Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
La Comissió de la Dignitat defensa la reclamació de la documentació valenciana a Salamanca!!!
05 gen 2005
Després de l'informe positiu de la comissió d'experts sobre la devolució dels papers de Salamanca a la Generalitat republicana, la [1]Comissió de la Dignitat ha fet avui una conferència de premsa a
València per explicar com es troba la reclamació de la documentació del País Valencià 'segrestada a Salamanca'. El secretariat de la Comissió de la Dignitat al País Valencià, que treballa amb el suport d[2]Acció Cultural del País Valencià, denuncia el govern que, per boca del vice-president Víctor Campos, va fer saber que renunciava a reclamar les cinquanta caixes de documents de la Generalitat Valenciana confiscades i retingudes a l'Arxiu de Salamanca.

En vist de la negativa del Consell de reclamar els 'papers de Salamanca', contrària el mandat de les Corts Valencianes del 4 de maig, la Comissió de la Dignitat ha aportat avui informació bàsica perquè els municipis i entitats valencianes que vulguin puguin reclamar la documentació confiscada. I és que, tal com va explicar Campos la setmana passada, la Generalitat no s'oposarà a les reclamacions particulars dels municipis que vulguin recuperar la documentació espoliada i fins el moment ja són 45 els ajuntaments que han aprovat mocions reclamant els papers.

Els documents oferits per la Comissió per la Dignitat en l'acte d'avui són:

+ [3]Documentació relativa a Vila-Real (en pdf).
+ [4]Documentació de l'Audiència territorial de València (en pdf).
+ [5]Relació dajuntaments valencians que han aprovat mocions a favor del retorn de la documentació valenciana espoliada, dipositada a Salamanca (en pdf).
+ [6]Declaració de la Comissió de la Dignitat en relació als papers del País Valencià (en pdf).
+ VilaWeb Ontinyent: [7]El Bloc demana que la Mancomunitat reclame els Papers de Salamanca si la Generalitat no ho fa.
+ Vilaweb Castelló de la Plana: [8]Tres-centes caixes amb documents provinents de les comarques de Castelló continuen sense catalogar a l'Arxiu de Salamanca

This work is in the public domain

Comentaris

Re: + info
05 gen 2005
References

1. http://www.partal.com/dignitat
2. http://www.acpv.net/
3. http://www.vilaweb.com/docs/documentaciovilareal.pdf
4. http://www.vilaweb.com/docs/audienciavalencia.pdf
5. http://www.vilaweb.com/docs/ajuntamentsmocionsaprovades.pdf
6. http://www.vilaweb.com/www.vilaweb.com/docs/notavalencia.pdf
7. http://nosaltres.vilaweb.com/info/vilaweb/cerca_u.noticia?p_idint=100000
8. http://www.vilaweb.com/locals/castello/index.htm
Re: La Comissió de la Dignitat defensa la reclamació de la documentació valenciana a Salamanca!!!
05 gen 2005
òstia! em sembla molt bé. Però no entenc perquè no han demanat des del principi el retorn de TOTES les documentacions a les zones originàries. Si es fa amb comptagotes sortiran els de sempre dient les parides de sempre: que si "los nacionalismos son insaciables" i bla bla (és clar que ho dirien igualment, je je..només cal escoltar la COPE...)
Re: La Comissió de la Dignitat defensa la reclamació de la documentació valenciana a Salamanca!!!
05 gen 2005
Doncs perque la Comissió és Catalana, i no va pensar en altres, crec que és normal.

De igual manera el sindicat anarcosindicalista CNT ha demanat la documentació de CNT.

Pero tens raó, realment, s'ha de tornar tot el que el feixisme va requisar.

salút!
Re: La Comissió de la Dignitat defensa la reclamació de la documentació valenciana a Salamanca!!!
05 gen 2005
Es cert, s'hauría d'haver demanat el retorn de tots els papers dels diferents col.lectius d'arreu dels Països Catalans. Es el més pràctic i el més realista.
Re: La Comissi de la Dignitat defensa la reclamaci de la documentaci valenciana a Salamanca!!!
05 gen 2005
article de Manuel Cusachs, periodista i historiador
publicat al diari Capgros.com de Mataró


Els 'papers de Salamanca'


