Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: guerra
Una Sagrada Família anticatalana per Alfons Quintà
27 des 2004
Tinc un pla d'un mur de les obres del temple de la Sagrada Família. En un grup de vitralls s'hi vol honorar la diòcesi d'Elna-Perpinyà. Elna va ser seu episcopal. El 1817 ho va esdevenir Perpinyà. Es fa el mateix amb altres diòcesis, catalanes o no. Amb aquesta intenció es dediquen vitralls a sants, màrtirs o només mites, com Victòria, suposada germana del màrtir Iscle, més o menys venerats a Catalunya Nord. Fins aquí res a dir.
El problema apareix amb la dedicació d'un vitrall a Lluís IX, rei de França. Amb rigor, cal dir que l'Església catòlica es va equivocar en fer-lo sant. Ara ho repeteixen els constructors del temple, en honorar-lo. Haurien de ser respectuosos amb el passat històric de Catalunya, un deure que obliga a distingir entre amics i enemics. Aquell miserable pot ser al Cel, però si fos a la Terra ara es mereixeria ser processat per un Tribunal per crims contra la humanitat.
Lluís IX (1214-1270) va ser qui va introduir el que després van copiar els nazis: obligar als jueus a portar la rouelle, és a dir, dos trossos de teixit de color groc, un al pit i un altre a l'esquena, per identificar-los. També va fer cremar a París 24 carretades plenes de llibres en hebreu, especialment el Talmud, el seu text sagrat. Ho va recordar i admirar molt el règim feixista del mariscal Pétain. No va ser un fet aïllat. Concordava amb dues constants del sinistre i maleït rei: la croada interna contra diversitat nacional del que després ha sigut l'Estat francès i la croada externa contra l'islam.
Per tant, posar una imatge d'aquest genocida en un temple que vol ser representatiu de l'esperit de Catalunya és ignorar el desastrós tractat de Corbeil (1248), la vergonyosa Pau de París (1229), el genocidi càtar (exemplaritzat a Montsegur, el 1244) i l'antijudaisme, avui rebatejat antisemitisme. També implica ignorar que un dels perills immanents per Catalunya ha estat el domini a França de l'esperit uniformista i genocida, a la vegada que imperialista. Són maldats que aquest pretès i repugnant sant encarna a la perfecció.
Jean de Joinville (1225-1317) va ser un dels principals col·laboradors de Lluís IX, així com l'autor de l'obra hagiogràfica Llibre de les santes paraules i dels bons fets del nostre sant Lluís (1309). Posa en boca d'aquell pretès sant la frase: "Quan se sent dir mal de la llei cristiana, només cal defendre-la amb l'espasa, amb la qual s'ha de colpejar al ventre tant com hi pugui entrar". A Franco l'hauria impressionat aquesta claredat i coincidència de criteris.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La fam i la malnutrició maten cada any cinc milions de nens
27 des 2004
L'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) lamenta, a la presentació del seu informe anual, les poques coses que es fan per combatre la fam, que afecta 850 milions de persones. Més de cinc milions de nens moren cada any al món a causa de la fam i la malnutrició, que afecten 815 milions de persones als països en desenvolupament, 28 milions als països en transició i 9 milions als països industrialitzats, segons subratlla l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) a l'informe anual sobre l'Estat de la Inseguretat Alimentària al Món.

La FAO apunta que cada any neixen al món més de 20 milions de lactants amb insuficiència de pes, que corren a més el perill de morir durant la infància o de patir discapacitats físiques i mentals durant tota la vida.

Davant aquesta situació, l'agència de l'ONU considera "lamentable" els pocs esforços per combatre la fam. Els recursos necessaris per evitar aquesta tragèdia humana i econòmica "són minúsculs en comparació als beneficis d'invertir-los en aquesta causa".

L'informe estima en uns 22.500 milions d'euros anuals el cost que té la fam per als països en desenvolupament per la pèrdua de productivitat i d'ingressos nacionals, xifra que suposa cinc vegades més que la quantitat compromesa fins ara per finançar el Fons Mundial de la Lluita contra la Sida.

La FAO també posa l'accent en els beneficis que produiria invertir els recursos necessaris per lluitar contra la fam, ja que cada dòlar invertit per plantar cara a aquest problema "es pot multiplicar per cinc, i fins i tot per 20 vegades, en beneficis".

Malgrat la duresa d'aquestes xifres, la FAO deixa lloc a l'esperança al seu informe, assegurant que encara és possible arribar als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni respecte a la reducció a la meitat per al 2015 del nombre de persones que passen fam al món.

Un ràpid progrés és possible

La FAO apunta que més de 30 països que inclouen gairebé la meitat de la població del món en desenvolupament "no només han ofert proves que un ràpid progrés és possible, sinó també lliçons de com assolir-lo", perquè en els anys 90 van aconseguir reduir en un 25% el nombre de persones que pateixen fam.

Aquest grup de països està format per Angola, Benín, Birmània, Txad, Xile, Xina, Costa Rica, Cuba, Gabon, Ghana, Guinea, Guaiana, Equador, Emirats Àrabs Units, Haití, Indonèsia, Jamaica, Kuwait, Lesotho, Malawi, Mauritània, Moçambic, Namíbia, Nigèria, Perú, República del Congo, Síria, Tailàndia, Uruguai i Vietnam.

L'estratègia per aconseguir aquests resultats és de doble via, que ataqui al mateix temps les causes i les conseqüències de la fam i la pobresa extrema. La primera inclouria les intervencions per millorar la disponibilitat d'aliments i els ingressos de la població pobra, "enfortint les seves activitats productives". La segona via engloba els programes selectius destinats a facilitar un accés directe i immediat als aliments.

La FAO també recomana "programes a gran escala per promoure principalment l'agricultura i el desenvolupament rural, dels quals depenen els mitjans de subsistència de la majoria de les persones pobres i que passen fam".

Canal Solidari



Login



Nom d'usuari

Paraula de pas

Recorda-ho



Per llegir els articles complets has d'estar registrat, és fàcil, ràpid i gratuït. REGISTRA'T AQU�.




Problemes amb l'entrada (cookies)





Enllaços relacionats



· Més sobre Desenvolupament

--------------------------------------------------------------------------------

Notícia més llegida sobre Desenvolupament:
Els beneficis d’eliminar el treball infantil són set cops superiors als costs






La fam i la malnutrició maten cada any cinc milions de nens
Alfons Quintà = Feixista català!
27 des 2004
Alfons Quintà = Feixista català!
Re: Una Sagrada Família anticatalana per Alfons Quintà
27 des 2004
Alfons Và.
ves-te'n a cagar!
Sindicat Terrassa