Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
CIRE i treball de les presons
28 des 2004
2.600 pres@s socials treballen per 300 pessetes l'hora a les presons catalanes.

L'empresa pública Centre d'Iniciatives per a la reinserció CIRE, encarregada de la gestió dels 32 tallers de treball de les presons catalanes, va
facturar 1.239 milions de pessetes durant el 1999. CIRE s'aprofita del treball que realitzen les pres@s, pagant-los a canvi un salari menusal mitjà
de només 21.500 pessetes. Aquesta discriminació laboral es veu agreujada en el cas dels i les joves i de les dones.
Des de la seva creació l'any 1989 amb l'aprovació de la llei 5/1989 del 12 de maig, el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) gestiona el treball que es realitza als tallers dels 9 centres penitenciaris catalans.

El CIRE, que depèn directament del Departament de Justícia de la Generalitat, controlat habitualment pels democratacristians d'Unió Democràtica de Catalunya, gestiona en l'actualitat 32 tallers de treball a l'interior de les presons catalanes, que li suposaren l'any 1999 una facturació de més de 1.239 milions de pessetes y l'ampliació de la seva activitat empresarial, amb la incorporació de 62 nous clients, tant en producció pròpia com en treballs per a terceres empreses. La seu de l'empresa pública catalana que gestiona el treball dels i les pres@s està a la Rambla de Catalunya nº7.


Les dades de 1999 registren 413.980 jornades de treball a les presons, tres vegades més que el 1991, per les quals l'organisme públic va abonar 497 milions de pessetes als i les preses. Dels 6.000 existents a Catalunya, 2.600 (el 44%), treballen per una mitjana de 300 pessetes per hora (les quals es cobren per unitat produida i no per temps treballat), cobrant el 75% del Salari Mínim Interprofessional en jornades parcials de 4 hores. Això s'extén a la pràctica totalitat de les presons catalanes, nou a l'actualitat (Figueres, Quatre Camins, Dones-Wad Ras, Joves-Trinitat, Model, Brians, Tarragona, Girona i Ponent), sense augments substancials. De 202 pessetes per hora de treball pagades amb la implantació del CIRE es va passar a 300 l'any 1995, vigents a l'actualitat.

Poc i amb diferències

El salari mitjà mensual que reben els pres@s és de 21.500 pessetes, que oscil·la segons les presons i els ritmes productius. L'activitat va de la
fabricació de caixes de fruita a les arts gràfiques, passant per la fusteria, la confecció, el muntatge i cartronatge, els manipulats, la
flequeria i la cerralleria. Un dels últims treballs és la confecció dels nous i polèmics triangles de senyalització vial.

La discriminació laboral s'agreuja segons els diferents centres i la condició social dels i les prese@s, afectant especialment a les dones i els
joves. A la presó de dones de Wad Ras, el salari mitjà mensual és de 12.153 pessetes per una jornada diària nitjana de 4'45 hores, mentre que al centre
penitenciari de joves de la Trinitat, a Barcelona, oscil·la entre 5.683 i 7.468 pessetes al mes, retribuït per producte elaborat en jornades laborals de quatre hores, i del que es beneficien nombroses empreses catalanes.

Querella dels pres@s

Aquestes pràctiques desenvolupades des d'organismes públics en els àmbits del treball productiu i de la prestació de serveis a les presons han sigut reiteradament denunciades pel col·lectiu dels i les pres@s socials. A principis dels noranta, 139 reclusos van firmar una demanda dirigida a la Direcció General de Serveis Penitenciaris i Rehabilitació (DGSPiR), que va derivar -davant la negativa institucional- , en una denúcia judicial de 50 presos que reivindicaven l'equiparació real des salaris als convenis col·lectius i exigien l'alta a la seguretat social.

La sentència, que els hi negà el dret a l'equiparació de salaris per conveni, va condemnar a la Direcció General a apuntar a la Seguretat Social a 40 interns de Quatre Camins i a pagar les cotitzacions pels serveis prestats durant la seva reclusió.

Encara que el Reglament Penitenciari de 1996, en el seu art.147.2, estableix que les retirubucions s'hauran d'establir tenint en compte el Salari Mínim Interprofesional, fonts oficials admeten que la mitjana dels salaris es correspon amb el 75% del salari mímim, justificnt la mesura discriminatòria amb el recorrent argumenr de la "baixa productivitat" i "la concepció resocialitzadora del treball" que promou el poder.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: CIRE i treball de les presons
28 des 2004
No puc publicar a la columna de la dreta, he diu que pose paraules mes curtes al cos, algú hem pot dir pq he diu aixó? el texte que vuic publicar no es molt llarg, he publicat més llargs alguna vegada, ¿Es per la nova politica contra els nazis? si es aixi ¿com de llarg a de ser texte per a publicarlo?
Re: CIRE i treball de les presons
28 des 2004
A mi em va passar una vegada i crec que té a veure amb el format del lloc on ho estàs copiant, a vegades quan et passen un document i l'intentes traslladar a d'altres formats l'alineació i l'espai entre caràcters canvia i per això surten alguns txurros on una paraula ocupa una línia i salta a la següent, en aquesta notícia passa alguna cosa semblant. Ho vaig haver de reescriure després d'intentar canviar-li el format. Misteris de l'informàtica pels que som neofits. Ho sento però no et puc dir res més.

Boicot al CIRE i els esclavistes
Re: CIRE i treball de les presons
02 gen 2005
PreS.@.S. al karrer!!!
Juanra llibertat!!
Kop a l´estat!!

Calella borroka (m)
Re: CIRE i treball de les presons
20 gen 2005
Que currin , que per aixo estan a cos de rei, sense pagar estada i alimentació.
Sindicato Sindicat