Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Agost»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: educació i societat
Comunicat de premsa davant l'estudi sobre la demanda universitària a les universitats principatines
17 des 2004
Comunicat de premsa davant la polèmica sorgida per la filtració d’un estudi (elaborat dins d’àmbits universitaris) referent a la viabilitat de les universitats principatines de fora de l’àrea metropolitana de Barcelona
COMUNICAT DE PREMSA DAVANT LâESTUDI SOBRE LA DEMANDA UNIVERSITARIA
Coordinadora dâEstudiants dels Països Catalans

Des de la Coordinadora dâEstudiants dels Països Catalans (CEPC) volem donar a conèixer la nostra postura davant la polèmica sorgida per la filtració dâun estudi (elaborat dins dâàmbits universitaris) referent a la viabilitat de les universitats principatines de fora de lâàrea metropolitana de Barcelona. Aquesta polèmica sâha dâentendre en el marc de la imminent publicació de les novetats en la programació universitària del proper curs per part del Departament dâUniversitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) i en el context dâadaptació a lâEspai Europeu dâEnsenyament Superior (EEES), reforma universitària a escala europea que sâha de completar a lâany 2010.

Lâestudi aborda de ple la funció dâequilibri territorial que ha de desenvolupar la universitat pública, i arriba a la conclusió de que lâexcés de titulacions desdoblades que sâofereix actualment és producte dâunes âpautes de programació condicionades per les universitats perifèriquesâ? i. a la priorització de criteris polítics per part de la conselleria del DURSI davant els problemes de finançament que al·leguen universitats com ara la Universitat Pompeu Fabra, universitat dâaltra banda generosament finançada des de la seva creació. Lâinforme es justifica en la davallada de demanda universitària a les universitats de Lleida i Tarragona així com lâestancament a Tarragona i ja ha tingut dures respostes per part dels rectorats dâaquestes universitats, així com Vic, que titllen lâinforme de âprepotència metropolitanaâ?, de âcentralistaâ? i âantisocialâ?, alhora que qüestionen algunes dades publicades a lâinforme com ara la procedència dels estudiants dâaquestes universitats.

Des de la CEPC, exigim a lâadministració que garanteixi que la universitat compleixi la seva funció de preservar lâequilibri territorial, destinant-sâhi els recursos necessaris. Evidentment, això xoca amb la lògica neoliberal que progressivament sâimposa dins la gestió de les universitats públiques, conseqüència en bona part dels criteris de finançament competitiu a les que es veuen sotmeses. Lâequilibri territorial passa per un mapa dâuniversitats públiques geogràficament ubicades per tal de suportar la demanda de tot el territori dels Països Catalans, que en el cas del DURSI es centra en les competències al principat de Catalunya. A més a més, cal que sâimparteixin titulacions de tots els camps del coneixement: àmbit humanístic, artístic, científic, tècnic i social, sense que aquestes titulacions siguin degradades a mantenir un caràcter assistencial degut a la manca de finançament o pel professorat poc preparat. El corporativisme dâalgunes universitats, lligat a la manca de finançament, és el responsable de tota aquesta polèmica que fa que obertament es qüestioni una situació, que tot i insuficient, ningú sâatrevia a posar en dubte de forma pública i notòria.

Així doncs, i ja per acabar, considerem que la filtració dâaquest informe persegueix una clara finalitat política. A dia dâavui assistim a una situació dâestira i arronsa entre les diverses universitats així com amb el DURSI. La propera setmana la conselleria presentarà quines noves titulacions es concedeixen, si bé ha afirmat que la seva intenció és la âracionalitzacióâ? de titulacions, per la qual ha encarregat un estudi a deu anys vista sobre la demanda universitària. Aquesta racionalització, al nostre parer, és bàsicament una reducció de titulacions en el marc dâun futur mapa de titulacions homologades a escala europea que substituiran les Llicenciatures, Diplomatures i Enginyeries que coneixem a dia dâavui; tot passant-se de les més de 100 titulacions de les que consta aquest mapa actualment a una xifra que pot anar entre les 20 i les 60 que seran conegudes com a Grau. Els objectius del DURSI, defensats fa pocs dies pel conseller en cap de la Generalitat, Josep Bargalló, xoquen amb els interessos de les universitats, bona prova de la qual és que per el proper curs entre totes les universitats públiques principatines es demanen una trentena de noves titulacions.

Això ens demostra que, tal com reconeix el propi conseller Carles Solà, universitats i DURSI no estan treballant en la mateixa direcció, així com seâns fa palès que darrera aquesta progressiva demanda de noves titulacions persegueix un creixement dels centres amb la única intenció dâoptar a una major quantitat de finançament per fer front a les seves necessitats, establint-ne dins dâaquestes dos grans blocs entre universitats de lâàrea de Barcelona i les de la resta del principat. Aquestes disputes de tipus corporatiu posen dâactualitat la manca dâinversió pública a les universitats principatines, agreujant-se en ple context dâadaptació al Procés de Bolonya on les malanomenades universitats perifèriques són conscients de la situació de desavantatge de la que parteixen davant dâuna reforma que primarà, al nostre entendre, la quantitat de titulacions i especialitzacions, nombre dâestudiants matriculats o bé les vies de comunicació dels centres docents amb tota Europa a lâhora de rebre finançament.


Barcelona, a 17 de Desembre de 2004
Coordinadora dâEstudiants dels Països Catalans (CEPC)
cepc ARROBA coordinadora.net

Més informació relacionada a:
www.elpunt.com (edicions de 15, 16 i 17 desembre)
www.avui.com (Societat; edicions 15 i 17 desembre)
www10.gencat.net/dursi/generados/catala/universitats/noticia/1042_12_17164.html

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more

Sindicat