamagant el que va ser una gran Revolucio social, esclaus com s'ha estat del silenci de la transicio, constitucions monarquiques-capitalistes-espanyolistes sota tutelatge militar i pactes de la moncloa inclosos.

Encara fullejava els "l'Avenç" de l'any 86. Es prometia com el gran any del cinquentanari. I la Revolucio encara amagada. El numero d'aquesta revista del juliol-86? Cinquentanari si, pero del PSUC! Res de parlar massa de les milicies, de les col·lectivitzacions (de les quals encara falta explicar i reexplicar), dels Comites... de tota l'experiencia historica de la que 50 anys despres encara es temia que servis per veure que les coses poden ser d'una altra manera.

Perque aixo es del que es tracta. D'aprendre d'alla on venim i superar d'una vegada per totes el greu complexe de derrota que el fracas del 1936-37-39 ha deixat a la memoria col·lectiva. Perque fa 70 anys es va intentar "prendre el cel per assalt". El seu triomf, si no capgirar el mon, si que hagues canviar la nostra vida.
Re: La Revolucio: el camarada Joan Garcia Oliver parla de Durruti, avui al 33
27 gen 2005
Visca TV3!
Visca la tele revolucionària!
no?
Re: La Revolucio: el camarada Joan Garcia Oliver parla de Durruti, avui al 33
27 gen 2005
Perquè amaguen l'assassinat dels germans Badia pels de la FAI?
Re: La Revolucio: el camarada Joan Garcia Oliver parla de Durruti, avui al 33
27 gen 2005
perqué els badia eren uns feixistes llepaculs dels patrons, uns criminals a sou dels rics amb barretina! Uns ninyatos!
Re: La Revolucio: el camarada Joan Garcia Oliver parla de Durruti, avui al 33
27 gen 2005
Quan parlo d'infantilisme és per dir que encara hi ha que no reconeiz la tasca del PCE en fer un exèrcit que pogués frenar el feixisme. Ningú no reconeix aquella tasca i tothom es queda amb el rollo repressiu, que no fou tal. Els comunistes NO van aniquilar als anarquistes. Hi van haver tensions, putades mútues, però no purgues. No tergiverseu. Al cap el que importa és que l'ansia de llibertat idealista va impedir l'organiztació d'un FORÇA revolucionària, como la que hi hagué a Cuba, Xina o Russia (gosar dir que a les Russies no hi hagué una revolución de masses a partir de 1917, com insinua Alba, és pixar fora de test i demostrar un profund odi cap a la URSS, que ni els anarquistes ni els poumistes més inteligents han gosat mai afirmar).

L'aliança de classes sempre ha estat un ideal comunista marxista-leninista. Llàstima que la major part dels burgesos traieixin sempre la idea. Però aquest és el pla de la majoria per domar a la minoria capitalista i fer-la col·laboradora de l'interès comú de la Humanitat.

Era una època repressiva en sí mateixa. I el gran culpables fou el feixisme, i així quedarà recollit.
Re: La Revolucio: el camarada Joan Garcia Oliver parla de Durruti, avui al 33
27 gen 2005
"no reconeix la tasca del PCE en fer un exèrcit que pogués frenar el feixisme"
Sembles ignorar com van rebre la major part de milícies del moment (sí, aquells que lluitaven des del juliol al front d'Aragó i d'altres sense que cap exèrcit o crida a lleves els hi obligués) la noticia de la militarització: com una imposició Estatal, com un nou pas en la contra-revolució.
Armes? Sí, però pels nens ben vestidets amb uniformes, controlats pel PSUC, que s'entrenen a BCN com desfilar amb la quadratura matemàtica d'una màquina insensible...
Amb quins mitjans lluitaven els milicians que feia temps patien al front? Informate'n quedaras parat!
El problema no era la "desorganitzacio", ans al contrari: tu lluitaries per defensar una catalunya governada per ERC? Donaries la vida?
La gent d'aleshores ho feia, i no per aquests ideals, sinó pel moviment revolucionari.

