Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina : pobles i cultures vs poder i estats
III Congreso Internacional de la Lengua Española , Argentina
19 nov 2004
El miercoles 17 de este mes empezo en la ciudad de Rosario el III Congreso Internacional de la Lengua Española , abriendo este comgreso el presidente de Argentina Néstor Kirchner , como invitado de honor estaba el rey del estado español y su mujer ,ese mismo dia huvo una manifestacion de 4000 personas , convocada por una gran cantidad de organizaciones sindicales, políticas, de derechos humanos, sociales, culturales y de los pueblos originarios, se realizó hoy una masiva marcha contra el III Congreso de la Lengua .
12.jpg
6.jpg
7.jpg
10.jpg
11.jpg
13.jpg
1.jpeg
4.jpg
5.jpg
Un impresionante operativo policial transformó al centro de la ciudad de Rosario, estableciendo algo similar a la implementación de un pequeño estado de sitio. En ese marco se concentró para la marcha en la plaza Pringles. Allí los primeros manifestantes sufrieron una provocación policial, cuando los efectivos empezaron a cercarlos con vallas alrededor de la plaza. Para poder marchar por la calle Paraguay, la gente tuvo que saltar por sobre el vallado.

La manifestación recorrió el centro de la ciudad hasta la plaza Montenegro, donde se desarrolló un acto en el cual se leyó el texto de la convocatoria y hablaron, entre otros, representantes de los pueblos originarios y de organizaciones de derechos humanos.

Luego, la marcha se dirigió hacia el Teatro El Círculo, lugar donde se estaba realizando la apertura oficial del III Congreso de la Lengua Española. Una gran cantidad de efectivos policiales, en un operativo que incluyó la presencia de helicópteros, detuvo a la marcha a una cuadra del teatro. Allí los manifestantes le tiraron los espejitos al rey.

Mientras tanto, en las antípodas ideológicas del evento oficial, el I Congreso de laS LenguaS continúa a toda marcha con gran asistencia. El día lunes la apertura del Congreso desbordó al Centro Vasco Zazpirak Bat con más de 1600 personas que presenciaron la charla brindada por el Premio Nobel de la Paz, Adolfo Pérez Esquivel.

Diversidad de lenguas y actividades plurales

El martes, entre otros paneles, se realizó una mesa dedicada a los comunicadores de los Pueblos Originarios, mientras que por su parte representantes de las autonomías históricas del estado español hablaron sobre sus reivindicaciones. Hoy el eje de la jornada giró alrededor de la educación y las lenguas.

Para mañana jueves las actividades tratarán sobre la identidad y el derecho a la autodeterminación lingüística, y, al igual que todos los días, se proyectarán documentales de todo el mundo. El viernes se centrarán en la problemática de lenguas y medios de comunicación, con ponencias y mesas sobre experiencias de medios alternativos y comunitarios.


Declaración de las organizaciones convocantes

http://argentina.indymedia.org/news/2004/11/236203.php

Mas informacion........


http://argentina.indymedia.org/features/rosario/
Centro Vasco Zazpirak Bat Rosario

http://www.zazpirakbat.com/


Denuncian en el Congreso "Rebelde" de Las Lenguas que España aprovecha su lazos "culturales" y "lingüisticos" para "saquear" América Latina .

http://www.rebelion.org/noticia.php?id=7811

Buenos Aires, 17 de noviembre. El premio Nobel de La Paz 1980, Adolfo Pérez Esquivel, se mostró sorprendido por la gran concurrencia al primer Congreso de laS LenguaS que se desarrolla en Rosario (provincia de Santa Fe) paralelo al oficial que se inauguró hoy bajo los auspicios de la Real Academia de la Lengua de España y otros, y sostuvo que es necesario ''recuperar identidades, culturas y memorias lingüísticas", y que ello sólo puede suceder ''con la participación popular y sin el totalitarismo lingüístico, que no reconoce la diversidad y el multilingüismo".

http://www.jornada.unam.mx/2004/nov04/041118/05an1cul.php

This work is in the public domain

Comentaris

Congreso de laS LenguaS: Declaración del casal argentí a Barcelona
19 nov 2004
Al mes de Novembre dâenguany es realitzarà a la ciutat de Rosario, a la República Argentina el 3er Congres Internacional de la Llengua Espanyola, sota el nom: Identitat Lingüística i Globalització. Esta convocat per la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola, lâInstitut Cervantes, lâAssociació dâAcadèmies de la Llengua (que reuneix les acadèmies de la llengua espanyola de Amèrica Llatina) i lâAcadèmia Argentina de la Llengua.

