Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : pobles i cultures vs poder i estats
Investigació: Els vincles feixistes del nou líder de l’anticatalanisme
11 gen 2005
La difusió d’unes fotos per Internet tornen a posar de relleu el passat falangista del president de Coalició Valenciana i els seus vincles actuals amb l’extrema dreta al País Valencià

EQUIP D'INVESTIGACIÓ | L'AVANÇ
sentandreu falangista.jpg
sentandreu falangista 2.jpg
sentandreu falangista 3.jpg
EQUIP D'INVESTIGACIÃ | L'AVANÃ

Lâaparició a la pàgina electrònica de Falange Española de las JONS (FE-JONS) dâunes fotografies dels anys 80 on es veia un jove Juan García Sentandreu, actual president de Coalició Valenciana, en diversos actes de la formació falangista, així com la misteriosa posterior desaparició de les imatges del lloc web que les allotjava, han reobert la polèmica sobre el passat dubtosament democràtic dâaquest empresari, advocat i autoproclamat líder de la dreta anticatalanista valenciana, que a Catalunya també és conegut per ser el promotor de la Plataforma Constitucional y Autonomista, una associació antinacionalista on comparteix taula amb Francisco Caja, president de Convivencia Cívica Catalana

Sentandreu ha proclamat recentment que âquan alguns s´acovarden o s´avergonyeixen del que són o han sigut, jo invoque el que he sigut, que és el que sóc, i el que seguiré sent per damunt de conveniències, modes i estereotipsâ?. Aquestes declaracions pertanyen a una entrevista concedida a El Palleter, propietat de la Fundació Nou Valencianisme (de la qual el mateix Sentandreu nâés president), que va ser publicada immediatament després de la difusió per Internet de les imatges de FE-JONS. Pressumptament, per eixir del pas de les acusacions dâhaver sigut un camisa blava.

Al poc temps de ser descobertes i difoses per la xarxa, les fotografies han desaparegut del seu servidor originari. Consultat per LâAVANÃ, un portaveu de FE-JONS ha manifestat que les instantànies les hauria penjat un militant vigués que poseïa un arxiu dâimatges històriques de la formació, i a qui havien suggerit que pengés fotografies dels âdarrers actesâ?. Aquest partit nostàlgic afirma no haver tingut cap comunicació amb Sentandreu per tal que es retiraren les imatges i que aquestes van ser eliminades per decisió pròpia, una volta no les van considerar dâinterés informatiu. Lâinterlocutor falangista ha remarcat que el passat de cadascú és una qüestió molt personal i de poc interés informatiu, i que aquesta polèmica respon a interessos partidistes envers la figura de Sentandreu.

>> Passat i present

La trajectòria del líder de Coalició Valenciana no ha sigut mai un misteri per ningú, així com els vincles que segueix mantenint amb lâextrema dreta en lâactualitat. Lâetern aspirant a succeïr Vicente González Lizondo va nàixer a València el 26 de maig de 1960, i durant la transició va formar part de les tristment conegudes ràtzies contra els estudiants progressistes. Tal com queda palesat a les imatges de FE-JONS, Sentandreu va exercir durant uns anys com a secretari nacional del Sindicato Español de Estudiantes (SEU), que aleshores depenia dâeixa formació política. El líder anticatalanista afirma portar aquella faceta de la seua vida âsense cap complex, amb orgull i dignitat.â?

Lâany 1983 fou el pare espiritual i el principal impulsor dâAlternativa Universitaria (AU), una agrupació que, a banda de ser anticatalanista, va caracteritzar-se pel seu integrisme catòlic, lâoposició a lâEspanya de les autonomies i la virulència contra els plantejaments progressistes i dâesquerres del moment. Capitanejada per Sentandreu, AU va aglutinar bona part de lâextrema dreta de la Universitat de València. Segons les seues pròpies paraules, "Alternativa Universitària va ser digna heretera del SEU i va complir amb l´objectiu sindical que les dues organitzacions tenien". El futur advocat va llicenciar-se als 27 anys.

>> Radical

Fora de les aules universitàries, Sentandreu començà a interessar-se prompte per la política. En repetides ocasions va tractar de desembarcar a Unió Valenciana, però sempre va rebre lâoposició de Lizondo. Segons han informat a L'AVANà fonts que han estat vinculades amb la direcció unionista, lâaleshores líder de lâanticatalanisme polític considerava Sentandreu un radical massa intransigent, personalista i mesiànic com per incloureâl a la formació que dirigia.

