Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Pierolapitecus catalaunicus
20 des 2004
JOAN IGNACI CULLA

Imprimir noticiaImprimir Enviar noticiaEnviar
En Hostalets de Pierola han encontrado un ancestro humano que vivió hace unos 13 millones de años, según señala la revista Science . El hallazgo hace de los restos el âeslabón perdidoâ?. El tránsito entre el mono y el hombre no se ha descubierto en Etiopía o Siria, donde por cierto el alcalde de esta ciudad catalana, Pere Barbado, había excavado, dado su (que casualidad) condición de arqueólogo, mismo oficio (otra casualidad), que su concejala de Cultura, Judith Llopart.

La importancia del descubrimiento que, âpor suerte, apareció en los primeros movimientos de tierrasâ?, según precisa Barbado, va a hacer de dicha localidad catalana un referente turístico y de peregrinación, como ocurría en la Edad Media con las reliquias religiosas que trascendían lo meramente espiritual para pasar a convertirse en auténticos zocos sujetos al mercadeo del populacho. De hecho, el propio municipio ya está pensando en vender camisetas estampadas con los ojos de Pau (nombre que le han puesto a este Pierolapitecus, además de Catalaunicus, para que todos sepan de su origen catalán) y la leyenda âuna mirada de 13 millones de añosâ?.

O mucho me equivoco o este sorprendente y lógicamente casual hallazgo, además de contar con todas las bendiciones de los paleontólogos de la zona, recibirá el respaldado de los filólogos del Institut dâEstudis Catalans (IEC).

Esto dará pie a hacer un nuevo congreso de la lengua catalana sin tener que recurrir a los clásicos valencianos (cosa que machaconamente aportan ante la carencia de sus propios autores). Ahora, con toda seguridad, basándose siempre en la ciencia, claro, demostrarán con el cien por cien de garantía que este ancestro hablaba catalán. No por casualidad, aducirán que la mandíbula de este mono tiene una posición que determina y facilita la pronunciación de los vocablos que este buen mono emitía, que de seguro eran catalanes.

Estos eminentes filólogos deducirán âeso sí, después de innumerables reunionesâ, no la lengua que hablaba âeso está claro, catalánâ, sino el sonido que Pau profirió en el momento del óbito: noi, doncs, tothom. Estoy totalmente convencido de que una vez esto se produzca, tanto Carod-Rovira como Maragall, además de exigir fondos públicos de la Administración central con los que poder construir una gran museo para su exposición, le sugerirán a Zapatero que, si quiere contar con sus próximos apoyos, declare en todos los organismos mundiales que el primer humano era catalán, hablaba catalán y se llamaba Pau.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Pierolapitecus catalaunicus
20 des 2004
GORA ETA MILITARRA!!!
VISCA TERRA LLIURE!!!
VISCA ELS GRAPO!!!
VISCA LA LLUITA ARMADA!!!
Re: Pierolapitecus catalaunicus
20 des 2004
dejad d sentiros ambos nuestr*s representantes para matar y agredir a otr*s. sin vosotr*s podemos decidir por nosotr*s mism*s. qien os ha dado esa representatividad? qien os ha engañado haciendoos sentir superiores a vuestr*s iguales? dejad d imponer vuestras ideas y aprended a convivir d una vez.
Re: Pierolapitecus catalaunicus
20 des 2004
pero com pot haver-hi aquest nivell d'idiotesa en aquest pais?
(i de monsergues beates tipus lectora tb)

com es pot ser tant curt de gambals, tant retrogad, tant imbecil per nomes veure en un descobriment d'aquesta magnitud per l'especie (L'ESPECIE, IDIOTES, L'ESPECIE) per barrejar aixo amb les quatre miseries politiques que ens ha tocat viure als contemporanis (a més d'una forma tant cutre i barroera com es fa en aquest escrit)

Segurament aixo ho ha penjat un fatxa o un troll. Si es aixi , s'ha lluit. Perque realment alguns demostren ser una branca desconeguda fins ara dels neanderthals, amb una disfuncio en les capacitats d'abstraccio que fa equivalent coneixer la seva existencia amb la descoberta de l'Antecessor.

