Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Èxit en la presentació de la Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea
17 des 2004
La sala Mirador del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) es va quedar petita per acollir les més de 170 persones que ahir, 16 de desembre, van acudir a la presentació de la Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea.
La Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea, que agrupa un centenar d'entitats i moviments socials d'arreu dels Països Catalans, treballa des de fa més d'un any per informar la població sobre els continguts i implicacions de la ratificació del Tractat per una Constitució Europea. Una Constitució neoliberal, militarista i imperialista, que consagra l'Europa dels Estats, que reforça la desigualtat de drets i oportunitats entre homes i dones, i que manté un model de desenvolupament que destrueix el medi ambient.

Ahir, 16 de desembre, va tenir lloc la presentació d'aquesta Campanya a Barcelona, que va comptar amb les intervencions de Xavier Pedrol, professor de filosofia del dret a la UB i autor del llibre "La Constitució Furtiva" (Ed. Icaria, 2004), Miren Etxezarreta, professora d'economia aplicada a la UAB i membre del Seminari d'economia crítica Taifa, i Luís Blanco, membre de la Intersindical Alternativa de Catalunya.

Xavier Pedrol, un dels impulsors de la crida "Diem «NO» al Tractat Constitucional per a construir una altra Europa!", signada ja per 275 persones vinculades en la seva majoria al món universitari i de la cultura, va explicar que "L'Europa que fa falta no és la que consagra el Tractat constitucional, ja que aquest Tractat blinda, en una Europa ampliada, el caràcter antidemocràtic i antisocial que ha marcat el procés d'integració, si més no, des de Maastricht".

Luís Blanco, representat d'un dels diferents sindicats i grups de treballadors que s'oposen a aquesta Constitució Europea, va exposar les greus implicacions que per als treballadors i treballadores europees tindria el Tractat en cas de ser ratificat: a manca de convergència en matèria de salaris i drets laborals, la inexistència de garantia del dret a accedir a un treball digne o les facilitats donades les transnacionals en processos de deslocalització i tancament empresarial (lockout).

Miren Etxezarreta fa anys que treballa, des del seminari d'economia crítica Taifa, les implicacions de la integració europea. Etxezarreta va analitzar el significat del Tractat per una Constitució Europea en el marc del procés històric de construcció de la UE, i va afirmar que si no volem aquesta Constitució és perquè el model d'Europa que en resulta no beneficiarà els ciutadans i ciutadanes, perquè aquesta Unió Europea no ha demostrat mai cap intenció de fer política social.

Finalment, Laia Altarriba, membre de la Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea va presentar els objectius i les accions de la Campanya per als propers mesos i fins al 20 de febrer de 2005, quan tindrà lloc el referèndum consultiu sobre el Tractat per una Constitució Europea a l'Estat espanyol. Altarriba va demanar el NO a la Constitució Europea en el referèndum del 20 de febrer, per construir una Europea pacífica i solidària, que garantitzi les conquestes socials, el dret a la igualtat de gènere i el dret dels pobles a decidir el seu futur, una Europa laica i tolerant, amb un govern i un parlament veritablement democràtics.

Entre les accions de la Campanya per als propers mesos destaquen les nombroses xerrades informatives que ja s'estan realitzant arreu dels Països catalans. La manca d'informació sobre la Constitució Europea ha fet que fins ara s'hagin organitzat més d'una cinquantena xerrades, debats i altres actes sobre el tema. El fet que el govern, de forma absolutament irresponsable i antidemocràtica, hagi negat la possibilitat d'un debat plural entorn al tema de la Constitució Europea fa encara més important la tasca informativa que es realitza des de la Campanya.

D'altra banda, de cara a l'11 de febrer, la Campanya està preparant unes jornades de debat i una massiva mobilització contra la Constitució Europea, coincidint amb el míting de suport al Tractat constitucional que Zapatero, Chirac i Schroeder tenen previst realitzar a la ciutat de Barcelona, Aquesta mobilització ha rebut el suport explícit de l'Assemblea Europea de Moviments Socials, celebrada a Londres el passat 17 d'octubre en el marc del Fòrum Social Europeu, i tindrà, per tant una dimensió internacional.
Mira també:
http://noconstitucioeuropea.pangea.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Èxit en la presentació de la Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea
17 des 2004
guanyarem !

No a l'europa del capital !
Sí a l'Europa del pobles lliures !
Re: Èxit en la presentació de la Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea
17 des 2004
Molt bé aquesta gent que es movilitza! Estarèm pendents de l'agenda!
Re: Èxit en la presentació de la Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea
18 des 2004
a vera si el poble parla, i diu lo que realment creu sobre l´euro i la constitució europea...
Re: Èxit en la presentació de la Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea
18 des 2004
Quin logo més cutrillo. Comencem bé la Campanya...
Sindicat Terrassa