Gran tasca del PCE? Pregunta als aragonesos, a vere si t'assabentes de qui va acabar amb les seues colectivitats llibertàries...
No calgué esperar als franquistes... Líster ja feu la seva feina... i, si no, potser et cito el maig 37, que segur et sona.
Apa!
Re: La Revolucio: el camarada Joan Garcia Oliver parla de Durruti, avui al 33
27 gen 2005
la "m" de "m-l" és per lo de manipulador o per lo de mentider o potser per malinformat, malamemòria o només és per menjamerda, de ben segur que no és per marxista

la l deu ser de lerdo llavors

torna-te'n a Rusia
Nosaltres parlem, discutim i ens barallem mentre ells controlan el món!!
27 gen 2005
mentre nosaltres ens barellen els tranquils a casa seva i governant el món!!

Als anys trenta a Anglaterra li va dir una senyora gran a un grup de miners que anaven en manifestació un dia de vaga:

Mai no farem res tots plegats som massa romàntics!!

www.kaosenlared.net
Re: La Revolucio: el camarada Joan Garcia Oliver parla de Durruti, avui al 33
27 gen 2005
Todo lo interesante lo ponen a horarios increibles que nadie puede mirar

Asi se cubren las espaldas diciendo que hay libertad de expresion, y tal y pascual
Re: La Revolucio: el camarada Joan Garcia Oliver parla de Durruti, avui al 33
27 gen 2005
Els documentals de Zona Roja els passen els dimecres al 33, a les 22h i pico + o - (abans de la Terribas).

Tampoc és tant mala hora...
A més, és la segona vegada que els passen. Els van passar tots (crec que son 6 en total) farà cosa d'un parell d'anys.
SALUT!
Re: La Revolucio: el camarada Joan Garcia Oliver parla de Durruti, avui al 33
28 gen 2005
Sobre Joan Garcia Oliver i el seu suposat amiguisme amb l'URSS publicat per dels PCE-r (no ho vaig contestar en el seu moment pel respecte que els tinc, siguent qui son):

"Tenia, pero, una fobia auténtica contra els comunistes. El concepte d'Estat, el que ells ja, aleshores, començaven a anomenar «centralisme democrátic�, i que no que era més que una forma de dictadura burocrática, I'indignava fins a l’exaltacio. No s'amagava de fer evident el seu menyspreu pels seguidors d'aquella filosofía, els quals condemnava com uns nous dictadors que teníen més afinitats amb el feixisme que no pas amb les arrels que el moviment obrer tenia a Catalunya."

