Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Santiago Carrillo fa avui 90 anys. Història d'un lider.
18 gen 2005
El Periódico - edició impresa

OPINIÓ

18/01/05

ARTICLE // EL PUNT DE VISTA

90 ANYS NO ÉS RES, SANTIAGO

• L'hàbil projecte electoral de Carrillo per al PCE va fracassar, però va contribuir a l'èxit de la transició
ANTONI GUTIÃRREZ DÃ?AZ
EXSECRETARI GENERAL DEL PSUC


Santiago Carrillo compleix 90 anys avui. Sentint-lo parlar o llegint els seus articles no és aventurat dir que si la nostra complexa societat aguanta 90 anys més, la veu i el pensament de Santiago continuaran vius i imprescindibles no només per comprendre una part important de la nostra història recent, sinó per analitzar la situació política present i futura.

Deixant de banda aspectes biogràfics personals, marcats per la participació en la sagnant confrontació de la guerra civil, seguida del difícil exili i la clandestinitat o fins i tot el seu protagonisme en les lluites internes que van arribar a fer-nos fratricides, impulsats per la defensa de les nostres veritats dogmàtiques; deixant-ho de banda o, encara millor, assumint-ho com a part de les contradiccions de l'aventura humana, és difícil negar que la figura de Santiago Carrillo adquireix una dimensió que el situa entre els polítics contemporanis més importants.

Santiago va protagonitzar la unitat entre joves socialistes i comunistes, va exercir responsabilitats compromeses durant la guerra civil, va impulsar el desmantellament de les guerrilles antifranquistes al constatar-ne la inviabilitat i va promoure la via política que va portar a la proposta de reconciliació nacional i al pacte per la llibertat; tot plegat entreviat de la invocació permanent a la mítica vaga general que havia de conduir a la ruptura democràtica. La ruptura no es va aconseguir, però la fermesa en la lluita va pressionar sobre l'evolucionisme fins al final del tardofranquisme, quan s'havia apoderat de gairebé tot l'escenari polític.


El contingut de resistència d'aquella política va ser motiu de diversos conflictes i expulsions, no obstant, Santiago va argumentar que la lluita per la ruptura democràtica evitava ser absorbits per l'evolucionisme obert pels tec- nòcrates de l'Opus el 1959, que invitava a renunciar a la lluita frontal en ares del pragmatisme.

A SANTIAGO, amb Dolores i Gregorio, s'ha d'atribuir la denúncia de la invasió de Txecoslovàquia el 1968 enfrontant-se al Partit Comunista de la Unió Soviètica. Aquesta mateixa línia el va portar a pronunciar-se el 1972 per l'entrada d'Espanya a la llavors Comunitat Eco- nòmica Europea i a elaborar, juntament amb el PSUC, l'estratègia eurocomunista del socialisme en llibertat i la revolució de la majoria.

Però hi ha dos aspectes que desitjo destacar perquè crec que impregnen la seva trajectòria. Em refereixo al seu pacient i caut projecte de convertir el PCE en el partit socialista d'esquerres de base marxista que estaria preparat per ser majoritari en el futur escenari de l'esquerra espanyola i, per una altra banda, la seva agilitat política per resituar-se en el procés de transició democràtica fins al punt de convertir-se en un dels seus principals protagonistes, tot i que es va intentar marginar-ne el PCE.

Sé que Santiago pot no compartir en part les meves opinions i rectificar-me amb la contundència amb què sap fer-ho, però sempre vaig tenir la impressió que en el curs de la lluita democràtica va percebre que el futur polític del partit estava lligat a la capacitat de desprendre's de la contaminació dogmàtica i sec- tària dels partits comunistes ortodoxos, distanciar-se del seu inevitable fracàs i oferir a la societat espanyola un partit que heretés la part positiva del socialisme espanyol, però des de posicions d'esquerra.Tot i l'actitud imperativa del Partit Comunista de l'URSS, i sense deixar-se condicionar pels comunistes francesos, les amistats polítiques de Santiago s'inclinaven cap als socialistes d'esquerra com Max Gallo o cap al Partit Comunista Italià. I, en l'àmbit de l'organització va descartar el centralisme democràtic i va acabar per sempre amb el dogma del marxisme-leninisme, heretat de Stalin, no sense més conflictes interns.Després, sense ometre errors propis però destacant el foc creuat a què el PCE va ser sotmès des dels Estats Units fins a la Unió Soviètica en paradoxal coincidència, passant per la socialdemocràcia europea i òbviament per la dreta espanyola, l'hàbil projecte es va convertir en un fracàs electoral que entre tots, d'una manera o altra, li vam obligar a pagar, malgrat que érem conscients, o potser perquè ho érem, de la seva important contribució a l'èxit de la transició, durant la qual va prendre decisions personals en molts casos tan doloroses com probablement neces- sàries.


En política quotidiana els èxits no estan forçosament lligats ni a la intel.ligència ni a l'esforç, ni tan sols al sacrifici. Potser Santiago Carrillo és un clar exponent d'això, i potser la contemplació distanciada del curs de la his- tòria permet acostar-nos a judicis més justos. Per mi avui és un bon dia per fer un exercici de sinceritat com a contribució al seu valuós mestratge i reafirmar, al mateix temps, una amistat mantinguda per sobre de les diferències, de la qual em sento orgullós.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Santiago Carrillo fa avui 90 anys. Història d'un lider.
18 gen 2005
el sapo fuma tabaco, de pataquilla del 44
Carrillo és un traidor de les classes populars !!
18 gen 2005
Pactes de la Moncloa, Constitució, Monarquia parlamentària... i no cal seguir.Heu llegit el llibre un rei cop a cop? El tros que parla d'aquest personatge és força recomanable.
Re: Santiago Carrillo fa avui 90 anys. Història d'un lider.
18 gen 2005
Hombre, Carrillo un comunista radical no fue. Eso que quede claro: fue un moderado, dentro de las posibilidades que la Guerra Fría creo. Pero tampoco un traidor de las clases populares.

Ahí queda el 23-F, un golpe de Estado reaccionario dirigido a su persona y contra el Partido Comunista.

La historia le reconocerá el papel sacrificado que tuvo en la Transición, con todo el dinero que se puso para que el PSOE aglutinara artificialmente a las masas de izquierda, ávidas por un cambio.

Pero quien se jugó el cuello durante la dictadura fueron él, y los demás comunistasm muchos anónimos, luchadores sociales que mejoraron barrios enteros, que introdujeron la libertad cultural en España y renovaron, de arriba abajo, el espíritu maltrecho de este país, que todavía sigue maltrecho por culpa de los franquistas.

Con todo, le deseo un feliz cumpleaños y mucha salud. Es casi un milagro que siga vivo, con lo que fuma, cof, cof, cof....
Re: Santiago Carrillo fa avui 90 anys. Història d'un lider.
18 gen 2005
PER MI, RUPTURA DEMOCRÀTICA, SENSE PORS!
Mala hierba nunca muere
18 gen 2005
El carnicero de Paracuellos del Jarama fue un asesino, como vosotros, sólo que él tuvo los medios y un régimen criminal republicano amparándolo, mientras que vosotros lo sois en potencia.
jajajaja, ahi les has dao augusto
18 gen 2005
carrillo fue un asesino y digo fue porque ya esta mas muerto que vivo, ahora solo falta que lo juzgen, cosa dificil, ya se sabe que en ESPAÑA solo se juzga a los genocidas de derechas, a los de izquierdas se les hacen estatuas.
Re: Santiago Carrillo fa avui 90 anys. Història d'un lider.
18 gen 2005
En canvi vosté, mi excelencia, quan llençava els rojos des d´avions en marxa a 2.000 metres d´alçada, ho feia perquè prenguessin l´aire eh?
carrillo: un vendido. raza espanyola, una quimera
18 gen 2005
total, que venderse al psoe fue lo ultimo que se le ocurrio al granlider

en cuanto a la raza espaniola, despues del paso de fenicios, griegos, romanos, godos suevos, vandalos, arabes, judios y etc etc... que es? una mezcolanza, una quimera...

