Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Les dones perceben un 34,7% menys de sou que els homes
18 gen 2005
El Periódico - edició impresa

DISCRIMINACIÓ SALARIAL PER RAÓNS DE SEXE

18/01/05

LES DESIGUALTATS DEL MERCAT LABORAL ESPANYOL


• Les diferències salarials arriben al 50% al sector privat i al 10,7% al públic

• Un estudi constata que la jornada laboral de les assalariades és inferior en un 13%

J. G. ALBALAT
BARCELONA
Les dones guanyen un 34,7% menys que els homes, una diferència que s'intensifica al sector privat, on els salaris femenins són un 50% inferiors als masculins, mentre que al públic la desigualtat es redueix al 10,7%, segons les conclusions de l'informe sobre el mercat laboral de l'empresa de treball temporal i consultora Manpower.

El catedràtic d'Economia aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Oliver, encarregat de coordinar l'informe, va afirmar ahir que "una tercera part" de les diferències salarials entre sexes s'expliquen perquè la dona treballa de mitjana un 13% menys en hores que l'home al sector privat i el 10,3% al públic, on hi ha més dones que homes.

De totes maneres, en la mesura que les dones s'acosten a la jornada laboral habitual, la desigualtat disminueix. "L'ocupació a temps parcial és majoritàriament femenina", va assenyalar el catedràtic d'Economia. En aquest sentit, la diferència més petita es produeix en jornades de 35 a 39 hores. En aquest supòsit concret, el salari mitjà masculí és un 16,7% superior al femení en el conjunt de l'economia espanyola.



Al sector públic es dóna l'únic cas en què, en aquest mateix tram de jornada, les dones guanyen un 7% més que els homes, però al privat la desigualtat a favor de l'home arriba al 62%. En les jornades de més de 45 hores, els homes cobren el 55% més que les dones.

EMPRESES PETITES

Altres elements que determinen la diferència salarial, segons assegura Oliver, és que "les dones tenen menys posició de comandament que els homes" als seus llocs de treball i també que la seva presència predomina en empreses de menys treballadors, on la productivitat és més baixa, igual que els salaris.


En funció de la mida de l'empresa, la desigualtat més reduïda té lloc en aquelles companyies de 20 a 49 treballadors, en què els homes guanyen de mitjana un 13,8% més que les dones, mentre que són les empreses d'entre 100 i 499 treballadors les que presenten les diferències salarials més grans entre sexes (els homes cobren un 50% més).

Per sectors, el de serveis personals (servei domèstic, empreses de neteja, perruqueries) és el que presenta més desigualtat entre sexes en un context de salaris baixos. Els homes hi arriben a cobrar el doble que les dones, malgrat que elles són clarament majoria.


Al sector de la indústria, els empleats perceben un sou mitjà un 65% més alt que el de les treballadores. En la construcció són les dones les que guanyen més que els homes, un 6,6%.


Aquesta dada s'atribueix al fet que hi ha poques fèmines en aquest sector i les que hi ha tenen un nivell de formació i responsabilitat elevat.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Les dones perceben un 34,7% menys de sou que els homes
18 gen 2005
"Algo habrán hecho".

Firmado: un facha.
Sindicato Sindicat