Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Desembre»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Accions per a Avui
Tot el dia

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: globalització neoliberal : altres temes : sexualitats : dones
Les dones diem "no" a la Constitució Europea
19 gen 2005
Des del seu naixement la Unió Europea ha estat un projecte vinculat als interessos de les elits del capital productiu i financer. El seu objectiu mai no ha estat millorar les condicions de vida de les persones.
consulta_feminista.jpg
Des del seu naixement la Unió Europea ha estat un projecte vinculat als interessos de les elits del capital productiu i financer. El seu objectiu mai no ha estat millorar les condicions de vida de les persones.

La Constitució Europea consagra el marc econòmic neoliberal, que és especialment lesiu per a les dones.

En molts aspectes la Constitució suposa una regressió en les conquestes aconseguides gràcies a la lluita de les dones cap a la igualtat.

Les polítiques que la Constitució pretén legitimar continuen representant per a les dones la precarització de la vida, un retall de les llibertats, lâaprofundiment en les desigualtats i una garantia de continuïtat per a una organització social patriarcal.

La Constitució Europea reconeix a les persones el âdret a treballarâ? i âbuscar ocupacióâ? (Art. II-15). Identifica treball i ocupació com si fossin la mateixa cosa.

Quan a lâocupació (treball assalariat), les dones som en la Unió el grup que té més atur, més precarietat i salaris més baixos. A Europa la probresa i lâexclusió social tenen rostre de dona. Els retalls en els serveis social dificultaran encara més lâaccés de les dones a lâocupació.

Aquesta identificació permet ocultar tot el treball no monetitzat, no assalariat i no remunerat que realitzem fonamentalment les dones i que està dirigit a la cura de la vida i de lâexistència humana. Es pretén invisibilitzar que la realització dâaquestes tasques és absolutament imprescindible perquè la societat funcioni.

La Constitució reconeix âla llibertat sense cap tipus de trava, al funcionament del mercatâ? (Art.III-69 i 70). Sâobra la porta a les privatitzacions dels serveis públics, als que anomena âserveis dâinterès econòmic generalâ? (Art. II-36).Això suposa que els sistemes de protecció i els serveis socials com les pensions, lâeducació i la sanitat, passaran a funcionar amb la lògica del mercat. Només qui tingui diners podrà accedir a aquests serveis, la resta de persones quedaran progressivament desprotegides. LâEstat va deixant de banda als colâ¢lectius més dèbils econòmicament, entre ells les dones.

La desprotecció social (cura de la gent gran, malalts ...) recau i recaurà encara més en les famílies, i són les dones les encarregades de cobrir la cura que precisa qualsevol persona durant tota la seva vida.

La pèrdua dâocupació pública que implica el desmantellament dels sistemes de protecció social, repercutirà sobretot en les dones, ja que lâocupació femenina és fonamentalment en aquests sectors.

El lliure funcionament del mercat amb el consegüent retall de prestacions socials afectarà de ple a les dones que ja suporten, gairebé en exclusiva, tot el treball que suposen les tasques domèstiques.

La Constitució Europea no reconeix la igualtat entre homes i dones com un principi i valor fonamental a respectar, tot i que es reconeix com a valor a fomentar i promoure.

No sâesmenta amb caràcter autònom la prohibició de la discriminació entre homes i dones com es fa amb la discriminació per raó de nacionalitat, realçant la seva importància. En lâart. II-21 âEs prohibeix tota discriminació per raó de sexe, raça, color, orígens ètnics o socials, característiques genètiques, llengua, religió, opinions polítiques...â? Però no sâespecifica a través de que mecanismes es garantirà el compliment dâaquesta prohibició.

No es fa cap al·lusió a qüestions que deriven clarament de la jerarquització dels sexes com és la violència contra les dones, que és la expressió més dura i sagnant de la dominació masclista, que tantes morts i agressions provoca en les dones (primera causa de mort en el món en menors de 44 anys segons dades de la Creu Roja Espanyola). La Constitució es limita a recollir el dret de tota persona a la âintegritat física i psicològica â i prohibeix âla tortura, les penes i els tractaments inhumans i degradantsâ? (Art.4)

Pel que fa al dret dâasil, ja no existeixen refugiats dels Estats membre de la Unió Europea ja que es consideren Estats Democràtics. La fugida dâuna dona del seu agressor domèstic en un país de la UE no permetria demanar asil en altre país. Tot això passa en un context de creixents conflictes armats, dâautoritarisme, retallada de llibertats públiques i dâincrement de la violència de gènere arreu del món.

