Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Manifestació Diada de Mallorca
03 des 2004
Manifestació 30 de desembre a les 18 hores al Passeig del Born (Ciutat de Mallorca)
31d.jpg
Organitza: Plataforma 31 de Desembre
Mira també:
http://www,maulets.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Manifestació Diada de Mallorca
03 des 2004
Com sempre una nacio de 300.
Re: Manifestació Diada de Mallorca
03 des 2004
Si no recordo malament, el 31 de desembre és l'aniversari de la conquesta de Mallorca pel rei Jaume I.
El dia 2 de gener és l'aniversari de la conquesta de Granada pels reis catòlics.
I què curiós, mentre que a Andalusia una certa esquerra nacionalista rebutja la celebració d'aquesta conquesta pel que té d'imperialista, resulta que l'esquerra afí de Mallorca decideix celebrar una fita equivalent.
Molt curiós.
El 2 de gener de 1492, els reis catòlics van acabar la conquesta del regne de Granada, que va suposar, amb el temps, l'expulsió dels àrabs que no van voler assimilar-se al cristianisme i a la cultura castellana. I és aquesta la raó per la qual l'esquerra andalusa rebutja aquesta celebració, perquè és la celebració d'un expoli i d'una neteja ètnica, malgrat que els militants d'aquesta esquerra, probablement, siguin descendents directes d'aquells maleits conqueridors. Però a Mallorca resulta que és diferent, els descendents dels conqueridors, encara que es proclamin d'esquerres, celebren la conquesta militar i la neteja ètnica de la població àrab i musulmana que hi havia abans. Què curiós.
I pregunto als militants de Maulets: si celebreu el 31 de desembre, dia en què uns guerrers van conquerir i robar la seva terra a la gent que vivia a Mallorca, tot repoblant-la amb gent vinguda de Catalunya, llavors, ¿amb quin dret moral pot aquesta mateixa esquerra condemnar el sionisme? El sionisme, actualment, fa el mateix que es va fer a Mallorca fa segles un 31 de desembre: robar les seves terres a un poble (en aquest cas el palestí) i substituir la població àrab per jueus emigrats de diferents parts del món.
Militants de Maulets i de la plataforma unitària, sou sionistes? Perquè celebreu allò que condemneu en els sionistes?
Perquè és bona la conquesta de Mallorca i la de Palestina és dolenta?
Re: Manifestació Diada de Mallorca
03 des 2004
tens raó, ens n'haurem de tornar al castell de Rià, al Roselló, que és l'únic territori català "de pura cepa"

això si, tots els demés, excepte els sionistes (ja t'aviso que no en sóc pas, com tota l'Esquerra Independentista), poden fer el que volen

mira, existeix una cosa que són les comparacions anacròniques. comparar 1230 amb el 1950 és com a mínim, una mica agosarat. tens tota la raó en que la conquesta de mallorca va ser un "passa i arrassa" brutal,però el mateix passaria amb la catalunya nova (del llobregat a l'ebre) uns segles abans

ara, ja que compares fent-ho venir bé, podries ser més honest i dir que no és l'únic cop que a la població de Mallorca se la van passar per la pedra.

A banda, oblides que aquest debat que vols treure no és pas el que provoca el xoc amb els sectors espanyolistes (que ja posats, van arribar-hi més tard). greu diferència amb palestina, els autòctons, crien malves des de fa set segles

torno a dir, tens raó amb l'enfoc inicial, però saltes a fer un exercici de "il·lògica" bastant trampós. et falta rematar en que som uns xenòfobs que fem neteja ètnica, atreveix-te home
Re: Manifestació Diada de Mallorca
03 des 2004
No són coses tan allunyades en el temps. Poso un exemple més recent que no pas la conquesta de Mallorca.
L'any 1602 (em sembla), va ser l'any de l'expulsió definitiva dels moriscos de tots els territoris de la monarquia hispànica. Van haver de marxar cap al Magreb gent d'Andalusia, Aragó, el País Valencià i les terres de l'Ebre. I clar, les seves terres van ser confiscades i venudes als cristians que se'n van apoderar.
A "Nosaltres els valencians", el nostre Joan Fuster (que té molts mèrits però aquí fica la pota) se n'alegra, d'aquesta expulsió. Diu que sens dubte va ser una tragèdia per aquella gent, però que des de la nostra perspectiva de valencians moderns (valencians de cultura catalana), aquella expulsió va ser una autèntica benedicció, perquè si els moriscos no haguessin estat expulsats pel rei d'Espanya, estarien encara aquí, en el segle XX (quan escrivia Fuster), tindriem al País Valencià una població de llengua aràbiga, religió musulmana, i que podria dir que era aquí abans que els valencians d'origen català que seriem, diu Fuster, uns autèntics "pieux noirs" (nom que rebien els colons francessos a Algèria). Novament tornem a trobar un pensador nacionalista i d'esquerres assumint (implícitament) els postulats del sionisme (dic implícitament, vull imaginar que era inconscientment).
Entre 1602 i 1714 passa amb prou feines un segle. I se suposa que 1714 és la data fundacional del nostre estatus nacional actual.
No vull fer cap exercici d'ilògica, només dic que mirem la història i pensem que els mites nacionals es basteixen sobre oblits, mentides i mitjes veritats interessades.
Re: Manifestació Diada de Mallorca
03 des 2004
No és que vulgui interferir en la discussió, que per altra banda trobo molt interessant i prou ben portada fins ara, i això, malauradament, costa de trobar darrerament per indymedia. Trobo molt necessària la crítica que fa l'anònim però també crec que l'erra en la primera comparació quan només atén a la referència històrica de les celebracions de Granada i Mallorca i no té en compte el sentit que els hi donen actualment els respectius celebradors. Vull dir que, les mallorquines si van en contra d'alguna cosa és en contra d'Espanya, les granadines si van a favor d'alguna cosa és d'Espanya. Si jo fos moro, amb tots els respectes, em preocuparia més pels segons que pels primers, per raons evidents.
Re: Manifestació Diada de Mallorca
04 des 2004
matís: trobo molt encertat el que has dit. Estic d'acord en què la festa de Granada va a favor dels interessos de l'estat conqueridor i que la festa de Mallorca intenta defensar una gent que ara està nacionalment oprimida. Estic d'acord. Amb la meva intervenció, que reconec que és una mica provocativa, volia recordar a la gent que les coses no són tan simples, que el blanc i el negre no existeixen, que no hi ha bons ni dolents sinó que la complexitat de la història i dels contextos polítics va molt més enllà d'unes simples consignes. I que la història es reinterpreta de manera interessada per tothom de manera contínua.
Re: Manifestació Diada de Mallorca
04 des 2004
M'ha encantat el nivell del debat, felicitats !senzillament aixo, i encoratjar a tothom a participar el 31 de desembre !!
Re: Manifestació Diada de Mallorca
04 des 2004
Desprès d,aquest interessant debat encara voleu participar-hi, per favor?
Re: Manifestació Diada de Mallorca
04 des 2004
bé, només dir (desconeixia completament això d'en Joan Fuster, a banda que en cap cas aquests moriscos, ni jueus, suposaren un problema lingüístic ni cultural ni evidentment religiós després de 1230, excepte per la Inquisició...) que entenc la història com un fet dinàmic lligat al sentiment i no exclusivament al territori (és a dir, no existeixen uns Països Catalans prehistòrics, altra cosa és que per estudiar un període concret acotem -en la mesura del possible- un territori de referència) i en aquest cas els i les catalanes apostem pel territori de parla catalana que va formar part de la Corona d'Aragó (comptant-hi tot l'actual PV, comarques castellanoparlants i tot) i la pèrdua de les llibertats després de la guerra de successió (que eren bàsicament plena sobirania excepte en representació política a l'exterior que requeia en el monarca de torn)

No per això em considero un hipòcrita ni un interessat, l'actual Europa dels estats també és un invent de mitjans del segle XIX, i mal resolt si mirem d'aleshores cap aquí: txequia, eslovàquia, tota la exiugosalvia, euskal herria, galiza, cornualla, escòcia, irlanda, gal·les, còrsega, sardenya, flandes, polònia...i els països catalans.

Que podria sortir algú i reivindicar Al-andalus, tipus bin laden? doncs mira, algun n'hi ha, però en el nostre cas ja trobo simptomàtic que des d'aleshores sempre hagi perviscut un sentiment de catalanitat -no dic que majoritari- durant gairebé 800 anys. alguna cosa voldrà dir, no?

I bé, pel que deies de provocar, jeje, doncs si que ho has fet. en tot cas, sàpigues que dius que ho fas per evitar anàlisi de blanc i negre, que hi ha grisos i tal...no sé, enlloc es diu que les coses siguin blanques o negres, ni es parla dels Països Catalans com a "destino en lo universal", no? ;)
Sindicato Sindicat