Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Vaga interin(e)s i subsitut(e)s
01 des 2004
CCOO + UGT + Tripartit = Precarietat
Aturem-nos avui, per treballar demà

Benvolgudes companyes i benvolguts companys,

Us informem que el proper dimecres 1 de desembre el professorat interí i substitut farem vaga i ens concentrarem davant dels Serveis Territorials de Tarragona, Lleida, Girona i Tortosa, com també davant del Departament d’Educació (Via Augusta, 202 de Barcelona). Som conscients de les molèsties que us hi podem causar, però malgrat els problemes que pugui ocasionar, és un dret legal i, per tant, s’ha de facilitar als personal interí/substitut la participació en aquesta vaga. També us volem fer saber quina és la nostra situació laboral i, esperem, que comprengueu aquesta decisió.

Com ja deveu saber, aquest curs han estat nomenats amb vacant 10.015 professors i mestres als diferents cossos docents d’educació, però el total de personal interí i substitut suma més de 17.000 treballadors i treballadores (més d’un 30% del professorat dels centres públics). Aquest col·lectiu pateix una precarietat laboral, no disposa d’estabilitat, ni té els mateixos drets ni el mateix salari que la resta de professorat que té de la seva plaça.

Ara mateix ens trobem en un moment decisiu. El Departament d’Educació ha fet pública una convocatòria d’oposicions massiva, per la qual cosa molts i moltes de nosaltres veiem perillar el nostres llocs de treball el curs vinent, ja que pot donar lloc a una substitució de llocs de treball. El Departament va fer pública aquesta oferta el mateix dia que acabava de signar-se un protocol de negociació, segons el qual s’havien de negociar prèviament altres qüestions més prioritàries, com ara la millora de condicions laborals i l’estabilitat del col·lectiu. Una vegada feta pública aquesta oferta, sols ens queda aconseguir un pla d’estabilitat que realment asseguri la nostra continuïtat, la nostra estabilitat, ja que en pocs anys, si es repeteixen aquest tipus de convocatòries tan massives, molts i moltes de nosaltres podem perdre els nostres llocs de treball, o empitjorar greument les condicions laborals.

L’actual convocatòria d’oposicions no reconeix a priori l’experiència de les persones que portem anys treballant dins de les aules, ja que la fase de mèrits pel temps treballat sols compta una vegada superada la fase d’oposició. És per això que també demanem al Departament que estudiï altres vies d’accés a la funció pública docent, tal com ha succeït en altres ocasions, quan el nombre de personal interí ha representat un percentatge semblant a l’actual.

Una de les mesures proposades és lligar el complement d’antiguitat a una avaluació, una política que el Departament vol començar a aplicar al nostre col·lectiu, però potser en un futur podria fer-ho a tot el professorat.

Com a professors/es volem que la nostra feina sigui reconeguda. Sabem que enteneu la nostra decisió i que valoreu que darrere de les xifres que se sumen i resten hi som les persones. Ens faria goig que us solidaritzéssiu amb nosaltres i assistíssiu a les concentracions convocades.

Per la qualitat de l’ensenyament públic

i la dignificació dels ensenyants!
Mira també:
http://www.sindicat.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Vaga interin(e)s i subsitut(e)s
01 des 2004
Doncs jo no us acabo d'entendre, es una convocatoria publica, i si algú te mes capacitat i guanya les oposicions encara que no haigi estat interi millor per l'enseyament public que es nutrirà de la millor gent sense cap tracte de favor, a aixó se li diu igualdat de oportunitats per a tothom, jo entenc que la precarietat laboral es te que combatre pero aixo es un altre cosa, una vegada superada la oposició si que conte els anys d'interinatge

igualdat per a tothom
Re: Vaga interin(e)s i subsitut(e)s
01 des 2004
Hola un@. Crec que aquest principi d'igualtat d'oportunitats que anomenes només s'ha d'aplicar entre iguals. Jo, per exemple, no pouc optar a aquestes "opos" perquè no tinc una carrera universitària, i això no atempta la igualtat d'oportunitats, ni considero que m'agreugi.

