Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Coca i moviment camperol a Colòmbia
23 gen 2005
Article sobre el cafè del divendres del 17 de gener.
autor: Luis Juberías Gutiérrez/ Avant | data: 17/01/2005

Coca i moviment camperol a Colòmbia va ser el cafè que la Fundació va organitzar amb la concurrència d'ACP, aprofitant l'estada a Europa del César Jerez de l'associació de camperols del Valle del Cimitarra. Amb una quarentena d'assistents per iniciar el curs un 14 de gener, amb el Xavi Cutillas, president de l'ACP i un nodrit grup de colombians del col.lectiu Maloka, van retomar l'activitat dels divendres.

César va ser molt clar a la seva exposició i ens deixà alguns extrems clars. La coca és un cultiu que permet als camperols, ubicats en indrets sense infraestructura i en males dondicions, obtindre uns ingressos extra. A Colòmbia es calcula que hi ha unes 100.000 hectàrees cultivades de coca, de les quals s'erradiquen mitjançant la fumigació anualment unes 16.000, a pesar que es fumiguen 133.000 hectàrees, malmetent les terres de cultiu i donant beneficis a Monsanto, multinacional que proporciona els productes per a la fumigació. Aquesta "guerra contra la droga" i la militarització del conflicte colombià, doncs el Plan Colombia està molt lligat, ha provocat 3 milions de desplaçats, un canvi de règim en la tenència de la terra en mans dels paramilitars i els narcotraficants, que netejen així el diner negre.

S'acusa la guerrilla de narcotraficants, perquè imposen impostos a la coca i la pasta de coca que es produeix al seu territori, però els veritables narcotrpaficants, que aconsegueixen col.locar 500 tones de cocaina a l'exterior del país, és l'Estat, corrupte i connivent amb el narcotràfic. Algunes anècdotes, com la retenció de l'avió presidencial o del baixell insignia "Glòria" en ports i aeroports estranger pels carregaments de cocaina que amagaven, o el fet que l'actual president sigui fill d'un latifundista molt lligat al narcotràfic ens posen la mosca al nas sobre el que passa a Colòmbia.

Les reformes que reclamen, indica el César, passen per reformes sòcio econòmiques profundes, en especial la reforma agrària, que permeti acollir-se a altres cultius als camperols. La guerrilla sorgeix per l'exclusió social i la polarització social que ha provocat el règim de les èlits colombianes.

A nivell local inicien projectes de desenvolupament local. Organitzen aldees comunitaries amb un projecte de vivenda i d'activitat per la seguretat alimentària, que procura mantenir la comunitat, que pateix el bloqueix paramilitar i militar, i buscar cultius alternatius a la coca, ja que cultivar coca ajuda a justificar la repressió.

Esperem que els esforços per la pau i la justícia social d'aquests valents lluitadors socials donin com a fruit en un futur no molt llunyà una Colòmbia pròspera ijusta.
Mira també:
http://www.pcc.es
http://www.pcc.es

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat