Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Boicot a Philips i LG: deslocalització d'empreses a Catalunya
14 gen 2005
Philips tanca Lámparas Z per traslladar la seva producció a Polònia i deixa sense feina a 415 treballadors/ores

La direcció de la multinacional Philips ha comunicat oficialment al comitè d’empresa de la planta barcelonina de la seva filial Lámparas Z aquesta intenció. Entre la plantilla i els empleats indirectes (manteniment i serveis) un total de 415 persones perdran la seva feina. Si es concreta el tancament, Miniwatt (Barayo) serà la única activitat productiva espanyola de la filial, tot i que els sindicats diuen que el grup pretén abandonar tota la seva presència industrial a l’estat. Membres del comitè d’empresa ja s’han reunit amb el conseller de Treball Josep Mª Rañé per demanar-li que intervingui en cas del tancament.
A la Conselleria de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya

En els darrers 20 anys PHILIPS ha posat en pràctica un procés de desmantellament industrial a Catalunya i a l’Estat Espanyol, el qual ha significat fins ara la destrucció de més de 12.000 llocs de treball, amb el tancament de les fàbriques de Metal Mazda, Petits Electrodomèstics a l’Hospitalet, Magatzem Regulador, Novalux, Hispafer, i a mes la reducció d’uns 2.200 llocs de treball a les factories Philips Enllumenat i Miniwatt (LG.Philips). Així mateix, per mitjà de la subcontractació o de la venda, s’ha desfet de Gispert (Picsa), Tecnimagen, Segad, Magatzem de distribució de LG i de la major part de les Comercials i Serveis Tècnics.

Resten actualment, com únics centres de producció de PHILIPS i de LG-PHILIPS, les fàbriques d’Allumenat (164 treballadors/es), Miniwatt (324 treballadors / es) i Barayo Proyectos amb 45 treballadors/es (en un centre subcontractat per la multinacional).

Al mateix temps que s’ha fet aquesta brutal agressió contra l’ocupació, PHILIPS i LG han augmentat considerablement les seves vendes al nostre país amb productes importats, i això li ha permès obtenir grans beneficis

En els últims anys el conjunt de la societat i els Governs Central i Autonòmic, han col·laborat amb aquestes multinacionals per tal de millorar la seva competitivitat, adaptar-se als canvis tecnològics i econòmics, i poder així mantenir el màxim nivell d'ocupació. Per aquesta raó han rebut subvencions tant de la Generalitat com del Govern Central, i també la reinversió de “60 milions� d'Euros (procedents de la rectificació dels terrenys de la plaça Cerdà) per modernitzar la fàbrica d'Enllumenat, encara, que aquesta operació suposava el tancament del Magatzem de Logística i la desaparició de 200 llocs de treball. Desprès PHILIPS va incomplir el compromís de mantenir els llocs de treball i una producció mínima anual de 300 milions de bombetes a la fabrica d’Enllumenat.

Actualment PHILIPS i LG estan baixant els nivells de producció a les tres factories esmentades, i això posa amb greu perill la continuïtat d’aquests centres. Els plans de liquidació de la totalitat dels llocs de treball per part de les dues multinacionals suposa no assumir la seva “Responsabilitat Social�, i també una manca de respecte a la Societat Catalana que sempre ha col·laborat en la solució dels problemes de les empreses, com a mecanisme de manteniment del màxim nivell d'ocupació.

Hem de recordar que les multinacionals PHILIPS i LG mantenen una forta activitat econòmica amb els Governs Autonòmic i Central com a proveïdors d’equips i serveis, que requereixen d'una actuació de reciprocitat i confiança adequada, la qual quedaria danyada amb la materialització dels seus objectius de desmantellar tota la seva activitat industrial a Catalunya.

Les pretensions de PHILIPS i LG son un pas més que agreuja la difícil situació per la qual travessa la indústria del nostre país. Recordem els tancaments d'empreses i la deslocalització que estem patint en els últims temps, com són els casos de LEAR, les factories de Valeo de San Esteve Sesrovires i la d'Abrera, Gates, Autotex, Samsung, Novalux, Panasonic, Levi’s,..etc.

És per tot això que el Comitès d’Empresa dels centres de producció de Barayo S. A., Barayo Proyectos i PHILIPS IBERICA S.A. (Divisió Industrial Enllumenat), demanem a la Conselleria de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya, el seu suport amb els punts que detallem a continuació:

1. Per part de la Conselleria de Treball i Indústria, requerir a PHILIPS i a LG un Pla de futur per mantenir la seva activitat industrial a Catalunya i garantir la totalitat dels llocs de treball de les empreses Barayo S.A., Barayo Proyectos i PHILIPS IBERICA S.A. (Divisió Industrial Enllumenat).

2. Prendre mesures de caràcter laboral per tal de garantir els llocs de treball sobre la base de:

a) Denegar en el futur els expedients de regulació d'ocupació que es puguin presentar per part de Philips i de LG.Philips.

b) En cas de persistir les dues multinacionals en la liquidació d'algun dels seus tres centres de treball, els intervingui la Generalitat de Catalunya.

Que en cas de donar-se la situació abans descrita las Administracions Central i Catalana eviten efectuar compres de productes de Philips i LG, i fer una crida a la societat Catalana i Espanyola per a secundar una campanya de boicot de productes d'aquestes dues multinacionals.


Barcelona, a 10 de gener de 2005
Mira també:
http://www.revoltaglobal.net/WEB/noticiesweb_150105.htm

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat