Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
L'estat desempara les ONG catalanes
20 gen 2005
L'estat espanyol deixarà sense subvencions les ONG catalanes d'àmbit no espanyol. Si volen continuar rebent subvencions s'hauran d'integrar en unes de corresponents espanyoles. Això sabent estadísticament que els catalans són sempre els més solidaris de l'estat. Què en penseu? Per acabar amb l'expoliació adéu Espanya.
El ministeri de Treball proposa com a solució que s'integrin en una altra associació que actuï a tot l'Estat
El govern espanyol elimina ajuts a les ONG que actuen a Catalunya
Deixaran de rebre 4 milions perquè les subvencions del 0,52% de l'IRPF seran només per a entitats d'àmbit estatal
Sònia Pau
BARCELONA

La preocupació s'ha escampat des de fa uns dies entre les entitats socials catalanes que han rebut una comunicació del ministeri de Treball i Afers Socials en què els anuncia que les subvencions derivades del 0,52% de l'IRPF es limitaran a les organitzacions d'àmbit estatal. Això vol dir que, si s'aplica aquesta mesura, a partir del 2006 les entitats que només tenen el seu camp d'acció a Catalunya no rebran res del que els contribuents hagin decidit destinar a finalitats socials marcant la creueta corresponent a l'hora de fer la declaració de l'Impost Sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF).
Les entitats van rebre la setmana passada un missatge electrònic en què la subdirectora general d'ONG i Voluntariat, Marta Cañellas, els informava de la modificació del reial decret que estableix els requisits i procediments per demanar ajudes amb finalitats d'interès social. "La modificació redefineix els requisits de les entitats perceptores i limita les subvencions a les d'àmbit estatal", diu clarament el mail, que afegeix que s'aprovarà "en els pròxims mesos". Per acabar, proposa que per optar a la convocatòria de subvencions de l'IRPF 2005 "s'integri en una altra entitat d'àmbit estatal".
Segons extrapolacions de les sol·licituds del 2004 que ahir va fer públiques el departament de Benestar i Família, les ONG catalanes podrien deixar de percebre més de 4 milions d'euros del ministeri de Treball. L'any passat aquestes entitats van rebre 12.075.730 euros, dels quals 8.014.346 euros van ser per a programes d'àmbit estatal i 4.061.384 d'àmbit català i local.

La comunitat més solidària
Així, es pot donar el cas que mentre que Catalunya és la comunitat més solidària a partir de l'IRPF -l'any 2002 un 54,7% de catalans van marcar la casella per destinar el 0,52% a fins socials- i els contribuents catalans hi destinen uns 5.200 milions d'euros, les entitats catalanes no federades estatalment o que en els seus estatuts marquin un àmbit d'actuació local o català no rebin cap subvenció. Les entitats i els partits catalans han denunciat reiteradament els últims anys que Catalunya no recupera ni la meitat del que els seus contribuents destinen a finalitats socials. Benestar i Família, que ja ha fet arribar el seu rebuig als plans del ministeri de treball, va alertar ahir que la mesura suposaria la supressió dels molts programes d'àmbit català o local.
La Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que aplega unes 2.000 entitats, es va reunir en assemblea dijous passat i va denunciar que si s'aplica la mesura hi haurà una "greu discriminació" de les ONG catalanes i, en general, de les d'àmbit autonòmic. Concretament, adverteix que la mesura posa en perill més de cent programes socials dirigits a col·lectius que es troben en situació d'exclusió i ha fet una crida al govern català i a les forces polítiques perquè s'eviti la modificació.
Aquesta preocupació és evident en entitats com Arrels Fundació, una ONG que va recollir l'herència de la Fundació Sant Pere Clavé i que des de mitjans dels 90 treballa amb persones sense llar a Barcelona. "Estem molt preocupats -reconeix el director, Salvador Busquets- perquè les subvencions són les principals fonts de finançament d'entitats socials com la nostra". A més, considera que en molts casos són precisament aquestes "entitats més petites" les que la gent coneix més i que animen els contribuents a destinar part del seu IRPF per a projectes socials. "Deixar de donar a les entitats d'àmbit no estatal representa no reconèixer la tasca de les que treballem amb més proximitat al territori i que, per tant, la gent coneix més en directe", argumenta Busquets.
Mira també:
http://www.avui.es/avui/diari/docs/index4.htm

