Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Octubre»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Anàlisi :: educació i societat
Les estudiants llibertaris a la Universitat
04 gen 2005
Els grups llibertaris organitzats dins la Universitat, quin posicionament hem de tenir davant les eleccions a Claustre?
Últimament m'estic qüestionant la desvinculació total de grups llibertaris d'estudiants de les eleccions a Claustre a les Universitats.
Abans tenia molt clara la no participació, però reflexionant i veien la desmovilització veig el tema des d'una altra perspectiva.

D'entrada comparo amb el món laboral: el sindicalisme té dos vies legalment parlant: els comités d'empresa i les eleccions sindicals per una banda, i per l'altra les seccions sindicals. Ens trobem doncs que si mirem com actuar dins la Universitat per la via legal, com poder participar de la gestió de les normatives i demés, veiem que (o almenys a la meva universitat és així) o participes del joc electoral o no tens cap paper en els òrgans de govern.

Sovint veiem com a les facultats hi ha els típics grups sindicals com Alternativa Estel, CEPC i AEP (entre d'altres menys importants), però de tant en tant es generen dinàmiques que caldria tenir en compte. Per exemple, assemblees d'estudiants de facultat que funcionen assembleariament i que en arrivar les eleccions a Claustre decideixen presentar una candidatura per tal de no quedar completament fora de les decissions que es prenen allà.

La necessitat de participar al Claustre es pot resumir de la següent manera: legalment qui no està representat al Claustre no té vies d'accedir a la informació que allà vagi passant. Cas diferent seria el de les Seccions Sindicals en una empresa, ja que legalment tenen dret a accedir a les informacions del Comité d'Empresa.

Com a grups llibertaris organitzats a la Universitat que volem tenir un paper més enllà de la pura propaganda, no trobeu que el nostre posicionament davant les eleccions a Claustre no l'hauriem de qüestionar?

No parlo de presentar candidatures, però per exemple jo sí trobo positiu organitzar-se en una secció d'estudiants de CNT, participar de les assemblees autònomes de facultat i valorar en un determinat moment la certesa o no de donar suport a una candidatura respaldada per una assemblea.

Què opineu de l'assumpte?

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Les estudiants llibertaris a la Universitat
04 gen 2005
Només dir que la reflexió em sembla interessant però això ja es ve fent, amb matisos; el que passa és que no ho fa la CNT. Aquests "grups sindicals" (que tenen alguns/es llibertàries) fan això i més i no dedicar-se a caçar vots (en eleccions rídicules on pot arribar votar un 2% de la facultat), i evidentment la informació que puguin treure al Claustre, Consells de Govern no s'amagarà a ningú, només cal demanar-la, i es reaprteix fa o s'ha fet per sistema en aquells llocs on els i les claustrals són de les llistes de l'Assemblea de Facultat, siguin a banda de la CEPC, AE o AEP

Però vaja, tot el que sigui participar de la universitat...
Re: Les estudiants llibertaris a la Universitat
04 gen 2005
Company, eleccions en un grup llibertari mai.

Coma molt podem créixer i fer notar la nostra posició a les aules igual que als currus.

No hem de diferenciar entre obrers i estudiants, tots som d'una mateixa classe social i tots units per anar camí del Comunisme Llibertari.

Desde la meva curta experiència us recomano formar seccions estudiantils igual que als currus.
Per exemple una de CNT de Ensenyament, on hi hagin alumnes i professors per treballar junts per un ensenyament laic, racional i científica.
Companys/es l'elecció és vostre, era sols la meva opinió.

Però penso en que estar dins de CNT seria positiu.
Hi van haver intents de moure una coordinadora d'ensenyament a nivell de Catalunya, però les coses es van anar apagant per falta de noves idees.
Jo us animo a lluitar per l'emancipació de la classe treballadora, al curru i a les aŭles.

