Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Les nuclears d'Ascó i Vandellòs han tingut enguany força incidents
28 nov 2004
La direcció de les centrals nuclears de Vandellòs i Ascó encarregarà una revisió de determinats aspectes de funcionament a una comissió d'experts després que en un sol mes s'han avariat de manera irrecuperable dos transformadors principals a Ascó. L'empresa ha hagut de recórrer als de reserva que tenia emmagatzemats a Vandellòs i ha decidit substituir progressivament les tres unitats que hi ha a cada central. Ascó II haurà d'estar aturada fins al 15 de desembre sense produir.
La direcció de l'empresa no amaga la preocupació per la pèrdua irrecuperable dels dos transformadors, que obliguen a deixar inoperativa una de les tres centrals durant quatre setmanes amb una pèrdua diària de producció d'electricitat per valor de 600.000 euros. A banda de la producció perduda, l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), es queda sense transformadors principals de reserva i no es pot permetre una nova avaria semblant. La firma ha decidit substituir progressivament els tres transformadors de cada central i recorrerà a una revisió de determinats aspectes de funcionament a una comissió externa d'experts en què hi haurà, entre d'altres, un membre que integra l'Organització Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) i una membre de Tecnatom, la firma que simula les sales de control de les nuclears per a formació de treballadors. A diferència d'altres auditories externes realitzades anteriorment per l'OIEA o missions del World Association of Nuclear Operators (WANO), aquest cop els especialistes analitzaran aspectes específics de les centrals. Entretant, els tècnics de la firma i el tecnòleg del fabricant dels transformadors revisen els dos aparells inutilitzats per conèixer les causes de les avaries greus. De moment, ja se sap que les avaries s'han produït als mecanismes interns dels tranformadors i ara s'hauran de fer diverses proves des de l'exterior perquè aquests aparells només es poden desmuntar a fàbrica. El gerent de l'ANAV, Juan José Pérez Torrent, admet que tothom ha de fer autocrítica i reconeix que enguany han patit una concentració destacada d'incidències. Si bé les avaries dels dos transformadors no han suposat cap risc, l'agost passat Vandellòs II va tenir la incidència més important de la seva història. No hi va haver tampoc risc per a la seguretat però la incidència es va catalogar en la categoria 1 per una fallada al sistema de refrigeració de seguretat, no pas el principal. Les incidències globals que han obligat a
aturar els reactors hores o dies han suposat la pèrdua fins a l'octubre d'un 2,8 per cent de la producció programada per a aquest any.

Copyright by the author. All rights reserved.

Comentaris

Disposats a impugnar el permís a la tèrmica
28 nov 2004
L'empresa nuclear està disposada a impugnar l'autorització concedida a la central tèrmica de cicle combinat de Vandellòs si l'ANAV considera que, a Gas Natural, no se li ha exigit el mateix nivell de seguretat que a una empresa nuclear, tal i com s'exigeix a la central de Vandellòs II. L'ANAV ha demanat tenir accés a l'expedient tècnic de la central de Gas Natural perquè, de moment, no se li han respost les al·legacions que va presentar al projecte. L'única notícia que l'ANAV té de l'expedient és que Indústria ha concedit el permís a Gas Natural amb el vistiplau del Consell de Seguretat Nuclear (CSN). Juan José Pérez no es mostra preocupat per la posada en funcionament de la tèrmica, però sí que admet que la qüestió els ocupa i que preferirien que la nova central energètica no es construís al seu costat. De fet, l'ANAV tem pel nombre d'incidències o aturades de la nuclear que els pot comportar la posada en funcionament de la tèrmica, sigui tant per motius físics, elèctrics o per accident. En les al·legacions presentades al seu dia per la nuclear, s'apuntava que les emissions a l'atmosfera que farà la central tèrmica podrien causar talls o pèrdues a la línia de 400 Kv, amb repercussions econòmiques i d'imatge per a Vandellòs II. La posada en marxa de la tèrmica obliga l'ANAV a modificar el pla de seguretat tenint en compte que les dues instal·lacions es trobaran a dos quilòmetres l'una de l'altra. També caldrà disposar d'un pla d'evacuació per a la quarantena d'operaris que treballaran a la tèrmica. El CSN ja exigia en el dictamen favorable a la tèrmica «un estudi quantitatiu, específic i rigorós dels riscos de possibles accidents» sobre les línies elèctriques.
Mira també:
http://www.vilaweb.com/elpunt/noticies/noticia-955358.html
http://www.vilaweb.com/elpunt/noticies/noticia-955357.html
Sindicato Sindicat