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L'estat desempara les ONG catalanes
20 gen 2005
ups. "espoliació" no pas "expoliació"! Perdoneu.
Re: L'estat desempara les ONG catalanes
20 gen 2005
Espanya només vols els catalans per robar, espoliar, dominar i marginar. Tant que parlen del projecte "excloent" d'Ibarretxe i els protagonistes en exclusiva d'aquest caràcter excloent són ells.

Per cert, on van a parar els diners que mai no tornen a Catalunya? No en tenen prou, que encara en volen més?
Re: L'estat desempara les ONG catalanes
20 gen 2005
QUE PRENGUIN BONA NOTA ELS NO-NACIONALISTES, DE COM LES GASTEN A MADRID.
Re: L'estat desempara les ONG catalanes
20 gen 2005
Ooooooooooooooooooooh! Pobrets! Deixareu de xupar del bote, eh paràsits! Haureu de treballar! Oh no! Dios mio!
nye no t'enteres
20 gen 2005
No es que les ongs catalanes deixaran de veure aigua del cantir que els catalans han omplert, sino que se la veuran tota fora.
Per cert, tractar de parasits a la gent que treballa amb disminuits, rodamons, orfes... deixa ben clar la teva baixesa (a)neuronal.
Fas alguna cosa tu per la gent exclosa (que no autoexclosa) d'aquesta societat?
Re: L'estat desempara les ONG catalanes
20 gen 2005
M'agradaria saber on has trobat aquestes dades sobre l'IRPF i les caselles marcades i si també existeix aquesta informació per d'altres comunitats autònomes. Estaria guai fer-ne un anàlisi. Si algú ho sap...ho pot dir?
merci...
Re: L'estat desempara les ONG catalanes
20 gen 2005
Per polar...
aquest artícles està tret del diari AVUI, seria interessant aquesta pregunta fer-la directament a l'autora de l'article, Sònia Pau.

L'adreça correcte per accedir a la notícia es:

http://www.avui.es/avui/diari/05/gen/20/210120.htm
Re: L'estat desempara les ONG catalanes
20 gen 2005
ONG no vol dir ORGANITZACIÓ NO GOVERNAMENTAL?i qie cullons us planyeu ara que deixareu d'estar amparats de l'estat...no sou realment això¿Organitzacions totalment desvinculades de l'estat?Pq sino, passeu-se a dir ODG(Organitzacions Dependents del Govern)
Re: L'estat desempara les ONG catalanes
21 gen 2005
lladres, lladres centralistes i unitaristes
Re: L'estat desempara les ONG catalanes
21 gen 2005
Absolutament d'acord amb Antitot, no són NO GOVERNAMENTALS, doncs que deixin de recolzar-se sempre en les ajudes governamentals. la feina que fan és molt bona en molts casos, però a base d'aquestes dependències que creen les subvencions molts s'han muntat el seu xiringuito i s'han dedicat a viure de la gestió del dolor, per suposat no totes, però quan alguns sentim la paraula ONG ens posem a tremolar, perque és un món tan aprofitat, tan manipulat i tan esbiaxat que paguen justos per pecadors, i el que hauria de ser un conjunt d'entitats tranformadores i no governamentals, en molts casos s'han convertit en el pretext dels governants per delegar l'ajuda que s'hauria de donar, en els neteja consciències de moltes persones i l'aprofitament per mostrar la cara amable de l'estat. És clar que totes no són així, però en aquest món de l'ONG s'han colat molts xupopters i s'hauria de destriar el gra de la palla. Ho diu una persona que col·labora des de fa anys en una d'elles i que ha vist la burocratització d'aquesta i els txollos econòmics per algunes "velles guardies" de la "solidaritat".
Sindicato Sindicat