Sanon kaj anarkion
Re: Les estudiants llibertaris a la Universitat
04 gen 2005
No parlo de que un grup llibertari participi de les eleccions, sino que la postura davant les eleccions jo almenys les valoro diferent que fa anys.

Ara bé, en vista que el company de la CEPC diu que no ha d'haver problema per accedir a la informació que córrer pels Consells de Govern no veig tant necessari el tema de relacionar-se amb les eleccions.

Tanmateix, no estic diferenciant la classe obrera d'una estudiantil. Sinó que a nivell legal la situació és força diferent, i per tant les estratègies a seguir per a una linia anarcosindicalista haurien de ser diferents en aquells punts en els quals la situació legal ho sigui.

Jo estic afiliat a la CNT, però veig que la linia sindical de la majoria de seccions d'estudians és nula, ja que pràcticament només es dediquen a difusió llibertària.

A la meva facultat (dins la UPC) ens trobem inmersos en un conflicte entre el rectorat i els i les estudiants, per la meva situació personal no em puc veure inmers en la lluita que des de l'assemblea de la meva facultat s'està intentant portar a terme, però tant de bo fossim més gent els llibertaris com per a poder colaborar en la lluita i aportar les nostres visions al problema.

Sobre la coordinadora: parles a nivell de CNT o una cosa més oberta? Jo tinc entés que es va intentar una coordinació de seccions d'estudiants de CNT a Catalunya, però sóc del parer que hi hauria d'haver una coordinació de colectius llibertaris versats sobre l'ensenyament.

Salut.
Re: Les estudiants llibertaris a la Universitat
04 gen 2005
La solució pels llibertaris i tots els grups que es declarin revolucionaris està en les assemblees de facultat, no veig cap problema en presentar una llista com a assemblea a les eleccions a claustre com s'ha fet moltes vegades, tenint clar que aquells noms són únicament simbòlics per aconseguir l'estructura assemblearia com a prioritària i representativa per tots. Així es feia a la facultat de lletres de l'UAB i en alguna d'altra ara fa uns anys i així arrasaven a cada elecció deixant fora els partidets i sindicats varis lligats a partidets i que busquen el seu lloc. No se si les coses han canviat molt i si això ara no es viable.
Re: Les estudiants llibertaris a la Universitat
04 gen 2005
Però ke passa ke tots els llibertaris hem d´anar a petar a les mans de la política sectària de la CNT, els grups llibertaris, com més lluny de la CNT estiguem millor, el ke hem de fer és crear lluites autònomes i assamblearies, i ajuntar-nos amb gent no-llibertària tb si és necessari i són gent coherent des d´una perspectiva revolucionària, el ke cal és avançar cap a l´autogestió, la revolució social i l´autonomia ke serà la garantia de ke les lluites no tindran traves de cap mena i avançaran d´una forma ke totes i tots en poguem veure els resultats, no des d´un estructura totalment obsoleta i plena anarquistes sectaris que estan tan allunyats del poble com el Clos, el Maragall, el Saura, el Piqué o tota la colla de politicots.
Endavant amb la lluita autònoma!!
No caiguem al parany sectari de la CNT!!
Re: Les estudiants llibertaris a la Universitat
04 gen 2005
Buf... entenc les teves crítiques vers la CNT, però el problema no és pròpiament de la CNT sino dels grups llibertaris o individus llibertàries que creuen que la CNT ha de ser una organització llibertària.

On jo visc tenim l'Assemblea Llibertària, és l'organització anarquista de més pes a la comarca, i no està pas copçada per CNT ni CGT ni cap organització sindical. No tenim gent sectària dins, estem oberts a treballar amb qui ens és afí en el camí o la lluita i així ho portem fent des de fa 11 anys.

A la CNT jo hi estic per a tenir un suport sindical, no de difusió llibertària.