I un detall sobre el paper de la URSS i els "comunistes"
"Una de les escenes mes característiques de la qual ell fou protagonista ocorregué quan el cònsol rus, Antonov Ovsejenko, ens avisà sobre l'arribada al port de Barcelona d'un vaixell rus; el nom era «Zirianin», venia d'Odessa i desembarcaría, per primera vegada, «mercaderies». Tots vam comprendre que aquella paraula, «mercaderies», era un eufemisme per a indicar-nos que portava armes i municions per a les forces catalanes, que des del començament havien estat tractades com el «germà petit» des de Madrid, i com que els socialistes eren els qui predominaven en el front del Centre, es feia tots els possibles perquè aquelles forces, més aviat anarquitzants, disposessin del mínim de mitjans bèl·lics. Aquesta política, la desenvolupaven tant Largo Caballero, el socialista, com els comunistes després.
El dia de l'arribada del «Zirianin», anunciada per la radio, una multitud de milers de combatents es concentra al port de Barcelona. (...) Després, Garcia Oliver va fer un dels seus discursos,(..)
Quan la multitud es va dissoldre i vam restar, només, els dirigents polítics, vam voler saber, exactament, quin era el contingut: fusells, metralladores, morters, municions, bombes de ma?
Per fi ens assabentaren que no hi havia cap arma al vaixell, que havia estat enviat no pas pel govern de Moscou, sinó pels sindicats, per mitja d'una subscripció popular, í que el que enviaven a Barcelona, i a Catalunya, simplement era una prova de l'amistat del poble rus: es tractava d'una tramesa de caixes de llet en pols.
De moment ens creguérem que era una broma que ens feia el capità del vaixell. Insistírem, í el capità, aquesta vegada amb la col·laboració d'Antonov Ovsejenko í d'altres personalitats, i, d'una manera una mica impertinent, ens confirma que efectivament era llet en pols. No era un acte oficial del govern de Moscou, sinó una manifestació de simpatia del poble rus envers els poble espanyol, el pobre català.
Naturalment, nosaltres ja sabíem que el front d’Aragó, en la proporció que era el front català, en aquell moment històric el front anarco-sindicalista, era posat al marge d'un ajut militar intensiu i que, mentre altres vaixells, en altres ports d'Espanya, com després s'ha pogut demostrar en llibres publicats sobre els arxius de guerra d'aquella època, rebien, efectivament, fusells, metralladores, morters i bombes de ma, els de Catalunya s'havien d'acontentar amb pots de llet en pols.
Jo havia organitzat, per a la nit d'aquell mateix dia, i a I'Hotel Majestíc, una recepció en honor del capità i els mariners del «Zirianin», a la qual acudiren, també, els caps militars i polítics més representatius de Barcelona i de Catalunya, en aquell moment. Tots ja estaven assabentats de la mena de «mercaderies» que ens portaven els russos i hi havia, no diré un estat d'indignació evident, però sí de ressentiment, perquè ja preveien com aniria el curs de les coses. En aquella reunió de la nit vingué també I'escriptor rus llía Erenburg, que es trobava en un petit cercle on hi havia l'ambaixador rus, el capità del «Zirianin», García Oliver i jo. Parlàvem en francès. Amb això, í en fer I'escriptor rus una referència favorable a la tramesa de llet per als infants catalans, Garcia Oliver, Molt impetuós, incapaç d'exercir cap càrrec diplomàtic, em digué a mi, en català: «Quin estúpid!» Ilia Erenburg, molt suau quan li convenia ésser-ho, va preguntar-me què volia dir aquella paraula i si I'havia de considerar corn un insult. jo vaig dir-Ii en francès: «Escolteu, la paraula estúpid, en català, no esta gaire allunyada de la paraula estupide en francès; de manera que no crec necessaris els meus serveis de traductor».
Ilia Erenburg féu I'esquívol, abandona el petit cercle on ens trobàvem reunits, i tot plegat passa sense més complicacions, però ja d’ença d'aquell dia s'havia dibuixat clarament una política: la Unió Soviètica no oferia res per a consolidar l'autonomia catalana i per a ajudar els elements representatius de l'anarquisme català, Els considerava, de moment, un adversari més tard, els hauria de considerar, almenys els anareo-sindicalistes, com uns enemics."
[Jaume Miravitlles, Gent que he conegut, Barcelona 1980]
Re: La Revolucio: el camarada Joan Garcia Oliver parla de Durruti, avui al 33
28 gen 2005
"L'aliança de classes sempre ha estat un ideal comunista marxista-leninista. Llàstima que la major part dels burgesos traieixin sempre la idea. Però aquest és el pla de la majoria per domar a la minoria capitalista i fer-la col·laboradora de l'interès comú de la Humanitat". Si tu ets marxista jo soc de Betis.
Re: La Revolucio: el camarada Joan Garcia Oliver parla de Durruti, avui al 33
28 gen 2005
D'akord amb gorking tio, tens tota la rao del mont i encara i a algún feixista pudent que no vol entendreu.
Re: La Revolucio: el camarada Joan Garcia Oliver parla de Durruti, avui al 33
22 feb 2005
ojalá entendiese el catalá escrito, más dificl ke el hablado.
Sindicato Sindicat