(ni fronteras, ni banderas, ni mercenarios)
un stalinista modelo
18 gen 2005
Pues el tipo , mientra se producia la revolucion socialista autogestionaria en gran parte de Ezpaña, se dedicaba a apoyar a la burguesia y a los nacionalistas. Lo de la Transaccion Democratica y el comunismo monarkico no es tampoco tonteria!!
Mala hierba nunca muere.
Por cierto , Indymedia no es para la informacion alternativa? Entonces porque reproducis articulos de la prensa mierdosa aqui? ( el Periodico de Catalunya)
ciao.
Me alegro, HIJO DE PUTA
18 gen 2005
Me alegro porque ya queda menos para que te mueras, cerdo. Mandastes matar a familiares mios por el delito de ir a misa. Alguno de ellos solo eran unos crios.

Mi abuelo guarda la bala que te tenia reservada para vengar esa masacre, cabron de mierda. ¡Que pena que huyeras como la rata cobarde que eras en lugar de quedarte aqui a luchar hasta la muerte! porque te escapastes de el por los pelos.

Asi que cumple mas, para que mi abuelo tenga el placer de verte morir antes que el, hijo de puta. Y si como buen izquierdoso de mierda estas a favor de la eutanasia, no dudes que el te la dara gustosamente.

Como cayeras en mis manos no cumplias ni un segundo mas, marrano asqueroso.
Re: Santiago Carrillo fa avui 90 anys. Història d'un lider.
18 gen 2005
En este mismo post se escenifican las mismas diferencias que en la Guerra Civil. Por un lado falangistas y anarquistas, que se fagocitaron hasta que el Gobierno de la República dijo basta y logró ensamblar a un Ejército del Pueblo. Y por el otro, comunistas, capaces de organizar ese Ejército, no aceptado por los anarquistas, con la consiguiente derrota de la izquierda en España por un período de varios siglos.

¡Vuetra es la culpa, cómplices!
Re: Santiago Carrillo fa avui 90 anys. Història d'un lider.
18 gen 2005
Por último: Paracuellos es una mentira. Si Carrillo y el PCE recibieron el apoyo de cierta burguesía, era porque esa pequeña parte de la burguesía era capaz de introducir la modernidad en España, renunciar al capitalismo y coadyuvar en crear un verdadero Estado moderno económicamente y socialmente hablando. Y veían en los comunistas a gente abierta a mejorar las producción y el marco laboral.

No es verdad que "los comunistas" quemaban Iglesias y perseguían la religión. Los culpables de esas persecuciones arbitrarias fueron anarquistas, incluso desobedeciendo a la propia CNT. Ellos tienen la culpa de armar el jaleo de asesinatos y pistolerismo, que tanto daño hizo a la auténtica Revolución racionalista, igualitarista, feminista, de las Escuelas, de la Reforma Agraria y Militar, que no era otra que la que representaba el Frente Popular de la República.

Iniciada la guerra, el único mérito anarquista fue tener en sus filas a Durruti, un guerrillero sagaz, contrario a las locuras y supercherías de algunos de sus coleguitas ideológicos que perdían el tiempo quemando Iglesias, como si se tratara del siglo XIX.
Re: Santiago Carrillo: estalinista antirevolucionario
18 gen 2005
se te ve el plumero a legua, comunista m-l.

Está suficientemente probado, en lo posible, aunque queda trabajo por hacer, que las mayores operaciones (bien preparadas) de eliminacion de opositores, ocupacion de puestos de mando claves, manipulacion de las masas, provocacion de tumultos y peleas para desprestigiar a la disidencia,etc... fueron realizadas por el PCE con la ayuda de los consejeros de Stalin.

Los comunistas perseguían más a las masas acratas y poumistas que a los fascistas. Los comunistas, como buenos intelectuales anitiobreros, sacrificaban siempre las ansias de justicia de los explotados por la idea (materialistas ellos!!) de controlar la Republica Burguesa y convertirse en satelite de los Sovieticos.

