Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Rebutgem una Constitució que no ens considera europeus
22 des 2004
Els Joves pel Català a Europa, en ocasió del referèndum sobre l’anomenada Constitució Europea, volem fer les següents consideracions:
Els Joves pel Català a Europa, en ocasió del referèndum sobre l’anomenada Constitució Europea, volem fer les següents consideracions:

• El català és llengua pròpia a quatre estats europeus, tres dels quals són integrants de la Unió Europea.
• La Unió Europea és l’única institució que engloba tots els territoris de llengua catalana.
• Dotze milions de persones viuen al domini lingüístic català, una terra amb més habitants que Finlàndia, Dinamarca, Suècia, Lituània o Malta.
• El català ocupa un lloc destacat en el rànquing mundial de llengües més usades a àmbits tan significatius com Internet, producció literària o nombre de grups musicals.
• Els Drets Lingüístics són una part fonamental dels Drets Humans.

En canvi, el Tractat pel qual s’institueix una Constiució per a Europa no esmenta el català a la relació de llengües oficials. Aquest greuge històric significarà que:

• La còpia de la Constitució en la nostra llengua no serà una còpia vàlida.
• Els catalanoparlants no tendrem mai garantits els nostres drets a la Unió Europea. Se’ns hi vulneraran els Drets Humans. Serà legal que se’ns discrimini per raó de llengua.
• La llengua catalana quedarà exclosa de la regulació europea sobre usos lingüístics, tant econòmics i comercials (etiquetatge, retolació...) com culturals (música, literatura, exposicions...).
• El català no comptarà per res quan es dissenyin actuacions d’intercanvi lingüístic a nivell europeu.

Per totes aquestes circumstàncies, reclamam que la Constitució Europea faci constar el català a la llista de llengües oficials. Ens hi ho jugam tot: si no se satisfà aquesta reclamació, la nostra llengua entrarà en un estadi de marginació.

Aquestes seran algunes de les conseqüències pràctiques del bandejament del català a la Constitució Europea: Els nostres grups musicals no podran participar als circuits subvencionats per la Unió Europea. Els nostres escriptors no seran tenguts en compte en els programes de suport a la traducció. La legislació permetrà, per exemple, que trobem al supermercats productes en neerlandès i lituà però no podrà obligar que es retolin en la llengua pròpia del territori. A més, a les nostres universitats, el català recularà considerablement. Una vegada més, els catalanoparlants serem considerats ciutadans de segona, i quedarem sense drets davant una institució que es posiciona clarament contra la nostra realitat lingüística.

En conseqüència, mentre no es produeixin les modificacions que exigim, enviam un missatge clar a la població de Mallorca i a tots els catalanoparlants d’Europa:
Rebutgem una Constitució que no ens considera europeus
Mira també:
http://www.sialallengua.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Rebutgem una Constitució que no ens considera europeus
23 des 2004
Sí a la llengua i NO a aquesta merda de constitució, ni que l'escriguin en català en lletres d'or.
Pel futur del país i de la llengua, NO A LA CONSTITUCIÓ EUROPEA!
Sindicato Sindicat