Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Manifestació: 25 anys de mentides. Ni estatuts ni constitució. Independència!
25 nov 2004
Manifestació a Barcelona aquest dissabte dia 27 de novembre 17:00 h al Portal de l´Àngel.
25 ANYS DE MENTIDES. NI ESTATUTS NI CONSTITUCIÓ. INDEPENDÈNCIA!

25 anys enrere, la classe política espanyola ens venia la Constitució Espanyola com el projecte que havia de solidificar la democràcia i solucionar els conflictes històrics amb els diferents pobles de l’Estat.
També s’aprovava l’estatut d’autonomia al Principat i posteriorment al País Valencià i a les Illes. Aquests projectes es venien com una gran victòria democràtica. El poder polític d’aquell temps s’encarregava de crear il·lusió i expectatives per aconseguir la seva aprovació.
La Constitució Espanyola havia d’apuntalar el suposat “canvi� i iniciar la transició, però la realitat era ben diferent. Aquest “canvi� només era una cortina perquè les estructures de l’Estat no canviessin el més mínim.
La Constitució va ser la màscara que va permetre dir-li transició a una època en què els polítics del règim, l’oligarquia espanyola i els alts funcionaris es van poder mantenir en el poder gràcies a aquesta neteja de cara.

El paper claudicant del PCE, PSOE, CCOO i UGT va possibilitar que la Constitució es pogués aprovar sense cap oposició, el que facilità crear un fals consens il·lusionador.

Ara s’intenten crear les mateixes expectatives i il·lusions en ple debat sobre l’estatut d’autonomia al Principat. Per altra banda, al País Valencià també ha aparegut el debat sobre la reforma de l’estatut, i diferents partits i associacions estan presentant aquesta reforma com la solució a tots el problemes que pateix la Comunitat Autònoma Valenciana.

Tot i els anys passats, res canvia; ens tornen a vendre els mateixos projectes per continuar-nos oprimint. I aquí està la clau del problema: la Constitució espanyola és l’eina que permet que les classes dominants puguin oprimir-nos com a poble i com a persones. És l’eina principal que permet dividir el nostre poble en tres regions diferents a l’Estat Espanyol, que legitima la violència militar contra el nostre poble, que sustenta les relacions de producció sota el sistema capitalista, que legitima el rei, la bandera i l’himne per sobre dels nostres símbols, que utilitza una falsa imatge de discriminació del castellà com a argument per ofegar la nostra llengua, etc.
La dreta espanyola, les multinacionals, i tot el poder econòmic espanyol (inclosa la gran burgesia catalana) defensaran aquesta Constitució amb tots els mitjans que tenen al seu abast (premsa, exèrcit, policia, partits polítics, ...), perquè d’això depèn que puguin mantenir el seu estatus.
Només permetran canvis minsos, canvis en la façana; canvis que presentaran com a grans canvis, però que mai posaran en perill l’Estat com a tal. I els partits regionalistes i autonomistes vendran aquests canvis com una gran conquesta descentralitzadora i com un gran avenç nacional pel nostre poble.
I aquest és el paper dels partits polítics, tant espanyols com catalans, mantenir un discurs enganyós, mantenir esperances de canvi, mantenir una il·lusió i unes expectatives d’avenç. Encara que els partits polítics (ERC, CIU, i IC, principalment) parlin de grans canvis i avenços polítics en la millora de l’autogovern, està clar que els grans partits estatals (PP i PSOE) tenen un Pacte d’Estat signat per evitar qualsevol intent de desestructuració de l’Estat. El PP i el PSOE negocien sabent que qualsevol intent que posi en perill la vertebració de l’Estat, serà aturat immediatament. Com a partits estatals, actuaran fermament per mantenir a qualsevol preu el model d’Estat.

ERC, CIU, BNV i IC saben de sobres que els canvis que proposen no prosperaran (el congrés espanyol mai ho permetrà), però així poden mantenir el seu discurs progressista i nacionalista per acontentar les seves bases.