Hay que recordar que el PCE no existía socialmente durante la guerra civil hasta bien entrada la posguerra, esto es, no tenía base social. Hay que recordar que la base social la obtienen los "comunistas" del PCE entre las filas de las Comisiones Obreras (autónomas en aquellos tiempos) a costa de corromper la lucha proletaria y revolucionaria que estas mantenían contra la patronal. Hay que recordar la aniquilacion del POUM, em mayo del 37, la disolucion del Comité de MIlicias, los asesinatos de Líster contra los milicianos rebeldes...

Sí alguien tiene las manos sucias en el bando "republicano" son los secuaces de Líster, la Pasionaria y Don Santiago.

Creeis que es una mosntruosidad matar a los curas que ke pueblo odiaba, obispos, chivatos, maltratadores... Pero lo que de verdad fue monstruoso es vender a todo un pueblo (o varios más bien) a los patronos y los fascistas en una guerra programada para ser perdida, aliarse con la pequeña bburgesía sabiendo que siempre va a triunfar la propiedad y el privilegio.

Y encima os arrogais conquistas que solo han sembrado los anarquistas: escuela racionalista, igualitaria, feminista... des de mediados del siglo XIX!

De verdad que pareces un necio. Desprográmate y piensa críticamente. No difames más al pueblo que lucha por su libertad.

La culpa fue y sigue siendo de quienes dicen representar a los obreros pero pactan la paz social con los patronos a cambio de un buen sueldo de intelectual.

La emancipacion de los obreros será obra de los obreros mismos!

Efectivamente "anti-anarko" vuestra fue la cúlpa cómplices. Jamás le interesó a Stalin una revolucion libre de las garras del marxismo-leninismo. Por otro lado todo lo que dices es doctrina Togliatti (te suena?)

Anarquía siempre
Re: Santiago Carrillo fa avui 90 anys. Història d'un lider.
19 gen 2005
Carrillo, aquell dirigent de les Joventuts Socialistes que de retorn de la URSS s'havia convertit a l'estalinisme i va impulsar l'estalinitzacio de les JSU.
Aquell dirigent que declarava defensa la Republica Burgesa...
Estalvieu-vos els arguments tipus ja ve la "quinta columna". El PCE ha estat des de 1936 un partit del sistema, un partit d'ordre, un partit contrarrevolucionari. La barreja entre defensa de l'ordre burges i disciplina leninista va crea una maquina efectiva perque els botiguers no perdessin el negoci.

Una altra cosa va ser la lluita antifranquista. Pero que en va quedar per aquell dirigent de l'eurocomunisme (eufemisme de "socialdemocracia") que va pactar la monarquia, els pactes de la moncloa, el manteniment a l'ilegalitat de moltes organitzacions d'esquerra mentre ells puguessin treure cap, l'amic del Borbo, el fre davant la resposta a la matança d'Atocha... Carrillo, l'home clau per entendre perque tenim el que tenim i perque ho tindrem per algunes quantes decades mes.
Re: Santiago Carrillo fa avui 90 anys. Història d'un lider.
19 gen 2005
Vamos a matar al cerdo de Carrillo
Re: Santiago Carrillo fa avui 90 anys. Història d'un lider.
19 gen 2005
"Pero lo que de verdad fue monstruoso es vender a todo un pueblo (o varios más bien) a los patronos y los fascistas en una guerra programada para ser perdida"

Quien dice esto es un miserable fascista. Tú sí que le vendiste tu pueblo "libertario" a los falangistas del Sindicato Nacional, que esperásteis con los brazos abiertos. La mayor parte de los anarquistas NO lucharon después de la guerra. Que se sepa: abrazaron el Sindicato Nacional y callaron.
el PCE no tenía base social....ya, por eso fue pieza clave del Frente Popular
19 gen 2005
Otra cosa que me da que pensar: si Carrillo es odiadio por su papel en la guerra, tanto por la oligarquía falangista como por el pistolerismo currogimenista (llamarlo anarquista es hacerle un favor), por algo será. Será porque, en el caso de los primeros, les colectivizó sus tierra ilegítimamente monopolizadas? Será porque a los segundos los mandó a la cárcel por asesinos (Paracuellos del Jarama, entre otros crímenes)?

