Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: sense clasificar
sobre la serie "Zona Roja"
08 gen 2005
L'estiu del 2003 el Canall 33 de Tv de Catalunya va emetre sis capítols de la serie sobre la guerra civil a Catalunya, anomenada ZONA ROJA. És el millor que he vist sobre el tema en un mitjà oficial, amb imatges que mai s'havien donat. Però la majoria de la gent no es va assabentar de la seva emissió i va passar desapercebuda. Tv de Catlunya no té cap intenció ni interés en tornar-la a emetre. Podem pressionar entre tot@s perquè ho facin i en hora de màxima audiència. Els polítics de memòria històrica però en realitat no els interessa.
Algú va gravar la serie?
maig 1937

This work is in the public domain

Comentaris

Re: sobre la serie "Zona Roja"
08 gen 2005
Sembla que a partir d'aquest dimecres es reemet, amb nous episodis sobre el País Valencià i les Illes. El que no sé és si tan sols passaran aquests nous episodis o tota una altra vegada.
Jo ja tinc preparat el video...
Re: sobre la serie "Zona Roja"
08 gen 2005
Aquí teniu l'enllaç escurçat a Zona Roja:

http://breu.bulma.net/?l4166
Re: sobre la serie "Zona Roja"
08 gen 2005
Yo me la gravé en su día, pero sí, el Tripartit la vuelve a pasar enterita y con nuevos episodios.


Creo que hay que mirarla distanciándose de si yo soy anarquista o yo comunista o yo del POUM o yo sociata o yo de ERC, y ver porqué nuestros ancestros fallaron y perdieron una guerra que podían haber ganado...de haberse organizado mejor, militar y económicamente y, sobretodo, de haberse unido. Hubo una desunión acojonante entre todos los actores de la lucha. Y una anarquía demasiado elevada, una falta de liderato cuando hacían falta líderes carismáticos, ideólogos brillantes y movilizadores, pragmáticos. Muchas cosas eran pérdidas de tiempo, y Orwell precisamente retrata esa pérdida de tiempo, pese a que luego, éste agente de la CIA que fue, le achacó todas las culpas al comunismo, posiblemente el actor más determinado a ganar la guerra contra el fascismo.

Aquello se perdió, y hoy seguimos instalados en esa pérdida.
Re: sobre la serie "Zona Roja"
09 gen 2005
no vam perdre cap guerra, vam perdre la revolució social anticapitalista, els estalinistas vau ser la contrarevolució.
Re: sobre la serie "Zona Roja"
09 gen 2005
i alguns s'entesten en trobar distancies i no vincles d'unió. molt bé xaval, k si tu stalinista k si tu facha k si tu un niñato dels collons. molt bé molt bé, n'hi ha k staran contents d veureu.
Re: sobre la serie "Zona Roja"
09 gen 2005
Y dale con que Orwell era de la CIA, eso es una mentira estalinista, si tanto hablas de unidad no mientas y no eches la culpa a los anarquistas diciendo que lo que hacia falta era liderazgo, organizate como te de la gana y no nos impongas a los demas lo que no queremos.
Los estalinistas os inventasteís que Orwell era de la Cia por pasarle a una amiga, militante libertaria como él, una lista de intelectuales con los que no se podia contar para denunciar por ejemplo los campos de concentración estaliustas (plagados de anarquistas, por cierto)
Aqui tienes un parrafo que lo aclara:
"La cuestión [de la lista] es bastante más sencilla, y se conoce desde hace décadas, frente a quienes venden la existencia de un descubrimiento escandaloso efectuado por Timothy Garton Ash. Nunca existió una lista negra. Orwell simplemente comunicó a su amiga Celia Kirwan algunos nombres con los que se podía contar para determinadas actividades de denuncia del estalinismo y una lista de gente con la que no se podía contar. En su carta a Kirwan de 6 de abril de 1949 dice textualmente que le proporciona una lista de intelectuales "con los que no se podía contar para una propaganda semejante". Hablar de delación es sencillamente una estupidez, sobre todo si se tiene en cuenta que las opiniones de esas personas eran suficientemente conocidas, que se sabe el motivo por el que hizo la relación y que nadie parece que tuviera la intención de utilizarla, ni la utilizó, para ninguna clase de represalia."
Extraido de aqui
Re: sobre la serie "Zona Roja"
09 gen 2005
Tens rao jo posaria la mà al foc per l'Orwell. de fet encara més sabent que qui l'acusava era un dat pel sac com en Hemingway. En canvi aquest mai ha tingut cap detractor.

Ja sé sap la CIA és així nega el que ha fet i publicita el que no ha fet.
Re: sobre la serie "Zona Roja"
09 gen 2005
Sobre Orwell i la famosa llista
http://www.fundanin.org/orwell-lista.htm

Sobre Orwell
http://www.fundanin.org/aorwell.htm

sobre "altres" visions de conjunts sobre la Revolucio, la Guerra i el Maig del 37 es pot començar per alguns llibres (aquestes alçades sona ridicul):

BOLLOTEN, BURNET, La Guerra Civil española; Revolución y contrarrevolución, Madrid, Alianza Editorial, 1989. (successives edicions des dels snys 60 ampliades per l'autor, tot un reconegut classic, molt documentat)

Cruells Manuel Els fets de maig Barcelona 1937 Barcelona, Juventud, 1970

La bibliografia sobre tota la trama de la Revolucio del 36 derrotada seria interminable. Et recomano una ullada a tota la bibliografia anarquista, socialista (antiestalinista) i sense ideologia sobre el conjunt i fets determinats (col·lectivitzacions etc). L'Homenatge a Catalunya orwellia només es l'aperitiu literari.
Re: sobre la serie "Zona Roja"
09 gen 2005
"perdieron una guerra que podían haber ganado...de haberse organizado mejor, militar y económicamente"
Largo Caballero va planejar una gran ofensiva a Extremadura que hagues partit els feixistes en dos blocs, li va fallar l'aviacio, controlada pels "comunistes" de El Partido, que nomes li facilitaven una quantitat ridicula d'avions
Una de les grans proeses militars de Lister fou la d'anar a ensorrar l'experiencia col·lectivitzadora del Consejo de Defensa de Aragon.

"desunión acojonante entre todos los actores de la lucha" els "comunistes" de El Partido es van escarressar en tots aquells anys de marginar i destruir el Poum, arribant a la seva aniquilacio fisica (no tant sols dels seus dirigents) Durant l'any 37 no tan sols el Poum va rebre, per exemple la Fai va patir l'assalt de locals seus per part dels "comunistes". Tambe hi va haver afusellaments al Front d'Arago. Els "comunistes" van propiciar a més la caiguda de Largo Caballero. La presa de la Telefonica, espurna dels Fets de Maig, va ser dirigida per Rodriguez Salas (psuquero -per cert, antic militant del Boc).

"una anarquía demasiado elevada" (=desorden?!)
Les col·lectivitzacions barcelonines agrupaven milers de treballadors. La de la Construccio n'agrupava uns 20.000. La xarxa de comités i estructures que la composaven sorpren aqui associi (des de posicions acrates o no acrates) anarcosindicalisme i absencia d'organitzacio. Fou sistematicament boicotejada per la Generalitat i els contractes publics (dels que depenia). La col·lectivitzacio de la Fusta de la CNT depenia del petit consum, va arribar a fer una exposicio del "moble revolucionari" i acabà la guerra amb superhabit.
[Antoni Castells, Les col.lectivitzacions a Barcelona,1936-39]

"líderes carismáticos" (no m'agraden) A l'enterrament de Durruti a Barcelona hi assisti milers i milers de persones

"ideólogos brillantes "
Andreu Nin era considerat com un dels més brillants pensadors marxistes del pais

"movilizadores, pragmáticos"
Joan Garcia Oliver es va revelar com un gran organitzador ja el 1934, va organitzar els Comites de Defensa de la CNT (a molts barris de Barcelona), element clau per entendre segurament perque aquesta organitzacio va tenir una gran
capacitat operativa el juliol del 1936, clau per derrotar el cop a Barcelona
Tot i ser contrari al pacte amb d'altres forces ("ir al todo por el todo") es va revelar com un gran polemitzador i organitzador a les reunions del Comite Central de Milicies, segons l'Abad de Santillan i la Montseny es van quedar absolutament sorpresos

"al comunismo, posiblemente el actor más determinado a ganar la guerra contra el fascismo."
Des del marxisme es concep tota guerra civil com una guerra de classes. Els estalinistes espanyols, catalans i el Komintern es van encarregar de refer tota la xarxa del poder republica i enfonsar la Revolucio social que havia tingut lloc a Catalunya i altres zones de l'Estat (sempre segons el documentat Bolloten, a Murcia el PCE havia fet fins i tot cartells dient que defensaria fins al final la propietat privada; a Girona el PSU va fer entrar dintre d'un sindicat obrer, la UGT, el GEPCI, una associacio de petits empresaris; sabut era seguint tota la seva propaganda que el seu objectiu era defensar la Republica burgesa). Fins el maig del 37 les forces antifeixistes van contenir l'avanç dels reaccionaris. A partir del 37 l'avanç de Franco va ser imparable (fins i tot hi ha tots els que diuen que va prorrogar-lo per assegurar-se el poder). Amb l'excepcio de la Batalla de l'Ebre, l'ultima gran temptativa antifeixista que es va convertir en una autentica carnisseria per a milers dels nostres "ancestros".
Sindicat Terrassa