Lâambiciós aspirant va aconseguir, però, catapultar-se lâany 1994 com a president del Grup dâAcció Valencianista (GAV), organització a la qual pertanyia des de molt jove i que en el temps que va ser dirigida per ell va radicalitzar-se i es va enfrontar en major o menor mesura amb bona part de la resta dâorganitzacions socials, polítiques i culturals del moviment secessionista. Fins lâany 2001, moment en què la creació de lâAVL i la debacle electoral dâUV li van fer veure a Sentandreu que podria estar arribant la seua hora política.

Amb Coalició Valenciana el líder ultra culmina la seua carrera. Aquesta formació és filla de la fundació Nou Valencianisme, creada per Sentandreu quan marxà del GAV amb la intenció teòrica -expressada als seus comunicats de premsa- de ser la gènesi de dos partits polítics. Un teòricament "progressista", dirigit per lâexunionista Ximo Lanuza, que finalment no sâha atrevit a donar el pas, i un altre de caràcter âconservadorâ? que presidiria el mateix Sentandreu i que lideraria una hipotètica coalició dâambdúes formacions, amb lâobjectiu darrer (i aconseguit, almenys mediàticament) de desbancar UV i convertir-se en el referent de lâanticatalanisme polític.

El discurs de Coalició Valenciana és una reactualització cap a la dreta del regionalisme d'UV. La nova formació tracta de ser, en paraules del mateix Sentandreu, "més conservadora i més blava" que el partit que va fundar Lizondo. Al seu manifest fundacional s'identifica com "foralista, constitucional, conservadora, social i valencianista". Les reminiscències carlistes són òbvies.

>> La nova extrema dreta valenciana

Sentandreu compta amb el suport dâalguns desencantats del PP i dâUV com Dolores García Broch, Maria Consuelo Reyna o lâexcap de gabinet de Zaplana, Jesús Sánchez Carrascosa, actual director i propietari de lâultraconservador Diario de Valencia. També avalen el seu projecte altres personatges de lâescena política valenciana com el cap de premsa del president de la Corporació provincial, Baltasar Bueno, o el cap de publicacions de la Diputació de València, Carles Recio, antic agitador de la ultradreta valenciana a qui ja es va poder veure a unes fotos que va publicar la revista El Temps els anys 80 on posava junt amb caps locals de lâantiga Fuerza Nueva.

El conegut partit d'extrema dreta España 2000 ha elogiat des de la seua creació el nou projecte de Sentandreu, encarregant-se voluntàriament de la seguretat de la manifestació que se celebrà el passat 27 de novembre a València, i que comptà amb la presència dels habituals caps rapats que sâapleguen al voltant de la formació de José Luís Roberto, que hi participà amb pancarta pròpia. Igualment, els antics companys de Sentandreu, FE-JONS, l'arroparen durant la desfilada. Han passat els anys, ha guanyat uns quants quilos però Sentandreu no s'ha mogut de la foto.
Mira també:
http://www.lavanc.org
http://www.elpalleter.com

This work is in the public domain

Comentaris

No feu cas als imperialistes de la Valencia Nord!
11 gen 2005
Re: Investigació: Els vincles feixistes del nou líder de l’anticatalanisme
11 gen 2005
Esto viene de hace ya años,tras la lamentable etapa del PSOE en Valencia y con la entrada del PP en Valencia,el fascismo se ha ido asentando en la ciudad año tras año:ciudadanos sin vida y amargados,recorte de libertades,policia en las calles,auge de las organizaciones criminales neonazis (España2000),especulacion,Opus Dei etc.

Valencia es hoy por hoy la ciudad mas fascista del estado,eso esta claro.Pero tb nosotros se lo hemos puesto en bandeja,porque la oposicion que ha tenido el fascismo en Valencia ha sido muy triste.El fascismo en Valencia se puede dividir en:

1-Partido Popular:Ellos controlan los medios de comunicacion,policia,dinero etc.Estan en el poder.

2-Organizaciones afines:Opus Dei,Legionarios de Cristo etc.
Sectas que antes casi ni exitian en Valencia,ahora tiene mucho poder y mando en la ciudad,y cada vez mas.
Tiene gran parte de culpa de la especulacion en Valencia.

