Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
L’esquerra abertazle obre la porta a la pau i la negociació, i l’estat respon amb detencions i diligències judicials
16 nov 2004
Otegi afirma que ha arribat l'hora de deixar darrere la porta les armes i "asseure's en una taula per resoldre les coses pacíficament i democràticament".
3058966732.jpg
El portaveu de Batasuna Arnaldo Otegi es va mostrar ahir convençut que hi ha «una bona oportunitat per superar el conflicte» i que ETA «sabrà valorar» la proposta de canvi feta diumenge. Un canvi, va insistir Otegi, que busca la pau. Pel dirigent independentista, ha arribat el moment de deixar darrere la porta les armes i «asseure's en una taula per resoldre les coses pacíficament i democràticament». A més de l'esperat rebuig del PP i el PSOE, la fiscalia de Sant Sebastià a instàncies del Tribunal Suprem ha obert diligències per l'acte en considerar que podria haver vulnerat la sentència d'il·legalització de Batasuna.

La fiscalia de Sant Sebastià va obrir ahir diligències informatives per aclarir si es va cometre una infracció en permetre a Batasuna celebrar diumenge un acte públic tenint en compte que la resolució judicial que declara il·legal la formació de l'esquerra independentista basca li prohibeix celebrar cap mena d'activitat pública. Diligències que van ser reclamades tant des del Tribunal Suprem com des del PP i el PSOE. Formacions aquestes que van intentar treure importància a la proposta de diàleg feta diumenge per Batasuna agafant-se el fet que no es va condemnar ETA ni es va demanar a l'organització que entregui les armes. Però, tot i que no va produir-se explícitament una demanda en aquest sentit, sí que es va deixar clar que ha arribat el moment d'un compromís multilateral perquè «en el procés de diàleg la paraula sigui l'eina que tots utilitzem».

Així ho va demanar ahir tant a ETA com als estats espanyol i francès, el portaveu de Batasuna Arnaldo Otegi, que va precisar: «En aquest país portem 200 anys lluitant, morint, matant, sent empresonats, sent torturats i ha arribat el moment que tothom deixi això darrere la porta i entri en una habitació on hi hagi una taula i resolguem les coses, profundament, pacíficament i democràticament.» En aquest sentit, Otegi va reiterar l'aposta feta diumenge per Batasuna a favor d'un «escenari on desapareguin de l'equació política basca totes les armes» amb l'objectiu de poder abordar un procés gradual. Una proposta que ha estat objecte de diverses crítiques, tot i que des de Batasuna s'insisteix a reclamar a tots els agents polítics i socials que estudiïn detalladament el projecte i siguin «prudents» a l'hora de fer valoracions. Precisament, tant el govern basc com el PNB han optat per la cautela, ja que destaquen com a fet significatiu que per primer cop no ha estat ETA sinó Batasuna qui ha pres la iniciativa.

En una entrevista a Ràdio Euskadi, el portaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi, va censurar els qui ja abans de diumenge criticaven la proposta i després l'han continuat criticant sense llegir-la. Pel que fa al govern basc i al PNB, va considerar positiu que hagin decidir esperar que els seus responsables es reuneixin per pronunciar-se. Tot i això, va indicar que espera una resposta prudent, tot i que no exempta de crítiques, ja que és «evident» que l'esquerra independentista «ha mogut fitxa», tot i assegurar que entenia que més endavant se li pugui exigir més. D'altra banda, va mostrar-se confiat que ETA, per la seva banda, «també sàpiga valorar» la proposta de Batasuna, que, segons va indicar, «espera que la llegeixi i l'estudiï»

La fiscalia de Sant Sebastià obre diligències

La fiscalia de Sant Sebastià, en coordinació amb la fiscalia general de l'Estat, va obrir ahir diligències informatives per aclarir si l'acte públic celebrat diumenge per Batasuna va ser il·legal, ja que la sentència que il·legalitza la formació independentista basca estableix que no pot tenir vida pública. La fiscalia va decidir actuar després que el president del Tribunal Suprem espanyol, Francisco José Hernando, hagués reclamat públicamant a la fiscalia general de l'Estat i a les Corts que actuessin contra Batasuna per l'acte polític de diumenge. El president de l'alt tribunal espanyol es va mostrar crític amb el fet que la formació independentista pogués celebrar un acte públic tenint en compte, segons Hernando, que «la sentència d'il·legalització que va emetre el Suprem i que posteriorment va ser ratificada pel Constitucional, impedeix que pugui fer qualsevol activitat pública». Hernando va recordar que la sentència del Suprem del 2003 fixa que els tres partits -Batasuna, HB i EH- obeeixen a un mateix «designi», que Batasuna és el «braç polític d'ETA».

