Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Al Maresme diem NO a la Constitució
14 des 2004
ACTE PÚBLIC de la campanya del Maresme per dir NO a la Constitució Europea
ACTE PÃBLIC presentació del Manifest del Maresme contra la Constitució Europea

Dimecres 15 de desembre, a les 19.00 a la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró (Pl. Occitània s/n)

www.diemno.eu.kz
---

AL MARESME DIEM NO A LA CONSTITUCIÃ EUROPEA

Les ciutadanes i els ciutadans del Maresme, compromesos amb lâaprofundiment de la democràcia participativa, de la justícia social, de la igualtat entre gèneres, de la solidaritat i la pau entre pobles, de la defensa dels ecosistemes i la diversitat lingüística i cultural dâEuropa, volem manifestar el nostre NO rotund a la Constitució Europea.


Tot i que el 20 de febrer de 2005 el govern espanyol ha convocat un Referèndum, aquesta convocatòria només té caràcter consultiu, i en cap cas el seu resultat serà vinculant, per ratificar o no un Tractat que ja ha estat signat (29 dâoctubre de 2004 a Roma) pels Estats integrants de la UE. Per tant, no votarem cap constitució sinó un Tractat, perquè no ha existit cap procés constituent i el text elaborat sâha redactat dâesquenes a la ciutadania, sense informació, amb secretisme i, això sí, amb la participació dels interessos de les multinacionals, empreses dâarmament, lobbies i altres poders fàctics amb seu a Brussel·les (banca i sectors inversors, Nestlé, Repsol-YPF, Wolkswagen, Telefónica, lâOpus Dei, el Vaticà...).

Ãs a dir, pretenen que votem amb el ulls clucs i que aprovem un Tractat que reuneix en un de sol totes les polítiques econòmiques i de gestió social desenvolupades amb els acords anteriors de Schengen (1990), Maastricht (1992), Amsterdam (1997), Niça (2001), etc., per tal que el neoliberalisme salvatge disposi dâun mercat de 450 milions de persones.

Per això considerem urgent informar la ciutadania i explicar, amb plena llibertat, perquè cal dir NO a la Constitució Europea:

Cal dir No perquè és antidemocràtica.
Si el procediment ha estat antidemocràtic, els continguts de la Constitució Europea encara ho són més, perquè dilueixen la separació de poders entre executiu, legislatiu i judicial. Però, sobretot, perquè els principals càrrecs de les institucions europees no seran elegits per sufragi universal sinó pels pactes entre Estats i grups de poder financers i industrials. Fins al punt que el Parlament, que és lâúnic òrgan que sâescull democràticament, serà un òrgan consultiu, sense cap competència exclusiva i la capacitat legislativa del qual estarà tutelada pel Consell de Caps dâEstat o de Govern.
I, encara més indecent, és el fet que el Banc Central Europeu, que controla la política monetària i que imposa el âdèficit zeroâ? com a dogma, estarà fora de qualsevol control democràtic.

Cal dir que NO perquè consagra lâEuropa del capital.
Ãs a dir, lâúnic sistema econòmic permès serà lâeconomia de mercat i lliure competència i en cap cas sâadmetran traves, taxes o impostos als moviments de capital.
Excepte lâobligació de complir amb el dèficit zero, les polítiques socials, ecològiques i fiscals comunes, no es podran desenvolupar sinó hi ha unanimitat i, a la pràctica seguiran sent diferenciades perquè continuaran sota el control de cada Estat. Per tant, les polítiques comunes de cohesió social i equilibri territorial seran inviables i dâaltra banda, les diferències socials i fiscals afavoriran les deslocalitzacions dâempreses i la precarització del treball, factors que incideixen de ple en el teixit productiu de la comarca.

Cal dir NO perquè mercantilitza els drets socials.
Hi ha drets fonamentals com del dret a la salut, a lâalimentació, a lâhabitatge i a un salari digne que ni sâesmenten, i de fet, el drets són contemplats com a meres declaracions de bones intencions que no estan desenvolupades. Ben al contrari, queda clar que els marcs salarials i de drets socials i laborals seran estatals, de manera que sâevita lâequiparació salarial i de condicions de treball amb els països més avançats i lâeventual convocatòria dâuna vaga general europea. I, per acabar-ho dâempitjorar, programa una accelerada privatització i desmantellament dels serveis públics: sanitat, transports, equipaments culturals, ensenyament, serveis dâatenció a les persones amb necessitats, les pensions de vellesa...

Cal dir NO perquè retalla les llibertats i divideix la ciutadania.
Perquè les vulneracions dels drets civils i humans comeses pels Estats no podran ser qüestionades ja que la repressió és un afer exclusiu de cada Estat membre. Alhora, es preveu augmentar el control social, creant murs de contenció a les fronteres del Sud de la Mediterrània (com ja passa a lâestret de Gibraltar) i de lâEst, i restringint la llibertat de moviments, el dret dâasil i donant més poder a cossos policials fora de cap control democràtic. La immigració serà un afer policial i amb el nom de â resident de llarga durada no comunitariâ? sâinstaura una categoria de ciutadà de segona classe, discriminat laboralment i en situació dâindefensió, la qual cosa representa un obstacle per a la convivència als nostres barris i ciutats.

Cal dir NO perquè imposa el militarisme i la subordinació a lâOTAN.
Es crea lâAgència Europea de Defensa, per tal que tots els Estats incrementin la capacitat militar dels seus exèrcits, tot mantenint la preeminència dels acords dels Estats integrats a lâOTAN i sâaproven els atacs preventius, que únicament a posteriori es compromet a âinformarâ? al Consell de Seguretat de lâONU. Per tant, no hi haurà multilateralisme perquè a la pràctica la política exterior europea estarà condicionada al principi dâunanimitat, la qual cosa impedirà que existeixi una veu europea sòlida en el concert mundial i, per tant, els nyaps i els interessos Estatals seguiran subordinant Europa a la política exterior nord-americana, com ja ha passat als Balcans, lâAfganistan, Palestina i a lâIraq. Alhora, aquest Tractat deixa les portes obertes a la privatització dels exèrcits.

Cal dir NO perquè ens nega la Llengua i lâAutodeterminació.</b>
La Constitució europea obvia el dret democràtic a lâAutodeterminació dels Pobles i, en canvi, consagra les fronteres existents i la unitat interna de cadascun dels Estats integrants. Per tant, Espanya i França reforçaran lâopressió sobre els Països Catalans.
LâEuropa dels Estats en comptes de reconèixer i promoure la diversitat lingüística i cultural, camina cap a la uniformitat i opta per lâopressió dels pobles i lâexclusió de les llengües no estatals (independentment del nombre de parlants, de la tradició històrica, literària, administrativa, etc.). En aquestes circumstàncies el Català, i la resta de llengües minoritzades dâEuropa, mai obtindran lâoficialitat i el ple reconeixement sense el permís dels Estats.

Per un futur de llibertat:

DIGUEM NO A LâEUROPA DEL CAPITAL, DELS ESTATS I DE LA GUERRA!
PER UNA EUROPA SOCIAL I DELS POBLES COMPROMESA AMB LA PAU I LA SOLIDARITAT!

Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea
(Comitè del Maresme)
Mira també:
http://www.diemno.eu.kz

This work is in the public domain
Colera camping CNT