Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Tsunami: crida d'anticapitalistes des de Sri Lanka
02 gen 2005
Reproduïm aquí la carta adreçada pel NSSP, una organització anticapitalista de Sri Lanka, immediatament desprès de la tragèdia.

Cal remarcar que en un país dividit no solament per diferències de classe, el NSSP inclou persones provinents de totes les comunitats religioses (budistes, cristianes, musulmanes...) i ètniques (singaleses, tàmils...) i defensa, en tota l’illa, l’autodeterminació de la regió tàmil, fet que li ha valgut més d’un atac físic per part de grups nacionalistes singalesos reaccionaris.
sri_lanka01.jpg
Benvolguts i Benvolgudes Camarades,

Com ja sabeu, més de 25.000 persones [xifra que ha augmentat després] i més de 2,5 milions de persones han estat desplaçats pels mortals tsunamis que han arrasat el sud-est dâÃsia, colpejant Sri Lanka amb una força especial.

Molt(e)s dels nostres camarades, incloent-hi sindicalistes, han estat afectats en les regions costaneres del nord, est, oest i sud.

Encara no tenim dades definitives dels danys que han patit els notres camarades. Totes les infraestructures han estat danyades en aquelles zones. La situació a les províncies del nord i de lâest (majoritàriament habitades per tàmils i musulmans) és encara més desastrosa i els edificis han estat devastats. Les persones que viuen en aquelles zones que han perdut familiars i bens necessiten la nostra ajuda. En molts casos, famílies senceres han estat mortes quan lâaigua sâha emportat pobles sencers. Hem vist que lâajuda que arriba a aquestes zones és insuficient.

Per tant, ens toca a nosaltres dâassumir la responsabilitat dâajudar els nostres camarades que necessiten ajuda de forma urgent.

Hem començat a recollir diversos objects i diners per tal dâajudar-los. Donades les circumstàncies, hem suspès la celebració de lâaniversari del nostre partit que estava previst per al 30 de desembre del 2004.

Us demanem que informeu tots els camarades i totes les organitzacions respecte a aquest patiment indicible i que trobeu alguna manera dâajudar aquestes persones que es troben en la misèria.

Si els països desenvolupats i els que presten diners estan autènticament preocupats per la situació i la misèria actuals, podríeu fer campanya i fer pressió perquè aquests països anul·len el deute exterior que té Sri Lanka.

Salutacions

Niel, en nom del NSSP

________________________________

Comunicat de Revolta Global (02-01-05)
Enfront els efectes del Tsunami al Sud-Est Asiàtic

Els efectes del tsunami al sud-est dâÃsia són sens dubte una catàstrofe humana i humanitària immensa. Estem, de nou, front un altre desastre ânaturalâ? que colpeja sobretot els països i els pobles més pobres del planeta, tot i que aquesta vegada també molts turistes occidentals han estat afectats per la tragèdia. Més enllà de lâimpacte causat per la magnitud de la tragèdia, cal exigir una resposta clara als països del Nord i denunciar la inexistència de sistemes dâalerta per prevenir catàstrofes com aquesta.

La reacció de la majoria dels governs occidentals davant la catàstrofe ha estat fins ara molt criticable, aportant unes sumes de diners clarament insuficients. El govern de Bush va anunciar primer una ajuda de 15 milions de dòlars, després la va augmentar a 35, i finalment, després dâhaver rebut crítiques fins i tot dels principals diaris nord-americans, a 350 milions. Aquesta és una xifra irrisòria si la comparem amb les despeses ocasionades fins ara per la guerra dâIraq, que arriben ja als 200.000 milions de dòlars, amb un cost diari estimat dâuns 35 milions!

Lâajuda anunciada pels governs del nord es queda curta amb les mostres de solidaritat fetes per moltes persones dels països del Nord i per diverses organitzacions, ONGs, sindicats i moviments socials, com ara el sindicat del metall de Suècia, que ha recaptat 100.000 euros.
Més enllà de lâajuda econòmica immediata, la mesura que cal reclamar als governs dels països rics és lâanul·lació del deute extern dels països afectats. Donar ajuda per una banda, i exigir el pagament del deute per lâaltre, és una actitud hipòcrita. Ara més que mai, cal recordar que el deute extern és il·legal, il·legítim i immoral. Igualment, hem de seguir amb la campanya pel â0,7â? i controlar que els diners donats en aquest cas no es descomptin dels pressupostos dâajuda al desenvolupament o altres similars.

També cal exigir la posada en marxa de sistemes dâalerta per prevenir noves tragèdies. Catàstrofes naturals com aquestes no es poden evitar, però molts dels seus efectes podrien ser mitigats amb una bona política de prevenció. Ãs inacceptable que no existís cap sistema dâalterta per a tsunamis a lâOceà Ã?ndic, on lâany 1994 ja hi va haver un altre tsunami que va matar 400 persones, i on milers de persones han mort als darrers anys a països com Bangladesh degut a les pluges torrencials dels monsons. El govern de lâÃ?ndia inverteix molts diners en la seva indústria militar i armamentística, però ha invertit molt poc a desenvolupar sistemes dâalerta per catàstrofes com aquesta. En canvi, sí que existeix un sistema dâalerta a lâOceà Pacífic, a la costa oest dels Estats Units i de Hawaii.

Finalment, també cal denunciar qualsevol intent per part dâalguns governs autoritaris i conservadors del països afectats, com el dâIndonèsia, dâaprofitar el caos creat en algunes zones per reprimir i practicar assassinats massius de militants de moviments socials i polítics dâesquerres, com és el cas de la regió dâAceh, una regió militarment ocupada per lâexèrcit indonesi, que els primers dies després del desastre no va deixar entrar als equips de rescat.

Revolta Global
Mira també:
http://www.revoltaglobal.net/

This work is in the public domain

Comentaris

Propostes
03 gen 2005
Com a d'altres cassos, aniria be organitzar alguna cosa d'ajuda autonoma, com havia estat al seu moment Ajuda Obrera a Bosnia, si be al marge, amb certes quotes d'autonomia que assegurin que l'ajuda arriba directament a qui la necessita, i no a governs titelles de l'imperialisme

Alguna campanya a partir de sindicats, la XMG ...

Estaria be que es vagi concretant tot plegat.
Re: Tsunami: crida d'anticapitalistes des de Sri Lanka
03 gen 2005
on dic "si be al marge", m'oblidat el "no", volia dir "si be no al marge, si de manera autonoma"

Aixo permetria que des dels moviments socials i els sectors alternatius ens poguessim implicar-nos-hi (mes enlla d'apretar amb més força la campanya del 0,7) podent superar la desconfiança generalitzada que hi ha cap a moltes ONG's (no totes, crec)
Re: Tsunami: crida d'anticapitalistes des de Sri Lanka
03 gen 2005
recordo la campanya d'Ajuda Obrera a Bòsnia! era una molt bona iniciativa!
Re: Tsunami: crida d'anticapitalistes des de Sri Lanka
03 gen 2005
Si surt alguna campanya com la d'ajuda obrera a bosnia, o si algu sap on podem enviar diners estan segurs que arribaran als damnificats i amb projectes com cal, ens ho digui que volem col.laborar economicament.
salut i llibertat
Sindicat