La Constitució si defensa vehementment el âdret al matrimoni i a formar una família...â?Art II-9 âi a brindar-li proteccióâ? (Art. II-33). Ignora una realitat social com és la existència dâaltres models familiars, dels que moltes dones participem, i que responen a la diversitat en quan a la afectivitat i lâorientació sexual de les persones. La Constitució proposa el manteniment de la família nuclear i heterosexual com a pilar fonamental de lâorganització social a Europa, oblidant que aquest model sovint dóna cobertura als maltractaments, ja que és en el marc familiar on es produeixen fonamentalment les agressions a les dones.

La Constitució no reconeix del dret al divorci ni la llibertat de poder avortar. No reconeix les dones com a subjectes amb dret a decidir sobre les seves relacions afectives i la seva capacitat reproductiva. El no reconeixement del dret a lâavortament pot implicar canvis legals tant en els països que tenen una normativa al respecte com en les que no.

Aquestes omissions responen al gran pes concedit a les esglésies. A lâArt.I.51 sâestableix âEn reconeixement a la seva aportació específica, la UE mantindrà un diàleg obert, transparent i regular amb dites esglésiesâ?. Al Preàmbul de lâesborrany figurava el reconeixement a âlâherència religiosa europeaâ?. Una herència farcida de morts i tortures en nom de guerres religioses, Creuades, Santa Inquisició... i que representa els valors més rancis i més ofensius per a la dignitat i els drets de les dones; són els valors del patriarcat, del masclisme, de la subordinació de les dones als homes.

El principi de laïcitat queda exclòs de la Constitució. Per contra sâinstitucionalitza la ingerència de les esglésies en les qüestions públiques, posant-les al mateix nivell que les organitzacions representatives de la societat civil (Art.I-46)

Per a les dones això significa un atemptat contra el dret a decidir sobre la nostra vida, la igualtat entre sexes, el divorci, lâavortament, els anticonceptius (inclòs el preservatiu en la lluita contra la SIDA), els drets dels homosexuals i lesbianes i en definitiva un clar retrocés de les llibertats conquerides pel moviment feminista i altres moviments socials.

En resum, en aquest context neoliberal, la majoria de les dones, al costat de la població immigrant, resultem les pitjor malparades, ja que són les principals afectades per lâatur, per la precarietat laboral (treball a temps parcial, treball clandestí i submergit...); pel desmantellament dels serveis públics i les prestacions socials, cosa que augmenta la càrrega de les dones en les tasques reproductives; per les situacions de pobresa que ens fan més vulnerables a la violència i ens aboquen a feines similars a lâesclavatge; en tant que assistim a polítiques dâimpuls a la maternitat, de tornada a la llar, de enaltiment de la família. En definitiva és una Constitució elaborada per apuntalar el sistema patriarcal i suposa una reducció dels Drets Humans i en concret dels drets de les dones.

Aquestes són raons més que suficients perquè totes les dones diguem NO a aquesta Constitució Europea.

Campanyanobadalona ARROBA moviments.net
Mira també:
http://www.revoltaglobal.net/WEB/noticiesweb_180105.htm

This work is in the public domain

Comentaris

Les raons del "No" a Badalona
19 gen 2005
Rbla. Sant Joan 59-77
Re: Les dones diem "no" a la Constitució Europea
19 gen 2005
Les dones? sí, és clar, i la classe obrera en massa també votarà no...
Tant de bo les coses fossin com ens agrada imaginar, però mentrestant, una mica d'humilitat. eh?
Re: Les dones diem "no" a la Constitució Europea
19 gen 2005
Crec que està clar que quan es diu "les dones" vol dir que es un manifest de dones de la campanya, és a dir, un manifest anti-constitució europea des de un punt de vista feminista. Res més. També es diu "als països catalans diem no" i dubto molt que hi guanyi el no.

Són maneres de fer política...
Re: Les dones diem "no" a la Constitució Europea
09 feb 2005
Ai, ai ai que s'ens veu el llautó: el que ha fet la pàgina que ho corregeixi, que no veieu que els revolucionaris de veritat no ho fan això de possar a "les dones per separat".

Apa, deprès a confessió o a tres xerrades de Mossen Oliveres. Les xerrades valen mentre no es cel.lebri el proper FSM: el FSMed es nomès per pecats de poca importància.

Digeu us lloem senyor. Digueu No. Al món nomès hem de manar nosaltres amb l'ajuda de Bush i de nostre senyor.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more