Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Abril»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
El Consell Regional de la Bretanya reconeix oficialment el bretó i el gàl·lic
25 des 2004
El passat divendres, en una votació considerada històrica, el Consell Regional de la Bretanya va reconèixer oficialment i unànimement el bretó (idioma del grup celta) i el gàl·lic (idioma romànic del grup d'oïl) com a llengües de la Bretanya 'al costat del francès'.

La declaració forma part d’un pla pro bilingüisme a la Bretanya que vol mirar de contrarestar la important pèrdua de parlants d'aquestes dues llengües.

A més, l'assemblea bretona, amb majoria de formacions progressistes (Partit Socialista, Partit Comunista, Verds i nacionalistes) reclama al govern francès la ratificació de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, que fins ara sols ha signat.

LLIBERTAT PER ALS POBLES,
RESPECTE A TOTES LES CULTURES DEL MÓN!

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El Consell Regional de la Bretanya reconeix oficialment el bretó i el gàl·lic
25 des 2004
Herri batentzat hizkuntza ez da bakarrik elkar ulertzeko tresna bat, taldearen ohituren artxibo eta bilduma baizik. Mintzaira da taldeak egin duen inguruko mundiaren irudi bereziaren adierazpena: Herri baten historia bizia, barneko bizitzaren legamia. Gurasoen hizkuntza uzte duenak haien arima du ukatzen (I Zaldua, 1995)

"La lengua, para un pueblo, no es sólo un instrumento de entendimiento, un archivo y colección de las costumbres de la colectividad. El idioma es la expresión de la imagen particular del mundo que se ha creado esa colectividad: la historia viva de un pueblo, la levadura de su vida interior. El que abandona la lengua de sus padres, reniega de su alma."

Sobre el tema recomiendo "La dignidad e igualdad de las lenguas, critiica de la discriminación lingüística", de JC Moreno Cabrera, Alianza ed. 2000 (no tengo comisión). Es un libro magnífico dedicado a combatir los argumentos de los que creen en "lenguas superiores", que casualmente suelen coincidir con los que creen en "razas superiores".
AD

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more