Per cert si algu l'interessa el tema, que es llegeixi el dossier de l'ultim Clio sobre Atapuerca. Entre linies un pot llegir quina miseria d'interes per l'arqueologia que hi hagut fins ara tant aqui com a alla (Catalunya o Castella)
Re: Pierolapitecus catalaunicus
20 des 2004
.. per part de les autoritats vull dir (s'enten, no?)
no te perdua
20 des 2004
busques amb el google "Pierolapitecus catalaunicus"
i sorpresa:
taxan "Las Provincias Digital"
(i s'han espabilat a fer-ho pujar cap a dalt al Google; mes curios encara, neanderthals que paguen diners a algu que sap informatica, per deduccio logica ells son incapacos de aprendre'n, o si?)
info
21 des 2004
Troben a Hostalets de Pierola el darrer avantapassat comú entre l'home i el mono
19/11/2004 (Edició: GENERAL )

Paleontòlegs catalans han trobat als Hostalets de Pierola (l'Anoia) el darrer l'avantpassat comú entre l'home i el mono, unes restes que daten de tretze milions d'anys enrere i que han batejat com a 'Pierolapithecus catalaunicus'. La troballa la publica avui la prestigionsa revista Science. Els paleontòlegs, encapçalats per Salvador Moyà-Solà, de l'Institut Miquel Crusafont, han desenterrat vuitanta-tres ossos que es troben perfectament conservats. Les característiques de les restes permeten afirmar que el Pierolapithecus, conegut familiarment com a Pau, s'alimentava de fruita que aconseguia escalant els arbres. Els paleontòlegs han descrit el físic de Pau com una mescla entre home i mono. L'aparició d'aquest nou simi ajudarà els científics a reconstruir amb més detalls l'evolució de l'home.

Descobreixen un fòssil als Hostalets de Pierola de 13 milions d'anys, el més pròxim als grans simis
18/11/2004 - 21:47:52

BARCELONA, 18 (EUROPA PRESS) Un grup de científics de l''Institut de Paleontologia Miquel M.Crusafont de la Diputació de Barcelona, liderat per Salvador Moyà-Solà, ha descobert un nou fòssil de 13 milions d''anys als Hostalets de Pierola (Anoia), una zona molt rica en fòssils pròxima a la capital catalana, i que podria ser l''últim avantpassat comú de tots els antropomorfs vivents, el grup dels orangutans, ximpanzés, goril·les i humans.

Moyà-Solà, juntament a la seva col·laboradora Meike Kölher, ha presentat avui a Barcelona els resultats dels estudis, que es publicaran demà a la prestigiosa revista ''Sciencie''.

El descobriment es remunta al 5 de desembre de 2002, quan el grup de científics va descobrir el crani del fòssil. De seguida van saber que es tractava d''"alguna cosa extraordinària", ha explicat Kölher, amb la qual van iniciar la primera excavació a l''estiu de 2003.

Finalment, en un radi d''excavació d''entre 20 i 25 metres quadrats van identificar un esquelet parcial molt ben conservat, amb el qual dedueixen que es tracta d''un mateix simi.

BATEJAT PAU. Es tracta del ''Pierolapithecus catalaunicus'', o també batejat com Pau, un exemplar que probablement és mascle, jove, d''uns 35 quilos de pes corporal i d''una altura d''entre 1 i 1,20 metres, ha detallat Moyà-Solà, que n''ha destacat l''edat, de 13 milions d''anys, una època "molt poc coneguda". "Es coneix molt poc sobre els ximpanzés, els goril·les i el seu grup, de com eren i en quin moment van viure en la història", ha afegit.

Segons ha explicat aquest científic, el fet més innovador està en el fet que, les troballes fins ara de fòssils han estat "incompletes, parcials i fragmentàries", ja que treballaven, principalment, amb la mandíbula i les dents. Tot i això, la troballa als Hostelets de Pierola inclou "l''estructura esquelètica bàsica" amb "regions clau", com ara les vèrtebres, les costelles, la clavícula i el canell, ha explicat Moyà Solà.

SIMI MODERN.

L''esquelet trobat coincideix amb els trets importants comuns als grans simis moderns. Els científics estudien la possibilitat que procedeixi d''Àfrica, com la majoria dels primats, i que va passar pel Pròxim Orient per acabar a Espanya, segons ha explicat Köhler.

La caixa toràcica, la part inferior de l''espina dorsal i els canells del simi mostren senyals clau d''una habilitat especial per grimpar, que concorda amb els grans antropomorfs moderns. En comparació dels micos, que pertanyen a un grup més primitiu, tenen una capacitat de moviment més quadrúpeda generalitzada, sense estar completament dreçats però amb una postura similar a la dels simis moderns. El crani també és similar al dels grans simis, amb una cara relativament curta i l''estructura de la part superior del nas que es troba en el mateix pla que els ulls, a diferència dels micos. La caixa toràcica és també similar als grans simis. A més, els omòplats de Pau s''estenen al llarg de l''esquena, com en els ximpanzés o goril·les. En canvi, en els micos, s''ubica als costats de la caixa toràcica.

HÀBITAT.

La troballa també descobreix l''hàbitat i la fauna en què va viure el simi. Segons els investigadors, es tractava d''una "selva molt densa subtropical d''una riquesa extraordinària", ha dit Moyà-Solà. Quant als animals, hi havia elefants, rinoceronts, petits esquirols voladors i rèptils, en particular, tortugues, ha dit el científic.