Per això, tot el debat que s’està produint sobre el dret a l’autodeterminació és un debat buit de contingut. L’autodeterminació és un dret, i com a tal no es demana sinó s’exerceix. L’Estat Espanyol mai permetrà l’aprovació d’aquest dret en un text estatutari, per tant, aquestes propostes dels partits polítics només volen lapidar el camí de la lluita per a la consecució d’aquest dret.

L’alternativa no és mantenir un discurs per a la reforma de l’estatut, l’alternativa és la lluita des de la base, la lluita de les classes populars, la construcció de noves estructures de poder sorgides des de baix, la desobediència civil, les actituds combatives; en definitiva la construcció d’un contrapoder popular català.

ENDAVANT (OSAN)
COORDINADORA D´ASSEMBLEES DE JOVES DE L´ESQUERRA INDEPENDENTISTA (CAJEI)

Països Catalans, 6 de desembre de 2004
Mira també:
http://www.endavant.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Manifestació: 25 anys de mentides. Ni estatuts ni constitució. Independència!
25 nov 2004
Aquests sou els que correu als del sindicato ?
Re: Manifestació: 25 anys de mentides. Ni estatuts ni constitució. Independència!
25 nov 2004
ningú pega als del Sindicato d'Estudiantes, són ells mateixos els que es busquen problemes. no formen part del teixit associatiu de la universitat, venen aquí i intenten imposar unes lógiques, o hauriem de dir il.logiques, maneres de funcionar, totalment contraries a les que es duen a terme des de fa anys a la uab, és a dir l'assemblearisme de les facultats

Fora Sindicato de la UAB
Re: Manifestació: 25 anys de mentides. Ni estatuts ni constitució. Independència!
25 nov 2004
no sentia aquesta excusa des que anava a pàrvuls "senyoreta, es que s'ha pegat a si mateix" jajaja quin riure però quina poca gràcia em feu a l'hora.
Re: Manifestació: 25 anys de mentides. Ni estatuts ni constitució. Independència!
25 nov 2004
Que se sàpigui, en tot aquest tema del SE no han aparegut en cap moment els noms de les organitzacions que convoquen aquesta mani. Ni hi han de fer res, a les universitats, que no és el seu lloc. Aleshores, a què ve tanta intoxicació??
Re: Manifestació: 25 anys de mentides. Ni estatuts ni constitució. Independència!
25 nov 2004
Ei jo no sé qui fou que els va picar si els va picar algú el que si està clar es que dubto que un piqui els del sindicato sense que els altres fcin res. Quan 2 es barallen es pq hi estan d'acord! Això tb es lògica de parvuls i funciona.

Als del sindicato ja els ha aanat bé 4 porcs que viuen de la "representació d'estudiants" (pq ells d'estudiants no en tenen res) des de fa més de 20 anys. Qui no els ha vist? Quina es la seva mitjana d'edat? Pq fan veure que són estudiants? Qui els paga les revistetes? Qui els paga els sous? Es el PSOE o el ministeri de l'interior?

Per mi ja els podrien haver apallissat que ni fu ni fa!
Re: Manifestació: 25 anys de mentides. Ni estatuts ni constitució. Independència!
25 nov 2004
I pq parlar del SE quan podriem parlar d'una convocatoria a mani? No se n'ha parlat prou ja d'aquesta xusma? Els del SE ja tenen TVE... ´les CAJEI s'han de conformar amb indymedia. Per cert joan estas un pel obsessionat!
Re: Manifestació: 25 anys de mentides. Ni estatuts ni constitució. Independència!
25 nov 2004
Jo continuo sense entendre com una Coordinadora d'Assembles continua funcionant com una organització, la CAJEI sempre ha negat que sigui una organització política, sinó una Coordinadora, aleshores com és que organitzen manifestacions?

