Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Cancel·lació del deute dels països afectats pel tsunami
05 gen 2005
L’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) insta al govern espanyol a cancel·lar de forma immediata TOT el deute extern dels països Asiatics i Africans afectats pel Tsunami

L’ODG critica que la major part de l’ajuda que el govern espanyol ha promès per a la reconstrucció dels països afectats sigui en forma de préstecs lligats als interessos comercials espanyols.
Afegint-se a la petició de prop dâun centenar dâorganitzacions internacionals, liderades per la xarxa Jubileu Sud, lâObservatori del Deute en la Globalització considera absolutament necessària la immediata cancel·lació de tot el deute extern dels països afectats pel Tsunami que el passat 26 de desembre va acabar amb la vida de més de 150.000 persones, va deixar milers de desapareguts i desplaçats i va causar incalculables danys materials. Els països afectats pel Tsunami sumen un deute extern total de 294.410 milions dâeuros (393.480 milions de dòlars) que deuen principalment als governs i bancs comercials del països rics i a les institucions financeres internacionals com el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional. El govern espanyol per la seva part és creditor de prop de 600 milions dâeuros de deute de països com Indonèsia, Ã?ndia, Bangla Desh, Malàisia, Somàlia, Tanzània i Kenya. Segons dades del Banc Mundial aquests països van dedicar al 2002 més de 1.300 milions de dòlars a pagar el servei del deute, la major part als governs dels països rics. Alguns dâaquests països, com Indonèsia, Malàisia o Kenya, dediquen més del 50% del seu PIB a pagar anualment aquest servei del deute. A Indonèsia, on el 52% de la població viu amb menys de 2 dòlars al dia, es destina el 199% dels ingressos per exportacions al pagament del deute. Així mateix, Sri Lanka, Ã?ndia, Bangla Desh, Tanzània i Kenya destinen més del 115% dels ingressos per exportacions al pagament del Deute.

Bona part dâaquest deute ha estat considerat per les organitzacions de la societat civil dâaquells països com a un deute il·legítim, acumulat sovint per dictadors o governs corruptes. Un cas destacable és el del deute odiós de Suharto a Indonèsia: durant el seu mandat es va acumular un deute extern de prop de 150 mil milions de dòlars, i el dictador va desfalcar entre 15 i 35 mil milions de dòlars entre 1964 i 1998. Ara, la població dâIndonèsia ha de fer front als efectes del tsunami i al pagament del deute que Suharto va deixar pendent. Ãs per això que des de lâODG reclamem al govern espanyol que, no només cancel·li el deute dels països afectats, sinó que disposi les eines i els esforços necessaris per a realitzar auditories del deute extern dâaquests països, de forma que sâesclareixi el grau dâil·legitimitat del deute, així com qui són els responsables de les il·legitimitats i es procedeixi a reclamar les reparacions pertinents.

La proposta britànica de moratòria en el cobrament del deute: totalment insuficient

El govern britànic ja ha negociat amb la resta de països del G8 una moratòria en el cobrament del deute dels països afectats pel Tsunami i ha anunciat que proposarà una reestructuració de deute a la resta dels països que conformen el Club de París, un club informal que reuneix als 19 països principals creditors de deute, entre els quals està el govern espanyol. Aquesta reestructuració afectaria només a una part del deute bilateral dâaquests països amb els membres del Club de París i quedarà molt llunyana de la cancel·lació del 100% del deute que reclamem les organitzacions de la societat civil.

Des de lâODG instem al govern espanyol a que no esperi les negociacions del Club de París i sâavanci amb una cancel·lació total i immediata del deute extern dels països afectats. Així mateix, demanem al govern espanyol que proposi una cancel·lació total del deute extern d'aquests països tant en el marc de la propera reunió del Club de París, com en les Institucions Financeres Internacionals on té representació (Banc Mundial, Banc Asiàtic de Desenvolupament, Banc Africà de Desenvolupament i Fons Monetari Internacional). La moratòria proposada pel Regne Unit no és en absolut suficient per fer front a la situació en que es troben els països afectats.

Ajuda en forma de préstecs? Més deute per al Sud i beneficis per les empreses espanyoles

Des de lâODG volem també denunciar la decisió del govern espanyol dâassignar fins a 50 milions dâEuros amb càrrec al Fons dâAjuda al desenvolupament (FAD) per fer front a la reconstrucció dels països afectats pel Tsunami. Dâaquests, només 2 milions dâeuros seran atorgats com a donacions no reemborsables. La resta, fins a 48 milions dâeuros, seran prestats als països afectats, de manera que passaran a engrossir el deute extern dâaquests països. Els préstecs FAD sâhan revelat en diverses ocasions com una eina nefasta per a fer front a emergències en els països empobrits.

Part dels préstecs promesos pel govern espanyol estaran lligats a la compra de béns i serveis oferts per empreses espanyoles. El Govern del PSOE continua així el camí iniciat pels primers governs socialistes, i intensificat pels governs del Partit Popular, de prioritzar els interessos comercials i econòmics espanyols per sobre de les necessitats de la població destinatària de les ajudes. Lâajuda al desenvolupament i lâajuda dâemergència als països del Sud, tal i com recomana el Comitè dâAjuda al Desenvolupament (CAD) de lâOCDE, hauria dâestar totalment deslligada dels interessos econòmics i polítics dels països donants.

Finalment, des de lâODG volem recordar que la cancel·lació del deute extern no sâha de limitar als països afectats pel tsunami, sinó que sâha de fer extensiva a tots els països empobrits, que troben en el deute un important impediment per al seu desenvolupament. Aquest deute extern, al igual que les relacions injustes del comerç internacional, les polítiques dâajust macroeconòmic imposades pel Banc Mundial o el FMI, els impactes socials i mediambientals de les grans transnacionals, la degradació del medi ambient o la manca dâaccés a certa tecnologia (que entre dâaltres coses no va permetre als països del sud-est asiàtic detectar a temps lâarribada del tsunami), impedeixen que els països empobrits puguin fer front a âdesastres naturalsâ? que, sens dubte, no afectarien de la mateixa manera a països com el nostre.

Observatori del Deute en la Globalització
Càtedra UNESCO en tecnologia, desenvolupament sostenible, desequilibris i canvi global de la Universitat Politècnica de Catalunya
Mira també:
http://www.observatorideute.org
http://www.observatorideute.org/cat/docs/premsa/NP_deute_tsunami.pdf

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: Cancel·lació del deute dels països afectats pel tsunami
05 gen 2005
si's plau si ha organitzacions i moviments alternatius que gestionin vies de solidaritat garantibles publiqueu formes de fer-la efectiva
Re: Cancel·lació del deute dels països afectats pel tsunami
05 gen 2005
http://www.indymedia.org
http://www.indymedia.org/en/2004/12/112671.shtml
http://www.indymedia.org/en/2004/12/112666.shtml

http://manila.indymedia.org/
http://darwin.indymedia.org/
http://melbourne.indymedia.org/

Tamil
http://www.tamilnet.com/

NSSP
http://www.nssp.info/
Colera camping CNT