En aquest cas, a més, penso que haver treballat durant uns anys en lloc de treball ha de donar uns tracte "preferencial", quelcom semblant a anar-se guanyant un dret a base de treball i experiència. Per exemple, segur que si vius a una casa de lloguer no estaries d'acord en que el propietari consideri que tens els mateixos drets tu (que per exemple hi has viscut 10 anys) que qualsevol altre que pugui pagar el lloguer. Suposo que pensaries que no pot tenir dret a fotre't fora quan vulgui per posar un altre llogater. Aquí, doncs, parlem de si els mèrits s'han de reconèixer abans o després d'un exàmen, però no d'"igualtat d'oportunitats" que no anem enlloc
Re: Vaga interin(e)s i subsitut(e)s
01 des 2004
continuo sense estar d'acord, primer dir-te que encara que no tinguis una carrera universitaria amb altres titulacions també pots optar algunes places, i segon l'exemple del lloguer no el veig gaire adient la llei estableix 5 anys prorrogables i quan s'acaba puja el lloguer i si t'interesa et quedes, lo altre estem parlant de capacitats i coneixements que tenen que demostrar tothom per igual, el tracte preferencial ja l'han tingut en la oportunitat de la seva experiencia
Re: Vaga interin(e)s i subsitut(e)s
01 des 2004
aixo de "tracte preferencial ja l`han tingut en la oportunitat de la seva experiencia", es broma?
Tret d´Educacio treballar cuatre anys dona dret a contracte fixe. A educacio no. Treballar nou anys no et dona aquest dret.
I, la lista d´interinatge es per merits, no a dit com els professors de religió. Que despres del simular el seu beatific interes es pasan a la asignatura de la seva llicenciatura pel davant de gent que te mijor curriculum.
Re: Vaga interin(e)s i subsitut(e)s
01 des 2004
D'entrada:
Fins ahir era militant de la USTEC.
Va ser la primera cosa que vaig fer quan vaig començar a treballar. Sindicar-me. Per que hi crec.
Però la convocatòria de vaga d'avui em sembla d'un corporativisme tal i d'un demagog en els seus plantejaments que m'han fet renegar d'un sindicat que creia era diferent.
I, realment, em sap molt greu.
Efectivament, el tema dels interins és greu i es mereix una sol·lució pactada. I hi ha una negociació oberta.
És comprensible que hi hagi gent amb por de perdre la plaça, que no la feina. Però un sindicat, com a organizació, hauria de prioritzar el contingut social per sobre de l'interès particular.
És evident que una vaga convocada només per un sindicat (molt bo allò de CCOO+UGT=tripartit, has comptat quants càrrecs i alliberats de l'USTEC són ara treballant al departament d'educació?) no pot tirar enlloc.
O sigui, que a sobre de no solucionar res, m'heu creat un problema: on em sindico??
Re: Vaga interin(e)s i subsitut(e)s
01 des 2004
Fins i tot suposant que es fes una prova comú a tothom (hagis estat interí o no), creus realment que les oposicions demostren que seràs un bon profe? És un procés selectiu absurd que no té sentit.

Sent interí, almenys has demostrat que pots treballar d'això.
Re: Vaga interin(e)s i subsitut(e)s
01 des 2004
sent interí no has demostrat res, senzillament que has fet una carrera (que no té res a veure amb aprendre a fer de mestra) i t'has apuntat a fer substitucions.
Re: Vaga interin(e)s i subsitut(e)s
01 des 2004
i has tingut la sort de que et truquin, que sigues interí no vol dir que siguis bon profe, per favor nen, la gent es licencia i s'apunta a les llistes per tenir una feina no per vocació...
Re: Vaga interin(e)s i subsitut(e)s
01 des 2004
Potser no m'he explicat prou bé... No vull dir que fent d'interí demostris que saps fer la feina ni tan sols que et motiva o tens vocació.

Però en cap cas, puc estar d'acord amb un procés selectiu que no té gairebé res a veure amb la feina que faràs. Exàmens de temes que no impartiràs mai a classe i sense cap contacte amb l'alumnat.

Jo, com a interina, crec que he demostrat de sobres que puc fer la feina. No puc parlar pels demés.

De veritat esteu recolzant les oposicions a secundària com a procés selectiu???
Re: Vaga interin(e)s i subsitut(e)s
01 des 2004
Els interins i substituts no estarem en peu d'igualtat en aquestes oposicions: mentre uns estaran estudiant a temps complert; nosaltres, si volem continuar essent bons mestres i atendre correctament a les nostres obligacions laborals, no ho podrem fer.

El caos que es crearà a l'abril en els instituts serà considerable. milers de profes engrescats en les proves. D'altres fent de jutges en els tribunals...

Moltes de les opinions que heu expressat aquí provenen, simplement, del vostre desconeixement del món de l'ensenyament. Us sobra "politiqueo" i us falta coneixements sobre el tema.

Sobre les opos tampoc no sabeu el que dieu. Com si tots no coneguessin prou casos en què ni el mateix implicat sap per què les ha aprovades (reconeixent que ha fallat en molts punts).

A vegades, aquesta pretesa "justícia cega i abstracta" d'una llei igual per a tots és el més injust que hi ha.