Segons l''estudi dels ossos de Pau, grimpava verticalment pels arbres amb moviments "molt àgils", com els ximpanzés o goril·les, però sense penjar-se de les branques, perquè els seus braços i mans no eren prou llargs. S''alimentava de vegetals, insectes i, fins i tot, algun petit mamífer.

ESPERANCES PER A NOVES TROBALLES.

Encara que es desconeix la causa de la seva mort, Moyà Solà ha explicat que treballen amb la hipòtesi que podria haver mort en caure d''un arbre per distracció i un depredador l''hauria caçat, encara que no ho ha pogut confirmar.

Segons ha explicat el científic, la zona excavada és molt rica i preveu "noves sorpreses" pròximament. El grup està treballant per ampliar-ne la zona. A més d''aprofundir amb l''hàbitat i la fauna trobada, Moyà-Solà no ha descartat trobar més primats.

Al costat de Moyà-Solà i Köhler, també hi han treball David M.Alba, Isaac Casanovas-Vilar i Jordi Galindo, gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona, la Conselleria d''Universitats, Investigació i Societat de la Informació de la Generalitat, el Ministeri d''Educació i Ciència, la Fundació La Caixa, la Fundació Conjunt Paleontològic de Terol i la Iniciativa d''Investigació dels Orígens Humans.

Elperiodico
ANTONIO MADRIDEJOS
BARCELONA

Fa aproximadament 13 milions d'anys va viure a l'indret on avui hi ha els Hostalets de Pierola, a la comarca de l'Anoia, un primat amb unes habilitats sorprenents. A diferència d'altres espècies coetànies, que caminaven a quatre potes sobre les branques, diversos canvis anatòmics --com una columna vertebral curta i rígida, el coll llarg i l'omòplat desplaçat cap enrere--, li permetien posar l'esquena dreta i enfilar-se als arbres amb l'ajuda dels braços. El nou sistema de locomoció no solament era revolucionari, sinó que a la vegada era pràctic i útil: va tenir tant d'èxit que, avui en dia, tots els simis antropoides --l'home, l'orangutan, el goril.la i el ximpanzé-- som hereus d'aquella llunyaníssima espècie. Els restants primats, des dels grans babuïns fins als petits titís, solen desplaçar-se a quatre potes.
Les primeres restes fòssils de l'antropoide van aparèixer el desembre del 2002 coincidint amb unes obres a l'abocador de Pierola. Al principi va ser una dent, però aviat es van localitzar un crani, dues vèrtebres, quatre costelles i dues falanges, i amb posterioritat es va aconseguir reconstruir un esquelet gairebé complet. Ahir va ser presentat internacionalment per la prestigiosa revista Science, que li dedica un ampli article i a més fa oficial el nom cientí- fic que li han assignat els seus descobridors: Pierolapithecus catalaunicus. La denominació popular és molt més curta: Pau.

ÚNIC CANDIDAT
"Creiem que podria ser l'últim avantpassat comú de tots els antropoides", resumeix Salvador Moyà-Solà, investigador de l'Institut Miquel Crusafont de Sabadell i cap de l'equip de paleontòlegs. Segons la seva opinió, cap dels simis fòssils rescatats fins al moment pot ocupar aquest lloc: o són massa primitius, com el Kenyapithecus i l'Equatorius, o, al contrari, ja estan adscrits a la línia evolutiva d'alguna de les espècies actuals. Aquest seria el cas, per exemple, del Driopithecus laietanus, un primat arborícola datat fa nou milions d'anys descobert pel mateix equip d'investigadors al jaciment de Can Llobateres, a Sabadell. Era un avantpassat de l'orangutan, però no dels altres grans simis.
Encara que el Pierolapithecus es va descobrir als Hostalets de Pierola, els investigadors creuen que l'espècie va viure també a l'Àfrica. "És la fàbrica de tots els primats --va explicar Meike Köhler, coautora del treball-- i és lògic que procedeixin d'allà".

