Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : pobles i cultures vs poder i estats
Manifestació contra la Constitució Espanyola
17 nov 2004
El dia 27 de novembre Endavant (OSAN) i la Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista (CAJEI) organitzen una manifestació contra la Constitució Espanyola a les 17h al Portal de l'Àngel (Barcelona), sota el lema: 25 anys de mentides, NI ESTATUTS NI CONSTITUCIÓ, INDEPENDÈNCIA!
Aquí teniu el manifest:


25 ANYS DE MENTIDES. NI ESTATUTS NI CONSTITUCIÃ. INDEPENDÃNCIA!


25 anys enrere, la classe política espanyola ens venia la Constitució Espanyola com el projecte que havia de solidificar la democràcia i solucionar els conflictes històrics amb els diferents pobles de l´Estat.
També s´aprovava l´estatut d´autonomia al Principat i posteriorment al País Valencià i a les Illes. Aquests projectes es venien com una gran victòria democràtica. El poder polític d´aquell temps, s´encarregava de crear il.lusió i espectatives per aconseguir la seva aprovació.
La Constitució Espanyola havia d´apuntalar el suposat âcanviâ? i iniciar la transició, però la realitat era ben diferent. Aquest âcanviâ? només era una cortina perquè les estructures de l´Estat no canviessin el més mínim.
La Constitució va ser la màscara que va permetre dir-li transisió a una època en què els polítics del règim, la oligarquia espanyola i els alts funcionaris es van poder mantenir en el poder gràcies a aquesta neteja de cara.

El paper claudicant del PCE, PSOE, CCOO i UGT va possibilitar que la Constitució es pogués aprovar sense cap oposició, el que facilità crear un fals concens il.lusionador.

Ara, s´intenten crear les mateixes expectatives i il.lusions en ple debat sobre l´estatut d´autonomia al Principat. Per altra banda, al País Valencià també ha aparegut el debat sobre la reforma de l´estatut, i diferents partits i associacions estan presentant aquesta reforma com la solució a tots el problemes que pateix la Comunitat Autònoma de València.

Tot i els anys passats, res canvia; ens tornen a vendre els mateixos projectes per continuar-nos oprimint. I aquí està la clau del problema: la Constitució espanyola és l´eina que permet que les classes dominants puguin oprimir-nos com a poble i com a persones. Ãs l´eina principal que permet dividir el nostre poble en tres regions diferents a l´Estat Espanyol, que legitima la violència militar contra el nostre poble, que sustenta les relacions de producció sota el sistema capitalista, que legitima el rei, la bandera i l´himne per sobre dels nostres símbols, que utilitza una falsa imatge de discriminació del castellà coma argument per ofegar la nostra llengua, etc.
La dreta espanyola, les multinacionals, i tot el poder econòmic espanyol (inclosa la gran burgesia catalana) defensaran aquesta Constitució amb tots els mitjans que tenen al seu abast (premsa, exèrcit, policia, partits polítics, ...), perquè d´això depén que puguin mantenir el seu estatus.
Només permetran canvis minsos. Canvis en la façana; canvis que presentaran com a grans canvis, però que mai posaran en perill l´Estat com a tal. I els partits regionalistes i autonomistes, vendran aquests canvis com una gran conquesta descentralitzadora i com un gran avenç nacional pel nostre poble.
I aquest és el paper dels partits polítics, tant espanyols com catalans, mantenir un discurs enganyós, mantenir esperances de canvi, mantenir una il.lusió i unes espectatives d´avenç. Encara que els partits polítics (ERC, CIU, i IC, principalment) parlin de grans canvis i avenços polítics en la millora de l´autogovern, està clar que els grans partits estatals (PP i PSOE) tenen un Pacte d´Estat signat per evitar qualsevol intent de desestructuració de l´Estat. El PP i el PSOE negocien sabent que qualsevol intent que posi en perill la vertebració de l´Estat, serà aturat immediatament. Com a partits estatals, actuaran fermament per mantenir a qualsevol preu el model d´Estat.

ERC, CIU, BNV i IC saben de sobres que els canvis que proposen no prosperaran (el congrés espanyol mai ho permetrà), però així poden mantenir el seu discurs progressista i nacionalista per acontentar les seves bases.

Per això, tot el debat que s´està produint sobre el dret a l´autodeterminació és un debat buit de contingut. L´autodeterminació és un dret, i com a tal no es demana sinó s´exerceix. L´Estat Espanyol mai permetrà l´aprovació d´aquest dret en un text estatutari, per tant, aquestes propostes dels partits polítics només volen lapidar el camí de la lluita per a la consecució d´aquest dret.

L´alternativa no és mantenir un discurs per a la reforma de l´estatut, l´alternativa és la lluita des de la base, la lluita de les classes populars, la construcció de noves estructures de poder surgides des de baix, la desobediència civil, les actituds combatives; en definitiva la construcció d´un contrapoder popular català.

ENDAVANT (OSAN)
COORDINADORA D´ASSEMBLEES DE JOVES DE L´ESQUERRA INDEPENDENTISTA (CAJEI)

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Manifestació contra la Constitució Espanyola
17 nov 2004
no podem fer ni una mani conjunta contra la constitució europea ?
Re: Manifestació contra la Constitució Espanyola
17 nov 2004
ni estatut, ni constitució, ni independència: AUTODETERMINACIÓ
Re: Manifestació contra la Constitució Espanyola
17 nov 2004
pq es fà el dia 27 i no el 6 de desembre?

que passa que els militants estaran de pont i teniu por que no hi vagi ningú.

que no tothom se'n va de pont!!!

fem riure...
Re: Manifestació contra la Constitució Espanyola
17 nov 2004
Jo no sóc d´Endavant però al.lucino amb tota aquesta sèrie de comentaris despectius i destructius que no aporten res.

Qui vulgui anar-hi que hi vagi qui no no. Jo no milito en lloc i hi aniré, i més igual que la organitzi Endavant, Maulets o la mare que us va parir.

Menys riure i més lluitar!!!

I si l´han fet el 27 tindran els seus motius, un altre dia l´organitzes tu el 6 i llestos.
Sindicat