Tanmateix, jo plantejo entrar a CNT perquè per a mi té una utilitat, però jo estic plantejant el tema més enllà d'això. Estic parlant de quin posicionament hem de prèndre com a llibertaris dins la Universitat, i en concret de les eleccions als consells de govern. Aquí hi podem discutir sobre si mereix o no la pena participar-hi, si com a organització sindical o com a membres d'una assemblea, etc.

Jo sincerament, a la universitat hi he participat primer com a colectiu autònom com tu comentes, al marge d'organitzacions de qualsevol mena, i després dins una assemblea de facultat.

Però despré d'un temps i després de canviar d'universitat veig les coses amb altres ulls.

No desviem el tema cap a CNT, car que era un exemple. Parlem de el tema principal, si us plau.

I si voleu parlar de CNT obriu un altre anàlisis...
Re: Les estudiants llibertaris a la Universitat
04 gen 2005
Cuando estudiaba, nosotros hicimos un encierro en el decanato y vicedecanato por unos meses para denunciar la precariedad en que estaba Bellas Artes. La gente que participábamos había gente de tipo libertario, marxistas, autónomos, o simplemente gente crítica y combativa

Durante unos meses estuvimos encerrados hasta llegar a navidades que nos desalojaron. Nosotros presentamos unas candidaturas y ganamos la mitad de las candidaturas. Pero, dentro los compañeros nunca pudieron cambiar nada. La Universidad está tan podrida por dentro que difícilmente se puede cambiar desde dentro. Yo lo que sugiero que es bueno entrar dentro para al menos poder opinar, criticar e informarte, pero todo el trabajo se debe hacer en las asambleas y difundiendo la información en los pasillos de la facultad.

Yo ya soy currante, y me parece bien el debate entre sí a la CNT o no a la CNT, pero la realidad que este debate lo único que evidencia la realidad... la división que hay en la clase obrera. Esto nos ha llevado a estar debilitados ante el capital y que sea muy difícil de organizarte en el trabajo. Yo por ejemplo, nunca hablo de mis ideas en el curro... porque si llega a la voz del jefe, me echan. Es la precariedad la cual tenemos que vivir la gente de ETT que es el futuro que les espera a la mayoría de estudiantes como yo
Re: Les estudiants llibertaris a la Universitat
05 gen 2005
Aquest debat l'hem fet molts abans 9i els que vam optar per la participació, amb una evidetn dosi d'autocrítica i de no caure en paranys, vam ser "pasto de las llamas" dels capellans de la CNT de l'època. Company, si tu veus que ho has de fer, fes-ho i no et deixis guiar per dogmes de fe, que l'anarquisme no és una església malgrat alguns la vulguin tenir coma tal perquè en són els capellans. Llarga vida a l'anarquia i a l'esperit crític i autocrític.
Re: Les estudiants llibertaris a la Universitat
05 gen 2005
Però a l'Estel ja hi ha llibertaris no?
Re: Les estudiants llibertaris a la Universitat
05 gen 2005
No ho se pas si hi ha llibertaris a altres sindicats d'estudiants...
El tema està en que no són grups pròpiament llibertaris i que la seva propaganda política o activitat de difusió política sol enmarcar-se dins el marxisme.

Ara bé, hi ha una qüestió que és innegable i és que l'anarquisme ha influenciat, malgrat que com a moviment es trovi en una situació delicada, la resta d'organitzacions politico-sindicals i moviments socials, aportant l'antiautoritarisme com a discurs, l'assemblearisme, etc. Bé, provablement no ho siguin en el sentit més pur de la paraula (o entés en la visió anarquista clàsica) però sí que significa que la societat respon i es mou davant de principis bàsics de l'anarquisme.

Crear grups llibertaris que reprenguin el moviment és fonamental, i en aquest cas parlo de la Universitat.

Però tot plegat cal abocar-ho sobre la realitat que ens envolta, i d'aqui que planteji el tema de les eleccions a Claustre, ja que legalment no hi ha cap més via per incidir a nivell sindical.