Davant dâaquest esdeveniment, un important nombre dâentitats socials de lâArgentina i de la resta dâIberoamèrica han convocat al 1er Congres de leS llengüeS amb caràcter de paral·lel, amb lâobjectiu de reunir a les comunitats culturals que han patit i pateixen la persecució i la imposició del Castellà mitjançat la negació dels seus drets històrics dâidentitat.

El Casal Argentí a Barcelona declara:

1.     La llengua com a vehicle i contenidor fonamental de la cultura i per tant de la identitat dâun poble, no existeix en la neutralitat de lâespai. Bé al contrari, es una part fonamental de la realitat històrica de la societat. Per tant, es una de les eines de que disposen les classes socials dominants per imposar els seus interessos. Aquest anàlisi val tant per a la conquesta dâAmèrica i el genocidi colonial, com per a la construcció de lâestat monàrquic espanyol amb el Decret de Nova Planta que sâassentà en la desfeta dâAlmansa on va perdre els seus furs la Comunitat Valenciana, la caiguda de Barcelona lâonze de setembre de 1714, quan va començar lâetnocidi de la societat Catalana i la imposició a la resta de nacions històriques conquerides per lâestat espanyol.

2.     La imposició del castellà per colonitzar les nacions originaries del continent Americà, va ser lâeix vertebrador del procés de destrucció de una part essencial del tresor cultural de la humanitat. Aquesta imposició cultural serveix avui en dia per definir els límits de classe, separant els âblancsâ? dels xolos a Bolívia i Perú, dels âcabecita negraâ? i los âgronchosâ? a lâArgentina, dels xarruas a lâUruguai, etc. Expressant un racisme que se sembla molt al que patim els immigrants a lâEstat espanyol.

3.     La imposició del castellà com a llengua de lâImperi, tant a les colònies, com a les nacions històriques, va produir una conseqüència mes greu, la divisió i fins i tot lâenfrontament entre els sectors populars i treballadors de lâestat, logrant lâalineació amb les classes explotadores contra els pobles als que li son negats el dret a lâautodeterminació.

4.     Som immigrants, ens han foragitat de la nostra terra, de la nostra cultura i del futur construït per els nostres avantpassats, som altres víctimes de lâexpoli de la nostra república per lâassociació de delinqüents, integrada per les multinacionals i els corruptes dirigents argentins, que han robat el capital social acumulat per la República, convertint un dels països mes rics del mon en un territori de gana i misèria.

5.     Per tant, allò que hauria de ser una oportunitat dâentesa i comunicació, un espai de trobada i germanor, sotmès tan sols als criteris culturals, esdevé una exhibició sense pudor de la cultura com la entenen els poderosos, com la fan servir els lladres aposentats en la impunitat.

6.     La presencia del Rei dâEspanya, cap de lâestat que enfonsa en la marginació a centenars de milers dâéssers humans mitjançat la Llei dâestrangeria, finançat per els guanys dâescàndol de les multinacionals que participen del festival de les privatitzacions, es una mostra cabdal del tarannà del 3er congres de la llengua espanyola. Per demostrar-lo, el fet dâescollir el mot âespanyolâ? amb criteris polítics, deixant de banda el criteri lingüístic de âcastellàâ?, deixa a les clares lâesperit dâimposició. Però a mes a mes, parlar dâidentitat iberoamericana, basant-se en lâespanyol, es afegir un greuge mes a la persecució, expressada en la negació identitaria de les nacions històriques.

7.     El 1er Congres de leS llengüeS esta plenament justificat i es una oportunitat daurada per tractar el futur de les cultures sota persecució de Iberoamèrica i també per prendre contacte entre les comunitats sense estat dâAmèrica llatina i dâEuropa. La experiència catalana de defensa de la llengua i del procés de normalització lingüística, serà sense dubtes dâuna aportació valuosa als participants.

8.     Per tot allò, assumim la tasca de promoure la participació de la societat catalana al 1er Congres de les llengües, així com la coordinació amb les entitats dâargentins a Euskalerria, Galícia i altres comunitats històriques de lâestat espanyol.

Per tant decidim crear la Comissió Catalana del 1er Congres de leS llengüeS amb seu a la nostra entitat.

Obrirem la Comissió a la participació de totes les entitats i persones que estiguin disposades a participar en el 1er Congres de leS llengüeS.

Diego Arcos
President del Casal Argenti a Barcelona

www.casalargentino.org
Re: III Congreso Internacional de la Lengua Española , Argentina
19 nov 2004
El argentino Diego Arcos está en la comisión que representa la lengua catalana en el congreso de la lengua castellana de rosario. Pregunto: No fue este sujeto el que firmó la expulsion de lxs inmigrantes de la iglesia, que pedian papeles para todxs?
Congreso de laS LenguaS: Declaración del casal argentí a Barcelona
19 nov 2004
Al mes de Novembre dâenguany es realitzarà a la ciutat de Rosario, a la República Argentina el 3er Congres Internacional de la Llengua Espanyola, sota el nom: Identitat Lingüística i Globalització. Esta convocat per la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola, lâInstitut Cervantes, lâAssociació dâAcadèmies de la Llengua (que reuneix les acadèmies de la llengua espanyola de Amèrica Llatina) i lâAcadèmia Argentina de la Llengua.