Tot això de la CAJEI i Endavant ja fa massa pudor, a veure si ens deixem de sectarismes que no porten a res, només caldrà veure quanta penya som el dissabte a la mani...

És una opinió personal, però considero que potser seria millor que hi hagués una organització de caire anticapitalista que aglutinés un munt de posicionaments polítics (esquerra independentista, sindicats d'estudiants, llibertaris, anarquistes... que organitzés manifestacions en temes on tothom té una posició semblant: Constitució Europea, dia del treballador, 12 d'octubre...i munt de dies més...

Apa salut i lluita!
Re: Manifestació: 25 anys de mentides. Ni estatuts ni constitució. Independència!
25 nov 2004
És prou normal que s'organitzin manis sota el nom de la CAJEI, si es passa una proposta de manifestació i les assemblees de joves l'accepten, doncs serà la CAJEI qui coordini el treball de totes les AJ.
Re: Manifestació: 25 anys de mentides. Ni estatuts ni constitució. Independència!
25 nov 2004
Primer que no se qeu te a veure, la cajei i endavant amb el sindicato de estudiantes, endavant es una organitzacio politica, i la cajei es una coordinadora que treballa a ambit local, no se qeu tenen a veure en un sindicat d´estudiants, crec qeu algu li interessa alimentar aquesta polemica amb el sindicato d´estudiantes i portarla a tot l´ambit independentista o sigui que crec qeu no hauriem de seguir el rollo. Crec qeu lo que realment es important es per qeu es convoca aquesta manifestació i per que s´ha de recolzar a aquesta manifestació. D´altra banda que la cajei sigui una coordinadora no te res a veure qeu pogui tenir un paper a nivell nacional i com aixo es una convocatoria nacional te tot el dret a participar-hi ,es que a cas la pua per ser una plataforma no podia montar manifestacions a nivell nacional, no pot montar-ho qualsevol coordiandora, nomes tenen dret les organitzacions? sincerament crec qeu aixo es un fet que exclou a una manera diferent a organitzar-se. Estaria motl be qeu hi haguesin convocatories anticapitalistes, pero les coses es comencen per sota si comences la casa per la taulada potser se´t cau a sobre i qui l´han fet aquesta casa perden tota esperança, el qeu s´ha de fer es treballar als espais unitaris que es van creant, possant un exemple: la constitució europea ja hi ha una plataforma o sigui qeu aquest treball es realment es unitari un altre cosa es qeu la gent participi.
Re: Manifestació: 25 anys de mentides. Ni estatuts ni constitució. Independència!
25 nov 2004
Curios, ets una mica tontet, no?
La plataforma en defensa de l'Ebre és una organització? i la CUP? Efectivament no! i convoquen manis i fan actes polítics etc...
Dáltra banda hauriem de començar a entendre que les acusacions s'han de fonamentar una mica, és a dir si acuses algú de sectari ho fas perque en tens arguments no perque a tu et cauen malament o perque milites a altres llocs, a tall d'exemple, dubto que es pugui titllar de sectaria a una organització que treballa conjuntament en multiples campanyes amb la resta dels moviments socials, preses, xarxa tancament démpreses, campanya dels de l'Hospitalet, Campanya contra la constitució europea, les CUP, Coordinadores antirepressives, casals independentistes, Mitjans de contrainformació...
Tant de bó tothom fos tant sectari.
Curios, ets una mica bastant tontet!
Re: Manifestació: 25 anys de mentides. Ni estatuts ni constitució. Independència!
25 nov 2004
"Que se sàpigui, en tot aquest tema del SE no han aparegut en cap moment els noms de les organitzacions que convoquen aquesta mani. Ni hi han de fer res, a les universitats, que no és el seu lloc. Aleshores, a què ve tanta intoxicació??"
AH, digals-hi als d'endavant que no hi han de fer res a la universitat: la setmana que ve: acte d'endavant a la UB
Sindicato Sindicat