LHonorable Pasqual Maragall, president de la Generalitat de Catalunya, assistí a un acte solemne que es celebrà a la plaça porxada magnífica de la monumental ciutat de Salamanca, capital cultural dEuropa del 2002, en la que enmig dun gran clima emotiu i de respecte mutu, el president de la comunitat de Castella-Lleó, Juan Vicente Herrera, li lliurava els documents que foren arrabassats a Catalunya arran de la guerra civil espanyola per les tropes insurrectes franquistes. Eren els famosos Papers de Salamanca, els que estaven a lArxiu General de la Guerra Civil. La ministra de Cultura Carmen Calvo, satisfeta, era testimoni daquell acte que ella havia propiciat. Amb aquest acte restituïm un greuge a Catalunya. Aquests papers es van arrabassar amb la força de les armes i ara amb la força de la raó els retornem. Aquí a Salamanca es quedarà una còpia dels mateixos pels estudiosos, va dir Juan Vicente Herrera sota un fort aplaudiment dels milers dassistents que omplien la plaça de gom a gom. També hi era lalcalde de Salamanca Julián Lanzarote (PP). Pasqual Maragall, visiblement emocionat, agraïa en nom de Catalunya aquest gest carregat de sentit comú, de bona voluntat: Amb aquesta restitució es tanca una ferida una més que va causar la guerra civil a Catalunya. És hora de passar pàgina i de crear vincles damistat, de respecte, de cooperació entre les diverses comunitats de la pell de brau. A partir davui els llaços fraternals entre Catalunya i Castella-Lleó es veuran enfortits. Els papers amb més valor sentimental que una altra cosa tornen don van ser arrencats amb violència. Però a aquí a la noble i culta Salamanca hi quedarà el pòsit dun esperit dagermanament entre els pobles català i castellà. Haurem demostrat que lesperit de superació, de bona voluntat regna per damunt del revengista que alguns cada cop menys, tot sha de dir encara coven. Visca Catalunya! Visca Castella i Lleó!. Una forta abraçada entre els dos presidents autonòmics segellà un acte amarat de bona voluntat. I novament es sentiren forts aplaudiments daprovació i onejaren banderes de les dues comunitats. Havia estat tot un èxit cívic, polític, de justícia. De sentit comú, de seny.

En sonar el despertador vaig veure amb pesar que ho havia somniat. Quina llàstima que no hagi estat així...
Re: La Comissió de la Dignitat defensa la reclamació de la documentació valenciana a Salamanca!!!
05 gen 2005
cambrilenc, a València hi governa el PP, i no els interesa pas recupera aquest documents.
Re: La Comissió de la Dignitat defensa la reclamació de la documentació valenciana a Salamanca!!!
05 gen 2005
Home, però jo crec que la Comissió s´hauria d´haver posat d´acord amb gent d´arreu de l´Estat (no només dels PPCC) per fer una acció conjunta. I el PP de València que digui missa.

A més a més com diu Mansacala, és més pràctic així. En canvi si es va fent de mica en mica m´imagino el tontet de l´alcalde de Salamanca posant cada cop més tanques als voltants de l´Arxiu, com si fos una ceba, plena de capes..

A Jordi: per sort no tots són como a la Junta de Castilla y León o com el pallasset de l´alcalde. A Castella també hi ha molt bona gent. Torno a enganxar per aquí un text que vaig posar l´altre dia:

"A la tercera va la vençuda. Ahir es va dur a terme a la Universitat de Salamanca (US) un acte organitzat per Izquierda Castellana amb la col·laboració de la Comissió de la Dignitat pel retorn dels documents catalans espoliats que són a l'Archivo de la Guera Civil. Després d'una concorreguda roda de premsa, la missió catalana va fer acte de presència a un gairebé ple saló d'actes de la Facultat d'Història. Com a decorat de fons hi havia cartells catalans dipositats a l'arxiu i un "Visca Catalunya".
El professor d'història moderna de la US i portaveu d'Izquierda Castellana, José Luis de las Heras, va obrir l'acte expressant el desig de part de la societat salmantina que els documents siguin tornats als seus legítims propietaris i que s'acabi amb la crispació social que alguns partits polítics i mitjans de comunicació salmantins han creat vers els catalans. De las Heras va assegurar que la unitat d'arxiu "es pot conservar amb mitjans tècnics com la digitalització" i va fer esment de la nul·la existència de papers salmantins a l'Archivo, ja que són a l'Arxiu Militar d'Àvila. "És una qüestió democràtica tornar a cadascú el que és seu perquè, si no, l'únic que fem és defensar el franquisme", va concloure."


Salut
Re: La Comissió de la Dignitat defensa la reclamació de la documentació valenciana a Salamanca!!!
05 gen 2005
El retorn del papers de Salamanca ha estat una demanda catalana, dels Països Catalans, ja que a enlloc se n'havia sentit a parlar ni tans sols del "archivo" fins que aqui la gent va denunciar-ho.

A més pel que sembla la majoría de la documentació de gran valor que s'hi amuntega allà, des de que els feixistes van portar després de saquejar arxius de tota mena de col.lectius i particulars, és catalana.

Cal agrair tothom que vulgui ajudar a fer justicia amb aquest afer, pero malauradament la gent que s'ha solidaritzat amb la demanda de retorn dels papers a Salamanca i l'estat espanyol ha estat una minoría. Igualment cal reconeixer la seva solidaritat en un ambient molt hostil, té molt de mèrit.
Re: La Comissió de la Dignitat defensa la reclamació de la documentació valenciana a Salamanca!!!
05 gen 2005
Encima el Estatuto de Autonomía de Cataluña no está en Salamanca, sino en Madrid, en las Cortes, donde tiene que estar.
Re: La Comissió de la Dignitat defensa la reclamació de la documentació valenciana a Salamanca!!!
05 gen 2005
Si que ho van reclamar des del principi.

Buscar informació a la pagina per la dignitat... segur que hi surt.

Però això no era notícia, es clar
Re: La Comissió de la Dignitat defensa la reclamació de la documentació valenciana a Salamanca!!!
05 gen 2005
Menudos expertos, que no saben ni dónde está la documentación.
Colera camping CNT