En fi, que tot això ja ho he explicat em sembla...
Re: Les estudiants llibertaris a la Universitat
05 gen 2005
Si ke hi ha llibertaris a l´Estel, sempre n´hi ha hagut, són gent del ke podriem anomenar anarkoindependentistes.
Anant a la küestió abans plantejada, estic totalment d´acord en ke, com a llibertaris, no seguir mai a una organització com la CNT ke pateix desde fa anys un autisme crònic ke l´està enfonsant cada vegada més en una marginalitat ke en el cas de cnt sembla no tocar mai fons.
AUTONOMIA!!
Re: Les estudiants llibertaris a la Universitat
05 gen 2005
jo personalment no m'enmarco en cap ideologia tipica. em prenc la vida amb heterodoxia. Per cert, una mica d'historia,¿sabieu que l'Alternativa Estel la van muntar uns punkis llibertaris de la UAB? y que es indepe perke es va veure desbordada perke mols indepes es van afartar del Bei k erc estava intentant mediatitzar.Encara hi ha bastants lloibertaris a l'Alt estel. No res, jo opino que mentres sigueu assaamblearis i funcioneu totalment horitzontals no passa res perke us presenteu a eleccions, us servirá per comunicarvos ambel profesorat. la democrácia té defectes per falta de puresa i coherencia amb el que diu que es i el que es realment (demos=poble, kratos=poder.)sigui com sigui endavant am el projecte!
Re: Les estudiants llibertaris a la Universitat
05 gen 2005
Per cert!no t'asociis a la CNT que son cuatre gats i estan picats una CNT amb l'altre (n'hi ha dues). La CGT té molta més gent (tmpoc es q siguin molts), peró sumar sempre está bé. Es a dir, jo crec amb la unitat, el que passa es que estic disposat a renunciar. pensa-hi... En tot cas l'important es que us mogueu, el fet ke estiguis asociat a A o B tampoc es important. K la gent noti k existiu.
Re: Les estudiants llibertaris a la Universitat
06 gen 2005
No coneixia aquesta història d'Alternativa Estel. D'altra banda, no m'agrada l'ombliguisme dels barcelonins.

Jo no sóc barceloní, sóc de comarques d'interior però estudio a BCN.

No cal que em digueu què he de fer amb la CNT, fa anys que la conec i amb tots els seus defectes he preferit afiliar-m'hi allà com a sindicat, no com a militància anarquista. Per això hauriem d'organitzar-nos en grups anarquistes específics, però això sembla que hi ha molta gent que no ho enten i després s'extranya que la CNT no sigui el que ells/es volen...

Al meu poble no hi ha CGT, la poca gent que hi ha afiliada no funciona com a sindicat i la majoria són gent de tendències que no van gens amb mi. En canvi CNT existeix com a sindicat, i per això m'hi vaig afiliar... a la pràctica, una i altra són sindicats petits. M'he d'afiliara a CGT pq a BCN sigui més gran que la CNT (i que ja sé que n'hi ha dues)? Per la meva part tinc la postura molt clara, i és que els de comarques no sóm BCN ni tenim que seguir les vostres derives...

Ho sento si semblo molt brusc, però és que sempre m'acava passant igual. Quan parlo d'aquests temes amb gent de BCN no entenen que tant CGT com CNT són organitzacions federals i que per tant cada sindicat té plena independència, i que CNT de Granollers som una cosa, i CGT de Reus és una altra i ni CNT ni CGT de Barcelona són respostes vàlides per a nosaltres.

En fi... jo no volia entrar en aquest debat pq sabia que acabaria passant això, que la gent sortís clamant en favor o no de CNT i CGT... i en canvi no parlem de quina estratègia organitzativa hem de prèndre com a llibertàries dins la Universitat, en tot cas hem acabat parlant de sigles i de si unes o altres tenen llibertàries, si són sectaris o el que sigui...

Salut.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more