Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
La CUP demana una NO rotund en un acte a Mataró
25 gen 2005
La CUP demana una NO rotund en un acte a Mataró

Una quarantena de persones es varen apropar a l'auditori de Can Palauet, a Mataró, el propassat divendres 21 de gener, per assistir a l'acte organitzat per la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) i escoltar les intervencions de Xavier Oca, Pep Riera i Roser Palol. La CUP va comunicar que realitzarà campanya pel NO al Tractat de la Constitució Europea, perquè no es garanteixen els mínims drets socials i nacionals. En aquest sentit, es va recordar que es participa en el Comitè del Maresme contra la Constitució Europea, que aplega a un a dotzena d'entitats, i que sâha presentat una proposta de moció per tal que el Ple de l'Ajuntament emplaci a les institucions catalanes i europees a endegar un veritable procés constituent, que garanteixi els drets socials bàsics i la diversitat lingüística i cultural del continent sobre la base dels dret a l'Autodeterminació dels pobles.

Xavier Oca (CUP Sabadell), féu un repàs al procés constituent europeu, recordant que nasqué, i en essència continua sent-ho, com a un mercat econòmic en benefici de la burgesia. Apuntà que hi ha aspectes, com l'acomiadament lliure, que fa 15 anys ningú s'hagués pogut creure, però que amb la UE sorgida després de la caiguda del Mur s'han fet realitat.

Remarcà que la Constitució Europea s'ha redactat copiant la teoria de sistemes de Newman, que nega el materialisme dialèctic i propugna tractament inconnex pels fenòmens socials, els culturals i els econòmics.

Reblà el clau dient que, com a catalans i catalanes independentistes i dâesquerres, no podem estar-hi gens dâacord atès que no sâha escoltat als moviments socials, no sâha respectat la llibertat dels pobles (prohibició dels processos dâAutodeterminació), no sâha respectat la âigualtatâ° perquè es fixen 2 nivells diferenciats de ciutadania (els europeus i els sense papers) i perquè no sâha fet amb vista a la âfraternitatâ° sinó per desenvolupar una cursa armamentística i imperialista (Informe Solana âlegalitzaâ° les guerres preventives).

Pep Riera (Assemblea Pagesa), digué que potser era comprensible que després de la Segona Guerra Mundial, els 6 països que varen signar el Tractat de Roma fonamentessin la construcció europea en criteris estrictament econòmics; però que el problema és que ja han passat 40 anys ben bons i continuem igual o pitjor, perquè hem anat a parar a un pragmatisme reduccionista que ha convertit el projecte europeu en lâEuropa dels Estats i del negoci salvatge. Davant de les postures reduccionistes, plantejà que no som pas antieuropeus sinó que votarem NO per dir-los que no anem bé i que cal parlar-ne.

També explicà els orígens de la Política Agrària Comuna (PAC) que és la principal competència de la UE, però de la qual cap dels grans partits en parla. La PAC, inicialment es concebé des de supòsits productivistes per refer el sector primari europeu en la postguerra mundial. Però a partir dels anys 60, quan ja hi havia excedents de producció, en comptes de reformar aquests criteris productivcistes sâoptà per polítiques de subvenció amb les quals els EUA acusaren la UE de âdúmpingâ°. Actualment, la PAC només respon als interessos dels lobbies i que han imposat aberracions com ara destinar els diners públics a subvencionar la producció per hectàrees, i un model dâagricultura mecanitzada i extensiva. Naturalment, això perjudica a la pagesia i la qualitat de la nostra alimentació i, en canvi, afavoreix la penetració del capital financer.

Roser Palol (Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea), va especificar que som davant dâun híbrid jurídic, que no es ni Constitució ni Tractat, destinat a âconstitucionalitzarâ° el tractats econòmics precedents, per fer-los intocables en els propers 50 anys. Va dir que el Tractat consolida lâEuropa dels Estats, de la Guerra i del Capital, perquè els aspectes socials i les garanties dels drets no hi apareixen per enlloc.

Tot seguit va desmuntar els tòpics que sâestan llançant damunt de les persones que apostem per un model de construcció europea alternatiu. Davant del SÃ? dels que al·leguen âeuropeismeâ° digué que en realitat postulen un model econòmic farcit de desigualtats. Davant dels que diuen âque Europa queda lluny i és un mal menor", els digué que ignoren que el 80% de les polítiques catalanes ja són meres fotocòpies dels dictats de Brussel·les. I davant dels que reclamen una âEuropa forta enfront dels EUAâ°, els titllà de farsants perquè en realitat ens parlen de desenvolupar el militarisme i les guerres amb âversió europeaâ°.

Finalment, encoratjà el públic recordant que si es globalitzen les agressions, després del referèndum, caldrà pensar en globalitzar les resistències coordinant-nos millor amb dâaltres pobles i moviments socials dâEuropa.

Oficina de Premsa
CUP Mataró

This work is in the public domain
Sindicat