Por otra parte, porqué se acusa al "estalinismo" de los Fets de Maig, si la orden de poner fin a la tontería inmovilista fue de la Generalitat, Companys y ERC los primeros? Quien impidió una revolución social en Esukadi: ¿Stalin -que no tenía nada en que pensar por entonces- o el PNV? Porque las colectivizaciones y la producción a beneficio colectivo-estatal no penetraron allí no de coña; los señoritos democratacristianos siguieron manteniendo su negocio.

Quien tienen que despertar de los dogmas es aquel que no abre diversos manuales de historia dutante varios años, ni aprende a leer. Porque llamar mentiroso sale grátis, al parecer.
Re: Santiago Carrillo fa avui 90 anys. Història d'un lider.
19 gen 2005
Para acabar: siempre he leído acerca de los esfuerzos de muchos comunistas para conectar con los anarquistas españoles, único lugar del mundo en que este fenómeno ideológico se da. Pero al revés, jamás he leído nada, excepto ese paso por la URSS de García Oliver, de la CNT, en que reconoce que aquello no era tan malo como creía...pues lo podía haber creído antes, y se hubiera ahorrado verbórrea innecesaria.

Siempre he pensado que la cerrazón anarquista a querer colaborar con otras fuerzas obreras, a querer entrar en el Frente Popular, hizo perder la guerra. Y que los motivos de represión que adujeron era una consecuencia de sus propios actos irresponsables y exaltados. Fijémonos en Vietnam, Cuba, Rusia, Nicaragua...no ha habido anarquismo allí, sino disciplina, defensa organizada. Imaginemos si cuando la invasión yankee de Vietnam hubiera surgido un grupo anarquista dispuesto a no entrar en el Ejercito Vietcong, y que por ello una región entera de Vietnam se hubiera negado a colaborar con el resto del país para frenar la invasión fascista. Imaginemoslo por un instante. Pues es lo que pasó aquí.

La fobia anticomunista une a anarkos (en el mal sentido) y falangistas. Y en estas páginas se escenifica ese "Frente Popular".
Re: Santiago Carrillo fa avui 90 anys. Història d'un lider.
19 gen 2005
Santiago Carrillo va ser un assassí. Els fets de Paracuellos ho confirmen. Durant la república va ser un dels elements que va fer servir la URSS per intentar imposar-se a l'hegemonia social de les organitzacions llibertàries.

Les matances de Paracuellos van ser aturades, curiosament, per un llibertari, l'anomenat "ángel rojo". Això em serveix també per dir-vos que d'actes incontrolats, en van fer totes les organitzacions. El que passa és que sempre es destaquen els que hagin pogut fer els llibertaris. Per la senzilla raó que la majoria de professors dels anys 70, que són els que escriuen la història, eren més aviat marxistes psuqueros; és a dir, tota aquesta gent que ara ens governa, que fa polítiques de dretes i que són uns mags a l'hora de fer-nos veure que encara són d'esquerres.

Els comitès de milícies antifeixistes, que són els que van cometre moltes de les barrabassades que es van cometre en la zona republicana, estaven formats no tan sols per la gent de la CNT, sinó per gent de les altres organitzacions. I molts cops els que cometien les arbitrarietats no eren els de la CNT. Parleu amb els vellets que encara viuen.

Doncs, això, que el Carrilló és un assassí, i que per molt que li publiqui llibres el grup PRISA, aquesta capa de merda no se l'ha treu ningú. A més, els que sou d'esquerres hauríeu de recordar que ell és un dels responsables de dinamitar el possible projecte alternatiu que podria haver representat IU en l'època d'Anguita. Un personatge controvertit, però que tenia una cosa bona: tractava els periodistes com imbècils, com gossos fidels al seu amo.