Marta Cid, dimissió!
Re: Vaga interin(e)s i subsitut(e)s
01 des 2004
Com que ja estic una mica fart de tanta gent d'esquerres que es dedica per Indymedia a atacar qualsevol lluita que pugui anar contra els sacrosants CCOO-UGT-PSC-IC-ERC (recordeu les crítiques que van rebre els okupes que van envair les seus d'aquests partits intocables), intetaré ser una miqueta pedagògic amb vosaltres, "suporters" d'esquerres, com diu l'anterior missatge.

En primer lloc, si diuen que l'amor és la comprensió de la manca dels altres, vosaltres, pel cap baix, no sembleu tenir cap mena de comprensió envers la situació de preocupació de tanta gent que porta a l'ensenyament tant de temps i que veu que ara els poden fotre una potada al cul (com passa amb la precarietat de tantes i tantes empresas; però què us he d'explicar a vosaltres, gent d'esquerres, que heu votat, tret l'última del PP, les successives reformes laborals que s'han anat presentant).

És veritat, tu surts de la Uni, i t'apuntes a unes llistes. Després, quan hi ha alguna baixa o alguna vacant, el Departament et truca segons el nombre que tens a l'esmentada llista. Un nombre que has obtingut per l'antiguitat que tens, el nombre de cursets i d'altres "mandangues" que has presentat com a mèrit, etc, etc. És a dir, que una certa objectivitat, sí que hi ha a l'hora de trucar a un o a un altre. OK?

Un cop ja estàs en la roda de fer substitucions, és quan comences a saber com fer classes. Comences a saber programar-te l'assignatura, comences a saber com tractar als alumnes, i tantes altres coses que necessiten realment un període de rodatge, i que cap curset, de fet, t'ajuda a obtenir. És a dir, que qui porta molts anys a l'ensenyament té indubtablement un mèrit i uns coneixements difícils d'aprendre en cap curset o de valorar en un ridícul exercici d'oposicions. D'acord? Si no esteu d'acord, molt probablement és perquè no heu fet classes, ni sabeu com és de difícil això d'intentat motivar 24 persones en l'aula.

Dit això, també vull reconèixer que, evidentment, un jove que acabi de sortir de la Uni té també tot el dret d'accedir a fer de profe. Crec que seria també molt injust negar-los la possibilitat que realitzin la seva il.lusió de ser profes.

Per la qual cosa crec que s'hauria de trobar alguna manera de fer compatibles els innegables drets que tenen ambdós col.lectius. I la manera no és crear unes oposicions multitudinàries en què no es té en compte tota l'experiència acumulada de tanta gent. Sobretot si tenim en compte que els qui estem treballant no tenim les mateixes oportunitats temporals a l'hora de preparar-les. Sembla, simplement, que es vol substituir un col.lectiu per un altre, i estalviar-se així els diners en concepte d'antiguitat que el Departament hauria de pagar als interins en cas que aprovessin les opos.

El paper en tot aquest afer de la consellera de ERC és patètic, si no és més aviat maquiavèlic. Ha dit moltes mentides, que ara no és el cas d'esmentar. I vol imposar les seves idees peti qui peti.

I una última cosa per a tots aquests que heu fet una lloanÇa de la justícia sistema d'oposicions. Potser el que podríem fer és una d'aquestes oposicions com les que fan els Ajuntaments d'esquerres de l'àrea metropolitana. Oposicions que, curiosament, tan sols aproven els "enchufados" de torn.

No sé en què treballeu tots els que heu fet aquests comentaris pro-oposicions massives, però potser també fóra bo que els vostres llocs de treball sortissin a concurs públic.

Una última cosa. Sóc profe i m'ho passo pipa amb els nens. N'aprenc moltíssim. Suposo que és quelcom vocacional. I ja us dic ara que no em prepararé aquestes opos, us les podeu ficar per on us càpiga. Però fóra bo que en comptes de dedicar tant de temps en imbecilitats supremes (Fòrum, Olimpiades de Madrid, Selecció d'Hoquei...) us ocupéssiu dels problemes reals de la gent (no us dic ja que intentéssiu ressoldre'´s, sinó més aviat de no crear-los), perquè si no, sempre tindreu davant per davant a gent que us dirà quatre veritats per molt d'"esquerres" que sigueu.

Una última cosa: quin tractament més penós de la vaga i de la mani. O bé no ha sortit o ha sortit d'una manera fugissera. Fins i tot, en alguns diaris s'han distorsionat algunes declaracions d'alguns militants de la USTEC. Ja veiem que sabeu exercir bé el poder.
Sindicat