Davant dâaquest esdeveniment, un important nombre dâentitats socials de lâArgentina i de la resta dâIberoamèrica han convocat al 1er Congres de leS llengüeS amb caràcter de paral·lel, amb lâobjectiu de reunir a les comunitats culturals que han patit i pateixen la persecució i la imposició del Castellà mitjançat la negació dels seus drets històrics dâidentitat.

El Casal Argentí a Barcelona declara:

1.     La llengua com a vehicle i contenidor fonamental de la cultura i per tant de la identitat dâun poble, no existeix en la neutralitat de lâespai. Bé al contrari, es una part fonamental de la realitat històrica de la societat. Per tant, es una de les eines de que disposen les classes socials dominants per imposar els seus interessos. Aquest anàlisi val tant per a la conquesta dâAmèrica i el genocidi colonial, com per a la construcció de lâestat monàrquic espanyol amb el Decret de Nova Planta que sâassentà en la desfeta dâAlmansa on va perdre els seus furs la Comunitat Valenciana, la caiguda de Barcelona lâonze de setembre de 1714, quan va començar lâetnocidi de la societat Catalana i la imposició a la resta de nacions històriques conquerides per lâestat espanyol.

2.     La imposició del castellà per colonitzar les nacions originaries del continent Americà, va ser lâeix vertebrador del procés de destrucció de una part essencial del tresor cultural de la humanitat. Aquesta imposició cultural serveix avui en dia per definir els límits de classe, separant els âblancsâ? dels xolos a Bolívia i Perú, dels âcabecita negraâ? i los âgronchosâ? a lâArgentina, dels xarruas a lâUruguai, etc. Expressant un racisme que se sembla molt al que patim els immigrants a lâEstat espanyol.

3.     La imposició del castellà com a llengua de lâImperi, tant a les colònies, com a les nacions històriques, va produir una conseqüència mes greu, la divisió i fins i tot lâenfrontament entre els sectors populars i treballadors de lâestat, logrant lâalineació amb les classes explotadores contra els pobles als que li son negats el dret a lâautodeterminació.

4.     Som immigrants, ens han foragitat de la nostra terra, de la nostra cultura i del futur construït per els nostres avantpassats, som altres víctimes de lâexpoli de la nostra república per lâassociació de delinqüents, integrada per les multinacionals i els corruptes dirigents argentins, que han robat el capital social acumulat per la República, convertint un dels països mes rics del mon en un territori de gana i misèria.

5.     Per tant, allò que hauria de ser una oportunitat dâentesa i comunicació, un espai de trobada i germanor, sotmès tan sols als criteris culturals, esdevé una exhibició sense pudor de la cultura com la entenen els poderosos, com la fan servir els lladres aposentats en la impunitat.

6.     La presencia del Rei dâEspanya, cap de lâestat que enfonsa en la marginació a centenars de milers dâéssers humans mitjançat la Llei dâestrangeria, finançat per els guanys dâescàndol de les multinacionals que participen del festival de les privatitzacions, es una mostra cabdal del tarannà del 3er congres de la llengua espanyola. Per demostrar-lo, el fet dâescollir el mot âespanyolâ? amb criteris polítics, deixant de banda el criteri lingüístic de âcastellàâ?, deixa a les clares lâesperit dâimposició. Però a mes a mes, parlar dâidentitat iberoamericana, basant-se en lâespanyol, es afegir un greuge mes a la persecució, expressada en la negació identitaria de les nacions històriques.

7.     El 1er Congres de leS llengüeS esta plenament justificat i es una oportunitat daurada per tractar el futur de les cultures sota persecució de Iberoamèrica i també per prendre contacte entre les comunitats sense estat dâAmèrica llatina i dâEuropa. La experiència catalana de defensa de la llengua i del procés de normalització lingüística, serà sense dubtes dâuna aportació valuosa als participants.

8.     Per tot allò, assumim la tasca de promoure la participació de la societat catalana al 1er Congres de les llengües, així com la coordinació amb les entitats dâargentins a Euskalerria, Galícia i altres comunitats històriques de lâestat espanyol.

Per tant decidim crear la Comissió Catalana del 1er Congres de leS llengüeS amb seu a la nostra entitat.

Obrirem la Comissió a la participació de totes les entitats i persones que estiguin disposades a participar en el 1er Congres de leS llengüeS.

Diego Arcos
President del Casal Argenti a Barcelona

www.casalargentino.org
Sindicat Terrassa