Ciao!
Re: Santiago Carrillo fa avui 90 anys. Història d'un lider.
19 gen 2005
L'antianarko i antifatxa, el repesuc, hauria de llegir "Homenatge a Catalunya", per tenir una visió menys esbiaixada de les coses.
Re: Santiago Carrillo fa avui 90 anys. Història d'un lider.
19 gen 2005
Als 30, Barna va viure una cosa insòlita: l'intent de construir una societat des de baix cap a dalt. I per això és recordada en el cor de moltes persones. Ateneus, escoles, sindicats ensenyant cultura antiautoritària, ensenyant a no sotmetre't a l'autoritat de cap altre, a debatre tot, a prendre decisions en assamblees... I el més important és que va tenir una difusió social considerable, que difícilment tornarà a reviure's enlloc. Les idees jeràrquiques, vanguardistes, dominen arreu, tant en les "esquerres", com en les dretes.
Re: Santiago Carrillo fa avui 90 anys. Història d'un lider.
19 gen 2005
Y dale con Paracuellos. Pero más allá de las imputaciones INDEMOSTRADAS de que Carrillo dio la orden de matar a aquellos sublevados antidemócratas -que lo demuestre quien pueda- subyace un profundo antimarxismo que sigue uniendo "des de baix fins adalt" a anarquistas y oligarcas.

El asunto de las jerarquías hacía perder tanto tiempo a los anarquistas, que cuando hallaron un líder, Durruti, no dejaron pasar la oportunidad. Y cuando se les ofreció ministerios tampoco dijeron que no.

Más pragmatismo y menos tontería.
Re: Santiago Carrillo fa avui 90 anys. Història d'un lider.
19 gen 2005
hala anarkistas, a ganar una guerra con putas y borrachos! hala anarkistas, a defender curillas de mierda! hala anarkistas, todos al sindicato vertical! hala anarkistas, a leer libros de delatores de comunistas (Orwell)! hala anakistas, con el perro y la flauta y una monedita! hala anrkistas a seguir jugando a la desorganización (ya veis lo preokupado k esta el poder!)
�ros a la mierda, en el 37 se tendría k haber acabado con vosotos, pierdeguerras!
Ah! y Carrillo es un vendido hijo de perra y burgués. Con él el PCE dejó de ser comunista!
Viva líster!
Viva pasionaria!
Viva el partido Comunista del Nepal!
Dónde hay anarkistas? En el primer mundo satisfecho de consumismo! Burgueses de mierda, individualistas y aburridos!
Re: Santiago Carrillo fa avui 90 anys. Història d'un lider.
19 gen 2005
VIVA MAO!
INTELECTUALES A LA HOGUERA
Re: Santiago Carrillo fa avui 90 anys. Història d'un lider.
19 gen 2005
no et saps bé la consigna; s´escriu: "biba mao, hintelectuales a la oguera"
Re: Santiago Carrillo fa avui 90 anys. Història d'un lider.
20 gen 2005
Por cierto
En qué se parece un basurero a un comunista?
En que los dos van detrás del Carrillo la mierda.

jejejejejejeje

me parto
Re: Santiago Carrillo fa avui 90 anys. Història d'un lider.
28 feb 2005
¿Acaso no luchó por la implantación del marxismo-leninismo-stalinismo en España desde su falsa identidad en Portugal como Hipólito López de Asis hasta prácticamente hoy?.
El demócrata Carrillo siempre tuvo por referencia a otro demócrata, el âgran Stalinâ?, como puede verse en la revista Nuestra bandera en una editorial de 1950.

El demócrata Carrillo sometía a interrogatorio a los disidentes hasta extremos de llevarlos casi a la locura. El demócrata Carrillo es el responsable de las sacas de presos que, desde las cárceles Porlier, San Antón, Modelo, todas de Madrid, terminaban siendo masacrados en Paracuellos del Jarama, Torrejón de Ardoz, Arroyo de San José ,etc.
El demócrata Carrillo, como es lógico, niega todo esto en sus Memorias y lo achaca, como siempre, a incontrolados. Mentira. La saca más importante fue la de Paracuellos, 500 personas, las cuales fueron transportadas en autobuses de dos pisos con los correspondientes vehículos de escolta, teniendo que atravesar toda la ciudad, siendo vistos por muchísimo público.

http://asturiasliberal.org/node/26
Re: Santiago Carrillo fa avui 90 anys. Història d'un lider.
17 mar 2005
Carrillo: el carnicero asesino de Paracuellos...y Pasionaria, otra zorra asesina
Sindicat