Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: ecologia
L'enllumenat de Nadal a Madrid allibera 4.000 tones de *CO2.
14 des 2004
Com campanya publicitària d'uns grans magatzems, arriba puntual a la seva cita anual la posada de llarg nadalenca de l'Ajuntament, convidant al balafiament i a la irresponsabilitat amb la instal·lació de dos milions de *microlámparas en més de vuitanta carrers i places de la ciutat.
MADRID 13/12/2004.





Ecologistes en Acció vol denunciar el balafiament que suposa i l'impacte ambiental que comporta la il·luminació nadalenca madrilenya.



La regidoria de Medi ambient i Serveis a la Comunitat, encarregada d'engalanar els nostres carrers, ha posat tot la seva obstinació a aconseguir una il·luminació més homogènia amb l'ocupació de *microlámparas de color blanc muntades sobre estructures de vímet rústic amb diferents formes geomètriques fent cas omís de les possibilitats existents per a, almenys, reduir el nombre d'elements lumínics. Simplement regulant els horaris i el calendari d'encès s'assolirà estalviar un 10 % respecte a la despesa del passat any.



Sorprèn, d'entrada, el primerenc de les dates que s'ha encès la il·luminació nadalenca i la gran quantitat d'hores que aquesta va a funcionar. A més, seguirà coincidint l'hora d'encès -les sis de la tarda- amb la de tornada del treball a casa de gran part de la població, just quan es produeix l'encès massiu d'aparells electrodomèstics i calefaccions, el que augmentarà la potència demanda per la xarxa, amb el consegüent impacte sobre la xarxa de distribució madrilenya. La il·luminació s'apaga a les 10 de la nit des del 28 de novembre al 4 de Desembre. Els dies festius entre el 24 i el 6 de gener la il·luminació romandrà encesa entre les 6 de la tarda i les 12 de la nit. Finalment, els dies 25 i 31 de desembre i els dies 1 i 5 de gener, les *microlámparas romandran il·luminades totes les nits, fins a les 7 del matí.



Això suposa que durant aquests dies el consum elèctric es dispari amb una despesa extra de 3.618.000 KWh, i per a l'obtenció del qual deu recórrer-se normalment a les centrals tèrmiques de carbó, que generen en el procés més de 3.800 tones de *CO2 (una mica més d'un kg per kWh produït), amb el consegüent augment de la “cistella d'emissions� espanyola de gasos hivernacle, el que ens, allunya encara més del compliment del Protocol de *Kioto. A més dels altres impactes ambientals que suposa la generació d'electricitat: residus radioactius, si és procedent de centrals nuclears i emissió de gasos que provocaran les pluges àcides.



Però això no és només un problema nadalenc. Segons dades del *IDAE referits a tot l'estat, l'enllumenat públic consumeix al voltant de 4.700 *GWh d'energia, amb una generació d'una mica més de 4 milions de tones de *CO2. Una campanya que incidís en mesures encaminades a la substitució dels sistemes d'il·luminació actuals per mecanismes de baix consum i major eficiència, sobretot pel que fa a la gran quantitat d'intensitat lumínica que es perd en els cels de les nostres ciutats i a l'organització de l'enllumenat, reduiria considerablement la nostra factura econòmica i mediambiental.



El municipi va explicar que per a fomentar aquesta iniciativa entre els responsables dels establiments, s'ha ofert a abonar la factura del consum elèctric. Aquest fet fa que es fomenti el malbaratament d'energia a càrrec de l'erari públic, el que resulta inadmissible per a Ecologistes en Acció.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat