Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : corrupció i poder
La Junta Electoral dóna la raó a ERC i tomba la campanya institucional pel referèndum de la Constitució europea
20 gen 2005
L'organisme estima que alguns "judicis de valor" poden influir en el sentit del vot

La Junta Electoral veu tendenciosa la campanya sobre la Constitució de la UE

Dóna la raó a ERC i exigeix que es rectifiquin els lemes

Montse Oliva
MADRID

La Junta Electoral Central (JEC) va rectificar ahir el govern espanyol i li reclama que recondueixi la campanya institucional per informar sobre els continguts de la Constitució de la UE. En poc més de vuit línies de resolució, la JEC ve a dir que l'actuació de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero és tendenciosa pel fet que hi ha "judicis de valor" o lemes, com ara Els primers amb Europa, que directament o indirectament poden influir en el vot. Aquesta resolució es produeix arran de la denúncia presentada la setmana passada pel grup parlamentari d'ERC al Congrés de Diputats per la qual es reclamava la suspensió de la campanya perquè es creu que busca "orientar el vot" dels ciutadans en el referèndum que se celebrarà el 20 de febrer.

Si bé la JCE no ordena la retirada de la iniciativa institucional, sí que deixa clar que hi ha lemes i opinions que han de desaparèixer tant dels anuncis que s'han anat divulgant en les darreres setmanes a través dels mitjans de comunicació, com en la pàgina web del ministeri d'Afers Exteriors, artífex d'aquesta campanya divulgativa del nou text constitucional.

Concretament, el màxim òrgan electoral recorda a l'executiu espanyol que la campanya només pot servir per "informar objectivament" sobre el Tractat europeu, sense cap opinió afegida "ni judicis de valor" com els que considera que sí que es produeixen en aquest cas i amb els quals es pretén orientar el vot ciutadà a favor del sí a la Constitució.

El grup republicà, partidari del no al Tractat europeu, recorda en la seva denúncia el caràcter tendenciós de la campanya d'anuncis als mitjans de comunicació i tanques publicitàries, pel fet que consisteix en una lectura d'articles de la Constitució per part de personatges famosos del món de la cultura, de l'espectacle i del periodístic, "ometent-se aquells articles que podrien ser més controvertits i que podrien produir rebuig entre els ciutadans". També pel que fa a la pàgina web www.constitucioneuropea.es, ERC apunta que hi ha un apartat on els ministres espanyols "expresen els beneficis del Tractat per a la ciutadania", obviant la necessària "objectivitat" de la campanya.

Des del grup republicà el seu portaveu, Joan Tardà, celebrava ahir la decisió de la Junta Electoral tot qualificant la resolució de "victòria de la democràcia". El dirigent d'ERC es felicitava del "seny dels membres de la JEC pel fet que han declarat que la campanya institucional era clarament tendenciosa i s'extralimitava en la seva finalitat divulgativa". Per tot plegat, aquest grup parlamentari avisava l'executiu espanyol que es vetllarà perquè es retirin "tot seguit" els lemes de la campanya i les opinions expressades a la pàgina web que no tinguin com a únic objectiu informar els ciutadans sobre el contingut del Tractat.

This work is in the public domain

Comentaris

El recurso lo presento OTRA DEMOCRACIA ES POSIBLE
20 gen 2005
ERC puede que protestara en el congreso, pero fue OTRA DEMOCRACIA POSIBLE quien presento el recurso ante la Junta Electoral, provocando la decisión que se comenta en la noticia.

Este hecho lo mencionan otros medios de información como la ACP, Rebelion y Rojo y Negro:
http://www.rebelion.org/noticia.php?id=10309
http://acp.sindominio.net/article.pl?sid=05/01/20/0236216&mode=thread&th
http://www.rojoynegro.info/2004/article.php3?id_article=3918

E incluso medios de desinformacion:
http://www.abc.es/abc/pg050120/prensa/noticias/Nacional/Nacional/200501/

La información de esta noticia me parece tendenciosa y totalmente partidista.
Re: La Junta Electoral dóna la raó a ERC i tomba la campanya institucional pel referèndum de la Constitució europea
20 gen 2005
En la resolución de la JEC se contesta a:

1. Centro de Estudios Juridicos Tomás Moro.
2. Portavoz del grupo parlamentario de ERC.
3. Otra Democracia es Posible.

Con lo que si los 3 no han enviado recurso, la contestación es emitida para los 3.

más en:

http://otrademocraciaesposible.net
Sindicat