Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Eren evitables les conseqüències catastròfiques del tsunami?
29 des 2004
Cada cop mes apareixen informacions sobre que les conseqüències desastroses del tsunami a lâÃ?ndic era evitable: es coneixia des d'entre 20 minuts (segons alguns) i 3 o 5 hores abans

(i en van mes de 60.000 persones).
Risc, tsunami, Kyoto
28/12/2004

Ramon Folch
Doctor en biologia, socioecòleg. Director científic de Sostenible, director general d'ERF, president del Consell Social de la UPC

A la matinada del dia 26 de desembre, les persones subscrites al servei d'alertes sísmiques de l'USGS Earthquake van rebre en els seus mòbils el missatge SMS següent: 'A great earthquake occurred at 00:58:49 (UTC) on Sunday, December 26, 2004. The magnitude 9.0 event has been located off the west coast of northern Sumatra (this event has been reviewed by a seismologist).' Entre dues i cinc hores més tard el tsunami generat pel sisme arribava a les costes circumíndiques sense que ningú hagués previngut les persones que s'hi trobaven. Com és ben sabut, els morts i desapareguts es compten per desenes de milers.

La susceptibilitat sísmica de l'àrea és elevada (probabilitat que hi hagi un sisme a la zona). La perillositat davant dels tsunamis és alta (probabilitat que afecti l'area somoguda i la seva zona d'influència). La regió, densament habitada, presenta per tant una vulnerabilitat enorme (magnitud dels danys esperables). Això fa que sigui molt alt el risc (perillositat x vulnerabilitat). Molt alt el risc i, doncs, molt alta l'obligació de prevenir-lo, sobretot quan petites mesures poden conduir a grans resultats. En efecte, hauria bastat un senzill servei d'alertes perquè la majoria de la població s'hagués pogut retirar, amb prou temps, cap a zones elevades i segures, fins i tot perquè haguessin pogut dur a lloc estalvi els seus béns més preuats.

Article complet a Sostenible
Mira també:
http://www.sostenible.es/pubnoticia/inici.asp?p_idioma=1&p_id=313652
http://www.sostenible.es/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Eren evitables les conseqüències catastròfiques del tsunami?
29 des 2004
Ja veuries com als "països avançats" això no hauria passat. Se sabia... uns fins i tot declaren que no es volia espantar al turisme!

És increïble.
Re: Eren evitables les conseqüències catastròfiques del tsunami?
29 des 2004
Així de mesquins som els humans!Cada dia més!

Salut Revolució i condol a les víctimes...!
Re: Eren evitables les conseqüències catastròfiques del tsunami?
29 des 2004
Bangkok. Thailàndia

El fet de la nul.la comunicació d´alarma d Tsunamis en tota la regió afectada, s´ha emportat moltes víctimes, aixó está clar.

Tot i així, jo penso q el factor més important q ha causat més víctimes no es el nul sistema d´alarmes sinó el complet desconeixement q tothom tenía en aquesta regió d com actúa un Tsunami.

Als paísos del Pacífic (Japó, Filipines, Costa Rica, Perú, Chile..) han tingut varios Tsunamis aquest darrer segle i la gent coneix el fenòmen, s´enrecorden. La gent del Pacífic sap q quan l´aigua del mar s´envá es q el Tsunami es a 3 ó 4 minuts d venir.
Aquí ningú sabía res. Cap a les 10 h. del matí del diumenge, l´aigua del mar se´n vá anar de les platges en uns 5 minuts. I ningú va reaccionar perqué no ho coneixíen, la gent, sorpresa peró confiada, fins i tot s´acostava a la costa per observar el fenòmen, els nens hi anaven.
Després tot va ser molt rápid, la gent es va trobar l´ona gegant quan era massa tard per allunyar-se, o córrer cap a un lloc alt, lluny d les platges i zones baixes.

Per tant jo penso q lo q ha provocat més morts es el fet del desconeixement del fenòmen. El desconeixement de la prova irrefutable d quan sáproxima un Tsunami: Abans d´arribar, l´aigua se´n vá.
Los animales sintieron el maremoto y huyeron antes de la llegada del tsunami
29 des 2004
Los animales sintieron el maremoto y huyeron antes de la llegada del tsunami

REUTERSNOTICIAS RELACIONADAS


COLOMBO.- Los responsables de medio ambiente de Sri Lanka están perplejos ante la imposibilidad de encontrar cadáveres de animales a consecuencia del maremoto, que ha matado a unas 22.000 personas. Sólo hay una explicación: los animales sintieron el desastre y huyeron.

Las olas gigantes se adentraron hasta tres kilómetros en el Parque Nacional de Yala, la mayor reserva natural de Sri Lanka y el hogar de cientos de elefantes salvajes y varios leopardos.

"Es extraño que no hayamos registrado la muerte de animales", dijo H.D. Ratnayake, subdirector del departamento nacional de vida salvaje, quien añadió: "Ningún elefante está muerto, ni siquiera una liebre o un conejo".

La única explicación posible es que "los animales pueden sentir el desastre. Tienen un sexto sentido. Saben cuándo están sucediendo las cosas", aclaró Ratnayake.

Un hecho todavía más curioso si se tiene en cuenta que al menos 40 turistas que visitaban la reserva, entre ellos nueve japoneses, se ahogaron.

www.elmundo.es
Re: Eren evitables les conseqüències catastròfiques del tsunami?
30 des 2004
El desconeixement. Segurament es la causa fonamental de no haver estat a temps.

Pero es ben curios que aquesta mena de desastres sempre passin en zones dels paisos empobrits. Vivim a l'era d'Internet -encara sentia a la tele com deien que qualsevol descobriment cientific es conegut instantaniament a tot el mon-. Tothom als paisos enriquits va veure en directe l'atemptat a les torres bessones...
Pero no hi hn recursos per evitar o minimitzar coses d'aquestes. I a més quan passen al major prostibul mundial per europeeus, americans, australians blancs... que existeix al planeta.
En 1 hora i mijta en puc planta a Londres a fer-me una operacio de cirugia estetica ("Cuanta gente condenada lucha por sobrevivir, mientras ellos se preocupan por un grano en su nariz"). Pero no hi ha recursos per haver alertat a mes de 100.000 persones per avisar-los que unes hores moririen.

El planeta, la natura pot ser molt cruel amb l'especie. Pero els milers de milions de persones que som avui al planeta estem més condemnats que mai sota les reixes del capitalisme globalitzat. "Homo homine lupu"
Re: Eren evitables les conseqüències catastròfiques del tsunami?
13 mar 2005
A Indonèsia: Estem subministrant aigua potable, galledes kits d'higiene, utensilis per a cuinar, matalassos així com eines (pales..) perquè els vilatans puguin netejar les seves cases i el veïnat. També s'estan distribuint transistors i s'ha contractat a un especialista local perquè emeti un programa de ràdio que tracti temàtiques relacionades amb la salut pública.
A Melabouh, el poble de Sumatra més afectat pel tsunami, així com a la zona costanera situada entre Banda Aceh i Melabouh, hem realitzat distints viatges en helicòpter per a distribuir sabó, galledes, matalassos i mantes. En total, tant a Malabouh com a les zones de la vora, unes 30.000 persones s'estan beneficiant de la resposta humanitària. L'abast pressupostari d'aquesta intervenció es xifra en 7 milions d'euros durant la fase d'emergència d'aquest any 2005 així com 12 milions durant els dos anys següents.

En aquest país es comptabilitzen 220.000 morts, un nombre indeterminat de desapareguts i més de 650.000 desplaçats pel sisme submarí. Els plans dâOxfam Internacional són que durant el primer any 145.000 persones puguin rebre una gamma variada de serveis en funció de les seves necessitats tenint en cada cas com objectiu assegurar els estàndards marcats pel Projecte Sphere.

