Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : corrupció i poder
> L’Observatori del Deute en la Globalització demana que es cancel·li el deute extern dels països asiàtics i africans afectats pel tsunami
07 gen 2005
Critica que la major part de l’ajuda promesa pel govern de Zapatero per a la reconstrucció dels països afectats, sigui en forma de préstecs lligats als interessos comercials espanyols
L'Observatori del Deute en la Globalització (ODG) insta al govern espanyol que cancel·li de forma immediata el deute extern dels països asiàtics i africans afectats pel tsunami. Amb aquesta petició l'entitat també fa una crida a la coherència al govern espanyol que, segons diu el comunicat, la major part dels ajuts que ha promés per a la reconstrucció dels països afectats, és en forma de préstecs lligats a interessos econòmics. Amb aquesta iniciativa l'ODG se suma als centenars d'organitzacions de més d'una trentena de països que exigeixen els governs que cancel·lin el deute amb els països afectats per tal de no ofegar-los encara més. Els països afectats de l'Àsia i l'Àfrica sumen un deute extern total de 294.410 milions d’euros (393.480 milions de dòlars) que deuen principalment als governs i bancs comercials del països rics i a les institucions financeres internacionals com el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional.
El govern espanyol per la seva banda és creditor de prop de 600 milions d’euros de deute de països com Indonèsia, �ndia, Bangla Desh, Malàisia, Somàlia, Tanzània i Kenya. Segons dades del Banc Mundial aquests països van dedicar al 2002 més de 1.300 milions de dòlars a pagar el servei del deute, la major part als governs dels països rics. Alguns d’aquests països, com Indonèsia, Malàisia o Kenya, dediquen més del 50% del seu PIB a pagar anualment aquest servei del deute. A Indonèsia, on el 52% de la població viu amb menys de 2 dòlars al dia, es destina el 199% dels ingressos per exportacions al pagament del deute. De la mateixa manera, Sri Lanka, �ndia, Bangla Desh, Tanzània i Kenya destinen més del 115% dels ingressos per exportacions al pagament del deute.
En aquesta mateixa situació es troben uns quants països del món per això l'ODG també recorda que la cancel·ació del deute extern no s'ha de limitar als països afectats pel tsunami, sinó que també s’ha d'extendre a tots els països empobrits, per als quals el deute esdevé un greu impediment per al seu desenvolupament.
Mira també:
http://www.vilaweb.com
http://www.debtwatch.org/cat

Copyright by the author. All rights reserved.
Sindicato Sindicat