Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anunci :: ecologia
Salvem la platja llarga!
17 des 2004
La Platja Llarga conserva encara ecosistemes dunars i zones humides, que constitueixen l'últim reducte del que antigament era una extensa zona d'aiguamolls, en un entorn totalment urbanitzat.
Plataforma Salvem la Platja Llarga!!! 17.12.2004




La Platja Llarga és una franja de terreny d'unes 10 Ha situada entre la línia de tren i la mar, al sud del terme municipal de Vilanova i la Geltrú. En aquesta Platja es pretén construir 259 habitatges, 39 locals, desenes d'aparcaments i un hotel de 5 plantes, a primera línia de mar.

La Platja Llarga conserva encara ecosistemes dunars i zones humides, que constitueixen l'últim reducte del que antigament era una extensa zona d'aiguamolls, en un entorn totalment urbanitzat.

Als seus aiguamolls i dunes hi ha comunitats vegetals molt interessants -com salicorniars, canyissars, jonqueres, tamarigars, etc.-, algunes de les quals estan considerades d'interès prioritari per la Unió Europea.

Al costat de la platja hi ha una extensa zona agrícola, coneguda com a Mas de l'Esquerrer o Prat de Vilanova, o­n apareixen també zones humides i sectors de màquia litoral. Davant la platja, al mar, hi ha extensos alguers de Posidonia, una altra comunitat cada cop més infreqüent i d'elevadíssim interès natural.

La Platja Llarga és un espai natural molt interessant que constitueix l'última "finestra al mar" sense urbanitzar en tot el tram que va des del Delta del Llobregat fins a les Madrigueres (al Vendrell), en desenes de km de costa (si exceptuem els penya-segats del Garraf, o­n fa poc es va construir la urbanització dels Colls).

És per això que és extraordinàriament important conservar aquest espai natural i preservar-lo de la urbanització que s'hi vol dur a terme, evitant seguir un model de turisme de sol i platja totalment obsolet i heretat d'èpoques anteriors.

El sector "Platja Llarga" està classificat com a sòl urbà des dels anys 60, en què la sensibilitat i la normativa ambiental eren molt diferents a les actuals. Diverses entitats ecologistes, excursionistes i veïnals de Vilanova i d'altres indrets creiem que aquesta herència del passat no pot condicionar el futur de la platja fins a l'extrem de determinar-ne la destrucció, com si fos una mena de sentència de mort inapel·lable.

Per això ens oposem a l'urbanització de la Platja i demanem la reclassificació dels terrenys a sòl no urbanitzable i la formació d'un espai natural protegit, l'Espai Natural Platja Llarga - Mas de l'Esquerrer- Prat de Vilanova. La urbanització de la Platja no és compatible amb la seva preservació.

La situació actual és la següent: L'Ajuntament ha paralitzat durant l'estiu les obres d'urbanització, després d'haver concedit una llicència a finals de maig per fer un dels blocs de pisos. El motiu de la paralització ha estat que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va demanar el mes d'abril un estudi d'inundabilitat del sector, atès que segons la seva informació és inundable. L'ajuntament ha encarregat aquest estudi als promotors, l'ha rebut i al setembre l'ha enviat a l'ACA. L'Agència Catalana de l'Aigua ha de decidir ara sobre la inundabilitat del sector.

La Plataforma ha presentat a les diferents administracions -sobretot a l'Agència Catalana de l'Aigua- nombrosa documentació que demostra el caràcter inundable de la Platja Llarga, així com el seu caràcter de zona humida i d'espai d'altíssim valor, i per tant ha demostrat que no és edificable segons la normativa vigent.

També estem recollint signatures i ja en tenim més de 5.000. Podeu signar o­n-line des de http: //www.depana.org/platjallarga/signa.htm

Ara està a les nostres mans evitar la urbanització de la Platja Llarga i tots els esforços són importants per aconseguir aquest objectiu.

platjallargavilanova ARROBA hotmail.com




http://www.depana.org/platjallarga

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat