Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
1.189 veïnes de Gràcia s’autoinculpen als jutjats de BCN en solidaritat amb els ‘tres de Gràcia’
19 nov 2004
Les persones autoinculpades sol•liciten que, si el cas es jutja a l’Audiència Nacional, també les processin penalment amb els tres joves graciencs encausats

Els advocats lliuren avui al jutjat número 29 de Barcelona els 1.189 documents personals dels veïns i veïnes que s’autoinculpen

La iniciativa de desobediència civil va ser impulsada davant un evident muntatge policial que només es pot resoldre amb l’arxiu de la causa contra els tres joves i amb el processament per maltractaments, tortures, coaccions i detenció il•legal dels agents de la Brigada d’Informació que van practicar les detencions.
33_manifestes00.jpg
GRÃCIA ⢠BARCELONA

1.189 veïns i veïnes de Gràcia han presentat avui als jutjats de Barcelona una solâ¢licitud dâautoinculpació en la causa que es segueix contra tres joves graciencs, acusats falsament dâun suposat delicte de danys en lâatac a un caixer automàtic. Malgrat lâabsència de proves, i 30 mesos després de les detencions, els tres joves continuen encausats en un procés judicial que ja ha passat dos cops per lâAudiència Nacional, un per lâAudiència Provincial de Barcelona i que ara es troba, exactament, al Tribunal Suprem espanyol, que té plantejada un qüestió de competència âa iniciativa del jutjat dâinstrucció número 29 de Barcelona- respecte si el cas sâha de jutjar a Madrid sota la legislació especial contra lâanomenat âterrorisme de baixa intensitatâ o als jutjats de Barcelona sota la legislació ordinària. En tots dos casos, no consta cap argument judicial ni cap prova contra els âtres de Gràciaâ.

INICIATIVA SOLIDÃRIA
La iniciativa de desobediència civil i autoinculpacions va ser impulsada per la Coordinadora Antirepressiva de Gràcia, que aplega 15 entitats i ciutadans a títol individual, per denunciar un muntatge policial barroer contra els âtres de Gràciaâ i contra tota lâAssemblea de Joves del barri. Els advocats han realitzat avui el primer lliurament, ja que la campanya segueix oberta, i han solâ¢licitat també la suspensió de les mesures cautelars, ja que els âtres de Gràciaâ, des de lâabril del 2002, han de firmar cada mes als jutjats.

Els 1.189 veïns i veïnes finalitzen els documents personals dâautoinculpacions afirmant que âdonat que la militància en lâAJG està sent considerada com a element acusatori, també em declaro militant solidari de lâAssemblea de Joves de Gràcia i li demano que, en cas de no retornar el cas a la justícia ordinària i retirar els càrrecs contra en J.B., M.B. i J.M, em processi amb ellesâ?.

GRÃCIA, AMB ELS TRES
El passat juny, el Consell Municipal del Districte de Gràcia també es va posicionar respecte a aquests fets. Tots els grups municipals, amb lâabstenció del PP, van subscriure un document on exigien que el cas retornés de lâAudiència Nacional, es feien ressò de la denúncia per tortures i reconeixien i palesaven la tasca política, social i juvenil de lâAJG en els darrers set anys com a âorganisme juvenil plenament inserit en la vida del barriâ?. La Coordinadora Antirepressiva de Gràcia treballa ara perquè lâAjuntament de Barcelona i el Parlament de Catalunya subscrigui la mateixa declaració signada a Gràcia pels grups municipals del PSC, CiU, ERC i IC-V/EUiA. A més, la setmana vinent es reuneixen amb el Síndic de Greuges per solâ¢licitar la seva intervenció.

ABRIL 2002
Els fets es remunten a lâabril del 2002, un mes després de la cimera de la UE a Barcelona, quan un quart jove va ser detingut acusat dâun presumpte delicte de danys en lâatac contra un caixer automàtic, que va acabant convertint-se en una operació policial contra lâAssemblea de Joves de Gràcia amb vuit detencions, lâescorcoll ilâ¢legal del Casal Popular de Gràcia i els maltractaments patits i denunciats pels âtres de Gràciaâ.

Quan el maig del 2003, el jutjat número 29 tancava la instrucció i solâ¢licitava a la fiscalia la qualificació dels fets, aquesta â presionada pels informes delirants del Grup 6è de la Brigada dâInformació de la policia espanyola sota les ordres de Julia Garcia Valdecasasâ es va despenjar sorprenentment demanant la inhibició en favor de lâAudiència Nacional en tractar-se dâun delicte de terrorisme que establia lâAssemblea de Joves en un marc dâ âassociació ilâ¢lícitaâ? amb fins terroristes, equiparant-la amb lâanomenada âkale borrokaâ al País Basc.

El juny del 2004, Ismael Moreno, del JCI núm 2 de lâAudiència Nacional, seguint els criteris de la pròpia fiscalia del tribunal, desestimava la petició i la retornava als jutjats naturals de Barcelona. Però, també sorprenentment, el titular del jutjat número 29 de Barcelona recorria la decisió plantejant âuna qüestió de competènciaâ? davant el Tribunal Suprem perquè determinés a quina instància judicial sâhaurà de jutjat el cas.
En aquests moments, la causa es troba en aquesta fase, on el Tribunal Suprem sâhaurà de posicionar.

DENÃNCIA EN CURS PER TORTURES
El procés judicial que també segueix obert és la denúncia per tortures, maltractaments, coaccions i detenció ilâ¢legal interposada pels âtres de Gràciaâ contra la policia. El passat juny, un dels caps de la Brigada dâInformació de la policia espanyola ja va declarar com a imputat. Val la pena recordar que el mateix agent té obertes dues causes més per tortures en dos casos més. Des dâaleshores, la defensa dels tres joves represaliats a solâ¢licitat una roda de reconeixement per determinar els agents que, entre dâaltres, van clavar xinxetes als detinguts, els van colpejar i els van amenaçar.


Trobareu totes les dades, informació ampliada i els documents citats a:
www.tresdegracia.net
www.liberinfo.net
Mira també:
http://htto://www.tresdegracia.nt
http://www.liberinfo.net

This work is in the public domain

Comentaris

Solidaritat amb joves d'Hospitalet de Llobregat empresonats des d'octubre
19 nov 2004
Se'ls acusa d'haver participat en el llançament d'un còctel molotov a la comissaria de Sants de Barcelona el 4 d'octubre d'enguany.

Dos joves de 18 i 19 anys de l'Hospitalet de Llobregat són a la presó des de fa gairebé quaranta dies. Se'ls acusa d'haver participat de manera indirecta en els fets del 4 d'octubre al barri de Sants de Barcelona: un grup de joves, segons diu el magistrat en la interlocutòria, va llançar un còctel molotov contra la comissaria del districte de Sants- Montjuïc.

Es van detenir tres joves, un d'ells va quedar en llibertat i als altres dos se'ls acusa d'haver ajudat a entravessar contenidors d'escombraries davant la comissaria.

L'autoinculpació que informava d'aquesta col·laboració va ser retirada pels joves, al·legant que havien rebut pressions policials per a fer les declaracions. El jutge imputa als nois un delicte de danys i un de desordres públics i són al Centre Penitenciari de Joves de Trinitat Vella en presó preventiva i incondicional des de fa trenta-nou dies.

Segons l'advocat dels joves, Jordi Busquets, la presó preventiva que se'ls ha aplicat és 'completament desproporcionada i inadequada'.

Per la seva banda, l'Observatori del Sistema Penal de la Universitat de Barcelona (OSPDH) diu en un comunicat després d'haver estudiat el cas, que també considera l'aplicació de la presó preventiva desproporcionada i inadequada i que hi ha indicis de pressions als joves a la comissaria.

També els grups municipals de PSC, CiU, ERC, i IC de l'Hospitalet de Llobregat demanen l'alliberament dels dos joves. També Els verds han mostrat el seu suport i en demanen l'alliberament.

Per tot això, avui s'han convocat a Barcelona un seguit d'actes i mobilitzacions durant tot el dia en solidaritat amb els joves empresonats i per a demanar el seu alliberament immediat i sense càrrecs. A dos quarts de dotze del matí hi ha hagut un acte a la parròquia de Sant Medir en què han parlat diferents personalitats relacionades amb el món associatiu com també el director de l'OSPDH, Iñaki Rivera.

A les cinc de la tarda hi ha hagut una manifestació a la plaça Universitat de Barcelona, on hi han assistit més de cinc-centes persones i que ha acabat pacíficament.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
MES TORTURES

I. C. Simó


He rebut un llarg informe sobre tres detencions i dos empresonaments pels fets del passat 4 d'octubre, quan algú va llançar còctels Molotov contra la comissaria del districte de Sants.

La policia va detenir com a sospitosos dos joves de l'Hospitalet i un de Cornellà; els dos primeres estan ara en presó preventiva i el tercer està en llibertat amb càrrecs.

Els tres joves han declarat que la seva presència a l'escenari dels fets era fortuïta: el jove de Cornellà venia de veure el partit Barcelona-Numància a casa d'un amic; els dos xicots de l'Hospitalet diuen que circulaven amb moto per la carretera de la Bordeta cap a casa seva i que un cotxe patrulla de la policia els va envestir i els va causar diverses lesions.

Fins aquí tenim que hi ha un delicte i que hi ha uns sospitosos. Els tres detinguts van ser portats a la comissaria de Nou Barris, que és la nova seu de la Brigada d'Informació, fruit de la reestructuració policial arran del traspàs de competències als Mossos d'Esquadra.

La Brigada Provincial d'Informació és l'hereva de l'antiga Brigada Politicosocial destinada pel franquisme a la repressió política.

Ara bé, els tres detinguts expliquen amb pèls i senyals que han estat torturats, cosa que no ha estat presa en consideració pel jutge corresponent.

Les greus lesions de tots tres feien esperar una acurada investigació. Sobretot d'ençà que el Tribunal d'Estrasburg ha condemnat l'Estat espanyol per la manca d'investigació sobre les tortures practicades als independentistes catalans durant l'Operación Garzón. Sembla que el BPI va demanar l'aplicació de la llei antiterrorista, però l'Audiència ho va denegar.

La descripció dels maltractaments és minuciosa, com també és digne d'esmentar que el BPI tenia expedients de ciutadans sense antecedents, i que, per tant, són il·legals. Les manifestacions de companys i amics han agreujat la situació dels dos empresonats.

Cal esmentar també que el tracte policial és ben diferent quan els detinguts pertanyen a ideologies d'extrema dreta. La conclusió és que la policia, a Catalunya, té l'obsessió per relacionar qualsevol aldarull amb el País Basc, obsessió que no ha disminuït amb l'actual mapa del terrorisme internacional. Cal molta, molta, llum. I taquígrafs.
Re: 1.189 veïnes de Gràcia s’autoinculpen als jutjats de BCN en solidaritat amb els ‘tres de Gràcia’
20 nov 2004
Molta gent de fora de Gràcia també ens vem autoinculpar. Absolució immediata dels carrecs pels tres de gràcia i llibertat pels dos d'hospitalet.

Audiència Nacional disolució inmediata.
Sindicat Terrassa