UNA ÈPOCA DESCONEGUDA
Les restes fòssils corresponen a un mascle que seguia una dieta vegetariana (fruits i herba) que pesava uns 35 quilos i feia poc més d'un metre d'altura. Era capaç d'enfilar-se verticalment amb moviments àgils, com els ximpanzés i els goril.les, encara que els dits no eren prou llargs per penjar- se, com fan els orangutans. Diversos ossos desgastats suggereixen que va morir devorat per un depredador, sosté Moyà-Solà.
Les restes de Pierolapithecus catalaunicus cobreixen una llacuna fonamental en la història de l'evolució, el període comprès entre fa 14 i 12 milions d'anys. "Les anàlisis moleculars ens indicaven que la separació (la transició entre els primats que van a quatre potes i els que poden posar l'esquena dreta) es va produir més o menys en aquesta època, però fins ara no n'havíem trobat cap resta", precisa Moyà-Solà.
"La importància del Pierolapithecus, afegeix, és que per primera vegada es poden apreciar clarament a l'esquelet tots els trets clau que defineixen els grans simis moderns". L'investigador destaca el tòrax ample i pla, els omòplats col.locats al llarg de l'esquena --a la resta de primats se situen a tots dos costats del tòrax, com als gossos-- i el braç --només un dels dos ossos de l'avantbraç articula i s'uneix flexiblement amb el canell--. "De seguida vam saber que era una troballa extraordinària", va concloure Köhler.

http://nosaltres.vilaweb.com/info/vilaweb/cerca_u.noticia?p_idint=100000
...
La nueva cucaracha
18 gen 2005
OPINIÓN
MARTES, 18 DE ENERO DE 2005 Edición digital n. 2597 FUNDADO EN 1872

Levante-EMV

Opinión


La nueva cucaracha

JOAN IGNACI CULLA - President de Renaixença Valencianista

La Universidad Libre de Bruselas y el Centro de Estudios sobre Cognición Animal (CRCA) de Toulouse, con financiación de de la Unión Europea (EU) ha desarrollado una cucaracha artificial, llamada InsBot. El equipo científico que acaba de desarrollar este extraordinario robot, el cual es capaz, de introducirse entre las mismas primero, y hacerse pasar por una de ellas, para luego erigirse en líder del grupo y utilizar su influencia para hacerlas desparecer después. Los científicos confirman que es la primera vez que un autómata consigue engañar a un grupo de animales y hacerse pasar por uno de ellos, realizando los mismos movimientos y teniendo la misma conducta social que los animales con los que convive. Pero no queda ahí la cosa, esta cucaracha artificial, estará embadurnada con feromonas, un perfume natural que envía al resto de insectos con un mensaje de amistad y que es capaz de manipular al resto del grupo, hasta tal punto que es capaz de apartar a sus otras compañeras y llevarlas desde la oscuridad a un espacio iluminado, algo que por sí mismas jamás lo harían.

Estoy convencido que para hacer una investigación de este tipo, además de los esfuerzos que ello supone, se han tenido que basar en algún prototipo, cuyo comportamiento sea un fiel reflejo de artilugio a desarrollar. Si analizamos todos los componentes que han hecho posible el robot: introducirse hasta conseguir el liderato, mensajes perfumados de amistad, capacidad de manipulación de grupo, etc..., no me cabe la menor duda, de que ese prototipo estaba basado en Carod.

El líder de ERC, ha sabido a través del chantaje inmiscuirse en la sociedad valenciana, como si fuese la nueva InsBot. Ha sido capaz de actuar no ya como el flautista de Hamelin, si no como un encantador de serpientes, haciendo bailar (actuar) al mismo Zapatero, con la melodía de sus pocos votos, aún a costa de perder muchos otros. Ha sabido interferir en competencias ajenas, perfectamente programadas, influyendo a los hasta ahora líderes, en la ilegalidad más absoluta y posible prevaricación. Ha conseguido que ministros socialistas, que dicen ser valencianos, hagan el mayor de los ridículos en el panorama nacional negando su propia existencia. Ha conseguido, una vez más, que los valencianos sigamos envueltos en una guerra absurda, del ser o no ser, como si no supiésemos quién fuimos, quién somos, o lo que queremos ser. Ha influenciado para que los valencianos, suframos amnesia cultural y olvidemos nuestros clásicos que forjaron un siglo de oro valenciano y que ahora pasen a formar como autores catalanes. Ha propiciado que nuestros hijos estudien una lengua de laboratorio en la cual no se sienten identificados y se hable de las excelencias ajenas en menoscabo de las propias. Ha contribuido a creer en las excelencias de la Eurorregión (países catalanes siglo XXI) aún a sabiendas que los únicos beneficiarios son los catalanes, y que eso implica la nulidad de nuestra personalidad, con nuestros defectos y virtudes, pero nuestra. Ha favorecido la anulación de Plan Hidrológico (PH), aún conociendo que es un bien fundamental e imprescindible para el desarrollo y existencia de sus hermanos, los valencianos. Ha ayudado a que los presupuestos generales primen a infraestructuras de Cataluña por encima de las necesidades valencianas: puerto, aeropuerto, etc. Y sobre todo, ha convencido para su causa a personajes como Joan I. Plá, el cual cada día nos despista más con el significado de la I.

Es decir que, después de todo lo expuesto, estoy seguro que la nueva cucaracha InsBot, va a resultar un rotundo éxito.
Sindicat Terrassa