Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : criminalització i repressió : mitjans i manipulació
El ministeri espanyol de Cultura prohibeix que es registri una revista amb el nom de ‘República catalana’
18 des 2004
Diu que el nom és 'contrari a la llei'
El Registre de la Propietat Intel·lectual, organisme que depèn del ministeri espanyol de Cultura, s’ha negat a registrar una revista amb el nom de ‘República catalana’ per ser ‘contrària a la llei, a l’ordre públic i als bons costums’. La publicació, promoguda per l’editor Josep Vergés, no ha pogut sortir al carrer, segons ha publicat avui Diari de Girona. Vergés s’ha mostrat enfadat i sorprès per la prohibició i ha declarat que en un país normal no s’hauria publicat aquesta ordre de suspensió que respon, ha dit ‘a motius polítics’. A més, l’editor ha dit que no entenia que hi hagués publicacions amb el nom de ‘La república de les lletres’ o bé el mateix partit Esquerra Republicana. Vergés, fill de l’històric editor de 'Destino', té la intenció que ‘República Catalana’ sigui un espai de reflexió com ho va ser Destino, on hi van escriure autors de la talla de Josep Pla, Xavier Montsalvatge i Baltasar Porcel.

Registre de la Propietat Intel·lectual: http://www.mcu.es/propint

Diari de Girona: http://www.diaridegirona.es
Mira també:
http://www.vilaweb.com

Copyright by the author. All rights reserved.

Comentaris

Impedeixen registrar la revista «República Catalana» per ser «contrària a l´ordre públic»
18 des 2004
DANIEL BONAVENTURA, BARCELONA

El Registre de la Propietat Intel·lectual, organisme del Ministeri espanyol de Cultura, acaba de publicar l´ordre de suspensió de la marca La República Catalana, corresponent a una revista, entre altres motius, per «ser contrària a la llei, a l´ordre públic i als bons costums».
No es tracta d´una revista que ja hagi sortit al carrer amb reportatges o continguts il·legals, sinó d´un projecte de publicació promogut per l´escriptor Josep C. Vergés, col·laborador habitual del Diari de Girona.
Aquesta revista no ha ni pogut sortir al carrer perquè ha estat suspesa durant el procés de tramitació.
Segons les justificacions publicades amb data del 16 de desembre al Butlletí Oficial de la Propietat Industrial, el títol La República Catalana «es troba inclòs en la prohibició de l´art. 5.1 de la llei de marques de 2001 en ser contrària a la llei, a l´ordre públic o als bons costums, alhora que el distintiu sol·licitat al·ludeix a un sistema polític que no es correspon amb l´estructura prevista en la nostra constitució».
Josep C. Vergés s´ha mostrat contrariat però sobretot molt sorprès per la prohibició i ha assegurat que «en un país normal no s´hauria publicat aquesta ordre de suspensió» que, segons el sol·licitant, no pot obeir més que a «motius polítics».
Vergés és conscient que la llei que permet ara prohibir la marca «La República catalana» es va elaborar durant el mandat d´Aznar, i compara aquesta situació amb l´època de la censura franquista.
Al sol·licitant li costa d´acceptar que al mercat hi hagi productes conegudíssims com la revista «La República de las Letras» o partits polítics com Esquerra Republicana de Catalunya, amb noms que, per la mateixa regla de tres, també haurien de ser censurats.
Vergés no entén que el concepte república -que significa «govern de les coses públiques», precisa-, no pugui tenir cabuda a la Constitució espanyola.
La intenció de l´escriptor, si mai aconsegueix tenir la marca registrada, és crear una revista tal com a la seva època va ser Destino, que editava el seu pare, Josep Vergés, amb firmes com Xavier Montsalvatge, Josep Pla, Miquel Porter, Pere Gimferrer, Baltasar Porcel o Nèstor Luján.
Josep C. Vergés creu que hi ha espai per crear una publicació de reflexió sobre l´actualitat perquè a la premsa «s´estan publicant moltes mentides i això em preocupa moltíssim».
No a la Constitució europea
D´altra banda, Josep C. Vergés publicarà passades les festes el llibre «Europa contra Catalunya. Tots els arguments per votar no a la Constitució Europea» (Llibres de l´�ndex).
Vergés adverteix que en les més de 200 pàgines que té el text de la Constitució Europea la paraula «Estat» apareix 846 vegades, la paraula «ciutadans» 46 vegasdes i la paraula «Catalunya» cap vegada. «Espero que el referèndum no sigui d´aquells franquistes on només es pot votar el `sí´», adverteix respecte a la consulta del 20 de febrer.
Mira també:
http://www.diaridegirona.es/secciones/noticia.jsp?pIdNoticia=59320&pIdSeccion=9
¿Quién tiene la culpa?
18 des 2004
Espero que nadie dirá ahora que la culpa es de Aznar y el PP.
El "talante" del "hombre que sonríe" no puede dar para mucho. Al final, Zero Zapatero.
Sindicato Sindicat