Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
NBA i Science fan servir català, l'ACB i la Diputació de Barcelona... no!?
21 nov 2004
L'American Association for the Advancement of Science (Associació Nord-americana per a l'Avenç de la Ciència) editora de la respectada i coneguda revista Science, ha fet servir el català en una de les seves notes de premsa, al costat de l'anglès, castellà, francès i japonès. Per contra, la Diputació de Barcelona, ahir va oferir una conferència de premsa sobre la descoberta íntegrament en castellà.

La pàgina web oficial de la NBA ofereix la possibilitat de triar entre divuit llengües per a escollir els jugadors que han de participar al partit dels All-Star. I entre aquestes llengües, hi ha el català. En canvi la Liga ACB espanyola no fa servir el català ni per a dir bon dia.
Avui han coincidit als diaris dues notícies similars. En primer lloc, la pàgina web oficial de la NBA ofereix la possibilitat de triar entre divuit llengües per a escollir els jugadors que han de participar al partit dels All-Star. I entre aquestes llengües, hi ha el català.

Tothom sap que la lliga americana és provinciana i tancada, i per això fa servir el català. En canvi, la Liga ACB espanyola, molt més oberta i cosmopolita que la NBA, no fa servir el català ni per a dir bon dia.

També s'ha de destacar que a la NBA un altíssim percentatge dels jugadors són catalans (dos d'entre més de cinc-cents) i que el català és oficial a uns quants estats nord-americans. En canvi, a la lliga espanyola, només hi ha, d'un total de divuit equips, set conjunts de terres de parla catalana (Etosa Alacant, FC Barcelona, Pamesa València, Casademont Girona, Ricoh Manresa, DKV Joventut i Plus Pujol Lleida), que són quasi el 40% del total d'equips, a més de dos conjunts bascs i un de gallec. No hi ha cap motiu per a usar-hi cap llengua que no sigui el castellà.

Però per si no hagués quedat prou demostrat encara com són de provincians i tancats els de la NBA, tenen la barra afegida de no incloure una versió valenciana al costat de la catalana, quan tothom sap que l'estatut d'autonomia de la Comunidad Valenciana ho deixa molt clar, que són llengües diferents.

Per cert, els inefables espònsors de la lliga ACB són també coneguts pel seu ús no-provincià de les llengües regionals. Hi tenim ni més ni menys que Correos com a patrocinador oficial i Iberia, líneas aéreas oficiales de la ACB.

L'altra notícia quasi coincident l'hem sabut arran de Pau, el Pierolapithecus catalaunicus descobert a Hostalets de Pierola, una nova troballa que sembla ser el darrer avantpassat comú entre l'home i el simi. No caurem en la temptació de fer broma fàcil sobre la quantitat d'híbrids d'aquest tipus que encara circulen pel país, perquè a continuació veureu que, com a mínim, a la Diputació de Barcelona encara n'hi ha algun.

Resulta que la troballa ha estat publicada a la revista científica més prestigiosa a nivell mundial, Science. L'Associació Nord-americana per a l'Avenç de la Ciència (AAAS, editora de Science), ha fet servir el català en una de les seves notes de premsa, al costat de l'anglès, castellà, francès i japonès.

Per contra, la Diputació de Barcelona, ahir va oferir una conferència de premsa sobre la descoberta íntegrament en castellà.



American Association for the Advancement of Science:
www.aaas.org

Science magazine:
www.sciencemag.org

NBA (Lliga nordamericana de bàsquet) en català:
http://www.nba.com/allstar2005/asb/cat/ballot.html

This work is in the public domain

Comentaris

Re: NBA i Science fan servir català, l'ACB i la Diputació de Barcelona... no!?
21 nov 2004
molt bo. Sembla mentida, però és veritat...
Re: NBA i Science fan servir català, l'ACB i la Diputació de Barcelona... no!?
21 nov 2004
Ostia, quina obsessió!

Fins i tot haurem de fer servir el català per a tirar-nos un pet. A "Amèrica" ja han fet l'experiment no? (en català, clar)
Re: NBA i Science fan servir català, l'ACB i la Diputació de Barcelona... no!?
21 nov 2004
Obsessió la teva, segur que ets dels que a la Diputació de Bcn o a l'ACB marginen el català o qualsevol altre llengua que no sigui el castellà. No confondre amb l'espanyol, que és una altre llengua.
Re: NBA i Science fan servir català, l'ACB i la Diputació de Barcelona... no!?
22 nov 2004
Segueixo pensant que sou uns putos obsessos, esquizofrènics diria, amb el tema de la llengua.

Si una dictadura feixista imposés el català per collons, aplaudirieu. N'estic segur.
Re: NBA i Science fan servir català, l'ACB i la Diputació de Barcelona... no!?
22 nov 2004
La llengua que (ens) va imposar una dictadura feixista va ser una altra, la del "imperio hacia dios", la mateixa, ves per on que fa servir la Diputación, vet aquí. El que passa és que hi ha molts a qui ja els van bé aquesta mena d'herències del feixisme.
Re: NBA i Science fan servir català, l'ACB i la Diputació de Barcelona... no!?
22 nov 2004
Quan fins i tot la NBA i una de les revistes científiques més importants del món fan servir el català... qui són els obsessos amb el català?

Qui persisteix en boicotejar-lo i qui a sobre diu que denunciar aquest boicoteig es esquizofrenic, aquests són els obsessos contra el català. Per què sou així?

Ni idea, pero estaría bé que respectessis qui pateix esquizofrenia i no fessis servir aquesta malaltía per fer demagogia cutre.
Re: NBA i Science fan servir català, l'ACB i la Diputació de Barcelona... no!?
22 nov 2004
Pos a mi em sembla molt curios, i molt bo per cert. I no sé que en tens tu d'antifeixista. Si no t'agrada la noticia a una altra cosa, i si el català es la mar de normal que el faci servir la diputació i l'acb, casi m'extranya lo de la nba, però lo altre ho trobo molt fort.

Per cert antifeixista a tomar pel cul per degenerat i obsessionat. No saps la mala llet que em fan venir paios com tu, quasi tanta com els feixistes més recalxcitrants. Si vols acabem amb el català sols tens d'anar-te a manifestar amb l'ultradretà espanyola a valencia.
Sindicato Sindicat