Almenys 17 detinguts a Euskadi i Navarra per presumpta relació amb la banda terrorista ETA

Euskadi i Navarra han estat l'escenari, al llarg d'aquesta matinada, d'una important operació policial contra la infraestructura de la organització armada ETA. Almenys disset persones han estat arrestades, una dotzena de les quals a Euskadi i les cinc restants a Navarra. la policia investiga la implicació d'algun dels arrestats com a col·laborador en l'assassinat, el juliol del 2001, del regidor de la Unió del Poble Navarrès (UPN) a Leiza José Javier Múgica.

Els detinguts a Navarra són tres homes i dues dones. Es tracta de Gorka Jaunarena Colmenero, Lorea Azpilikueta Ariztorena i Ibor Astibia Tellechea, tots tres detinguts a Pamplona. Els altres dos detinguts els han arrestat al municipi navarrès de Berriozar. Són Izaskun Villanueva Ortiga i Iván Medina Azanza. Tots cinc, que estan acusats de pertinença a ETA, els han traslladat a Madrid.

Pel que fa a les detencions fetes a Euskadi, el nombre d'arrestats s'eleva a dotze. Set de les detencions s'han practicat a Guipúscoa. Es tracta d'Ibon Urrestarazu Esnaola i Alaitz Iturrioz Garmendia; Margarita Eizagarri Aramburu, detinguda a Zestoa; Aritz Romanelli Aizpurua i Aitziber Igoa Monge, tots dos arrestats a Zumaia. Finalment, la policia ha detingut a Antzuola Francisco Agustín Cabo Fernández i Amaya Mundiñano Larraza.

A Biscaia, la policia ha detingut Maider Viso Ciarrusta i Rubén Nieto Torio, a Bilbao, i Jon Duque Santacoloma a Portugalete. Finalment, a Àlaba s'han fet les dues últimes detencions. Totes dues han estat a Vitòria. Els detinguts són Gustavo Fernández Villate i Koldo Lecuona Ruiz de Luzuriaga.

El dispositiu l'ha coordinat el jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón. El director general de la policia, Víctor García Hidalgo, ha estat en contacte tota la nit amb el ministre de l'Interior, José Antonio Alonso, per al seguiment de l'operatiu.

El govern basc considera la proposta de Batasuna un pas endavant

L'operació policial contra ETA, amb disset detencions, es produeix dos dies després de la proposta de pau de Batasuna; una proposta que el govern basc entén que és un pas endavant, un pas cap a una nova fase. El PP, mentrestant, diu que no ha canviat res i que l'operació de les últimes hores contra ETA és la millor resposta a l'acte que Batasuna va fer diumenge. Batasuna també s'ha referit a l'operació policial per dir que fets com aquest demostren que l'executiu de Madrid no vol entrar en un procés de pau.

El govern basc considera que la proposta de Batasuna, que aposta per la via política sense condemnar ETA, ha obert "una nova fase" en el conflicte basc en què "és ETA la que queda emplaçada públicament a manifestar davant de la societat que renuncia definitivament a la violència".

La portaveu de l'executiu basc, Miren Azkarate, ha qualificat la proposta de Batasuna d'"avanç en la direcció positiva", tot i que ha afegit que "té massa llacunes": "Creiem que estem en una nova fase en la qual Batasuna diu que aposta per les vies exclusivament polítiques i democràtiques i, per tant, rebutja la violència com a mitjà per obtenir fins polítics, però no aclareix ni sol·licita explícitament a ETA que abandoni la violència."

Sobre l'autorització de l'acte de Batasuna a Sant Sebastià, el govern basc diu que no requeria permís perquè era en un recinte tancat i que eren els jutges o l'Ajuntament qui, si preveien que vulnerava algun dret, l'havien d'impedir.

Batasuna diu que esperarà més dies per valorar les reaccions a les seves propostes, però que algunes les troba innovadores i significatives, tot i que no ha dit quines.
Mira també:
http://www.gara.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L’esquerra abertazle obre la porta a la pau i la negociació, i l’estat respon amb detencions i diligències judicials
16 nov 2004
SEMBLA QUE HI HA MOLTS INTERESSOS EN MANTENIR VIU EL TERRORISME D´ETA. lA LLUITA ANTITERRORISTA SEGUEIX DONANT MOLTS VOTS ALS PARTITS ESPANYOLISTES.EL QUE NO POT SER ES QUE ENCARA DISCUTEIXIN SI HB HA CONDEMNAT ELS ATEMPTATS O NO; SI VOLEN ACABAR AMB LA LLUITA ARMADA QUE NEGOCI�N I ES DEIXIN DE VANALITATS. POTSER TINGUIN POR QUE AL NO TENIR LA JUSTIFICACIO DEL TERRORISME PER REPRIMIR LES ANSIES INDEPENDENTISTES DEL POBLE BASC, LA INDEPENDÈNCIA ACABI SENT UNA OPCIO FORÇA FACTIBLE A EUSKALERRIA, ON A DIFERENCIA DE CATALUNYA EL SENTIMENT ES MAJORITARI.
Sindicat Terrassa