Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats : guerra
Acció Cultural del País Valencià es pregunta per la credibilitat de l'AVL
29 des 2004
ACPV considera que amb la retirada del dictamen sobre la denominació de la llengua l'AVL s'hauria de plantejar quin sentit té la seua existència
Des d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ens preguntem quina credibilitat científica i acadèmica pot tenir una institució que ha demostrat una dependència i submissió totals al poder polític. Igualment, considerem que precisament la negativa del secessionisme lingüístic a acceptar la denominació doble valencià/català demostra la inviabilitat d’aquesta proposta onomàtisca per solucionar el conflicte polític al voltant de la llengua.

Des d’ACPV –com també ho ha fet el món científic i universitari– hem denunciat reiteradament la naturalesa política de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i la seua dependència d’interessos partidistes; la qual cosa, prevéiem, faria impossible que poguera donar solució al conflicte polític al voltant de la llengua. La decisió de la presidència de l’AVL de retirar del ple d’aquesta institució la votació del dictamen sobre la denominació de la llengua, tal com havia exigit –sota amenaces de dissolució i d’accions jurídiques– la Generalitat valenciana, ve a confirmar aquesta denúncia.

Per tant, davant la manifesta inutilitat i politització, des d’ACPV considerem que l’única solució digna a la crisi de l’ens és replantejar-se la seua existència. Una altra mostra de dignitat –ja no institucional sinó personal– que pot eixir d’aquesta situació és la dimissió dels tretze acadèmics que han defensat i presentat la proposta retirada. ACPV els convida a demostrar el seu coratge professional i la seua integritat denunciant amb la seua dimissió la intolerable politització de l’AVL.

D’altra banda, des d’ACPV volem constatar una segona lectura del lamentable espectacle d’aquest matí: la denominació doble valencià/català (o al inrevés) no és una solució onomàstica viable. Ni permet posar fi al conflicte polític ja que no és acceptada per qui l’ha instigat –el secessionisme del PP i l’extrema dreta– ni compta amb el vistiplau de les autoritats filològiques i científiques (fonamentalment les universitats). Per tant no cal fer cap cessió davant el secessionisme que de cap de les maneres acceptarà cap reconeixement de la unitat de la llengua catalana per molt aigualit que siga.

Per últim, des d’ACPV instem totes les forces polítiques, socials, culturales i cíviques valencianistes i de progrés a defensar la solució onomàstica ja ben platejada per la universitats valencianes i confirmada en la seua plena legalitat per la jurisprudència (Tribunal Constitucional i TSJ del País Valencià): ‘català’ és la denominació general i acadèmica, i ‘valencià’ és la denominació particular que recull la llengua catalana a l’Estatut d’Autonomia del País Valencià.

This work is in the public domain
Sindicat