A Sri Lanka: Més de 30.000 persones han mort i prop de 500.000 estan desplaçades de les seves cases al llarg de la costa est. Actualment Oxfam Internacional ha entrat en la fase inicial d'execució de programes de desenvolupament per a les zones més afectades. No obstant això, el nostre treball encara se centra a pal·liar els efectes de l'emergència aguda. Calculem que més de 100.000 persones estan beneficiant-se directament en aquesta fase inicial del nostre treball. A més de treballar de forma directa gràcies a la nostra forta implantació al país (disposem d'oficines a Trincomalee, Batticoloa, Vavuniya i Killimochchi) i ja estem cooperant conjuntament amb contraparts locals com Kinniya, Vision o BRAC.
Els nostres esforços a curt termini se centraran a mantenir i seguir habilitant sistemes de sanejament i evacuació de residus, distribuir matalassos, aigua potable i menjar. A mig termini l'objectiu és millorar la seguretat alimentària d'unes 40.000 famílies, participar en programes de salut pública i seguir amb el nostre treball de millora dels sistemes de distribució d'aigua i d'evacuació de residus, amb especial atenció a dones i nens. Així mateix, i com primer pas per a recuperar la vida de determinats col·lectius, s'està treballant conjuntament amb certes comunitats de pescadors perquè puguin tornar a la mar.

Al sud de l'Ã?ndia i les illes Andaman i Nicobar: Amb més de 10.000 morts i prop de 5.000 desapareguts, cal destacar l'esforç del Govern indi per a atendre de forma urgent als prop de 2.5 milions d'afectats. Durant els primers dies de l'emergència Oxfam va estar guiant aquesta resposta oficial i aixecant necessitats a mig i llarg termini. Des de llavors i fins ara 130.000 persones s'han beneficiat directament del treball conjunt dâOI així com de les distintes contraparts locals en els districtes de Tamil Nadu, Andra Pardesh, Pondicherry i Kerala.
La intervenció d'emergència també es va fer extensiva a les Illes Nicobar i Andaman on dies després de la catàstrofe es van començar a distribuir béns no alimentaris com galledes, garrafes, sabó, roba interior... En una segona fase, es van proveir tancs per a l'emmagatzematge d'aigua, banys així com latrines separades per a homes i dones. D'altra banda, equips dâIntermón Oxfam han aixecat necessitats a l'Ã?ndia per a iniciar de forma immediata diferents projectes de desenvolupament per valor superior a 3 milions d'euros.A les illes Maldives: Oxfam i Virgin van enviar un nou carregament aeri, aquesta vegada amb 52.000 litres d'aigua embotellada. Atès que OI no es trobava present en aquesta zona, el seu treball consistirà a participar en la resposta humanitària immediata, que es preveu tingui com a màxim dos mesos de durada. De fet, la resposta del Govern de les Maldives ha estat molt efectiva, i la nostra participació consisteix en ajudar a la rehabilitació immediata de la flota pesquera, malmesa per l'ona, així com determinades infraestructures necessàries per al turisme, especialment aquelles relacionades amb aigua i sanejament.

A Somàlia: A 6.000 km de l'epicentre, el sisme submarí també va tenir greus conseqüències, especialment entre comunitats pescadores. El nostre treball conjunt amb organitzacions locals com Ocean Training Preogramme o Galkayo Education, ha consistit en una primera resposta d'emergència amb béns de primera necessitat i s'estan determinant programes per a la rehabilitació de les infraestructures productives danyades d'aquests pobles.
QUE LA GENT PENSA QUE TOT AIXÃ JA HA ACABAT PERO A L`ASIA ENCARA NECCESITEN DINERS!!!!!!!!!!!!!NO HA ACABAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!TOTES LES CASES ROMPUDES......TOTA LA GENT MORTA!!!!!!!!!PERFAVOR!FEU ALGUNA COSA....PENSEU QUE JA HI HA BASTANT GENT FENT ALGUNA COSA PERO AIXÃ? NO ES!!!!!!MOLTES GRACIES
fes-te soci per ajudar els damnificats! Gràcies!
Sindicat