3-Iglesia Católica:Lo mismo que arriba.

4-Extrema derecha:GAV,ESPAÑA2000,DN.Antes algunas ni existian,ahora pegan palizas,torturan,roban y asesinan con total impunidad.
Tiene acceso a la politica,censo electoral,archivos secretos,documentos del estado,lista de telefonos definidos de la poblacion,numeros de tarjetas de credito que no son suyas,blanqueo de dinero del narcotrafico etc.


Pues eso,que mientras los supuestos politicos que nos defendian (PSOE etc) estaban y estan tocandose los cojones,y nuestras juventudes y gente de la calle que defiende la libertad y el respeto haciendo botellon,drogandose y pasando de todo...los fachas,los obispos,los catolicos y los nazis estaban unos comprando jueces,policias y robando terrenos publicos para realizar infraestructuras de propaganda de sus ideologias.

En Valencia hemos demostrado que como antifascistas SOMOS UNA MIERDA y no valemos para nada y ya nos podemos despedir de esa Valencia libre,bonita,alegre,divertida y solidaria,porque ahora va a ser mas triste y gris que nunca y todo llenos de fachas y organizaciones neonazis controlando las calles y el poder...
VOLEM UN MÓN ON CAPIGUEN MÉS MONS!
11 gen 2005
BLAVEROS DE MERDA FOTEU EL CAMP!
A FER LA MÀ!
ENDAVANT CONTRA EL FEIXISME!
L'ÚNIC HORITZÓ: INDEPENDÈNCIA I SOCIALISME
Blaveros a fer la mà!
11 gen 2005
albania.bmp
INDEPENDÈNCIA I SOCIALME!

CONTRA LA CONTRA

NO PASARAN!
Y lo que te rondare morena
11 gen 2005
Valencia es y sera siempre ESPAÑOLA.

CATALANISTES FORA DEL REGNE !!!!
Re: Investigació: Els vincles feixistes del nou líder de l’anticatalanisme
11 gen 2005
Blaveros, perquè només parleu en valencià quan heu de despotricar dels catalans??

FORA COLONS ESPANYOLS DE VALÃNCIA!!

PAÃ?S VALENCIÃ, PAÃ?SOS CATALANS!!!
Re: Investigació: Els vincles feixistes del nou líder de l’anticatalanisme
11 gen 2005
Blaverisme = grupuscul regionalista feixistoide al servei del nacionalisme espanyol i el seu estat. Uns babaus, en resum.
: Investigació: Els vincles feixistes del nou líder de l’anticatalanisme
25 gen 2005
Ja ho ha dit l'anterior missatge. El blaverisme està format per quatre castellans incults que treballen perla dreta espanyola. Res mésaixí de senzill. Jo personalment animo a totsels valencians que se sentin propers, que vinguin a Catalunya.
Re: Investigació: Els vincles feixistes del nou líder de l’anticatalanisme
18 feb 2005
¿Aon estan les fotos falangistes de Joan Fuster en la camisa blaba y el correage?
Blavero no saps de k kony parles. Feixista de merda!!
08 mai 2005
Cada cop hi ha més feixistes apallissan la nostra gent i aixó no es pot PERMETRE!
¡Vixca Valencia Viva España!
12 mai 2005
Catalanes por mas q querais nunca tendreis valencia. No somos como vosotros y ya nos habeis hecho bastante daño, pero ahora nos defenderemos.
Re: Investigació: Els vincles feixistes del nou líder de l’anticatalanisme
24 oct 2005
Descolonitza't...
http://www.antiblavers.info
Re: Investigació: Els vincles feixistes del nou líder de l’anticatalanisme
25 oct 2005
Esteu tots folls. Només vegeu fantasmes feixistes per tot arreu. Ací dir que eres valencià i que et sents valencià es dir que eres de dreta. Els valencians que es senten catalans no arriben ni al cuatre per cent del vots en les eleccions.

Deoxeu-nos en pau als valencians. Vosatres sóu els feixistes.
Re: Investigació: Els vincles feixistes del nou líder de l’anticatalanisme
09 mar 2006
som valencians, mai catalans perque somn de Castello
Sindicat Terrassa