Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat : xarxa i llibertat : especulació i okupació
ravalnet.org la web dl barri y correo elec. anti monopoli.
16 nov 2004
Ravalnet,la web dl barri!!
Què és, una xarxa ciutadana?
Una xarxa ciutadana és un ambient telemàtic que es proposa promoure i afavorir la comunicació, la cooperació, els intercanvis, l'organització i l'accés a les noves tecnologies de la informació a tots els ciutadans i ciutadanes i associacions que constitueixen una comunitat local i, alhora, obrir aquesta comunitat local a la comunicació via xarxa amb la resta del món.

Encara que la frase ja està molt manida, ho podriem exemplificar amb un: pensar globalment, actuar localment.

Es parteix de la base del dret de la ciutadania telemàtica i es caracteritza, respecte a d'altres iniciatives telemàtiques, pels següents elements:
- els continguts estan creats pels adherits
- comunicació bidireccional entre tots els actors que en formen part
- facilitat d'ús i/o iniciatives de suport i formació per garantir l'efectiu accés a tothom
- economicitat en l'accés, utilització i material necessari
- el seu caràcter no anònim, amb el ple reconeixement dels actor participants.
Què pretenem amb Ravalnet?
Volem crear un portal virtual del barri del Raval que expressi la realitat quotidiana del barri, les activitats i projectes que es desenvolupen i que milloren dia a dia la situació del barri.

Ravalnet vol crear una dinàmica cooperativa entre les diferents entitats i associacions del barri per tal de poder treballar la cohesió social i alhora poder afavorir la creació de continguts dins la xarxa d'internet nascuts des del cor del mateix barri. En definitiva, garantitzar un ús social d'internet.

Ravalnet, a més a més, s'ubica en el mateix espai físic que l'Associació per a Joves TEB fet que permet tenir un espai d'ús comunitari de les Noves tecnologies de la Informació i que garanteix l'accés de la gent a la xarxa ciutadana.

Tenir aquest espai obert és indispensable en el Raval, ja que la immensa majoria de gent no té ordinadors a casa seva i gairabé el 30% no té línia telefònica.

Dins dels plantejaments generals que hem exposat caldria incloure-hi el cas de Bcnet.
Bcnet és la xarxa ciutadana de la ciutat de Barcelona. Des de la UPC (lloc on es genera el projecte) s'aniran vinculant diversos components:

- Les xarxes de barri o districte, que responen a un sentit més o menys territorial: Nou Barris Net, Xarxa3 (Sants), Sanet (Sant Andreu), GraciaNet i, evidentment, RavalNet.

- Els projectes que tenen un abast de tota la ciutat: per exemple el projecte d'un més gran democratització de la vida ciutadana a partir de les noves teconologies. L'estructuració horitzontal: educació, solidaritat, esports, música... Aqui l'articulació és temàtica, independent de la localització geogràfica en la ciutat.

Dins dels plantejaments generals que hem exposat caldria incloure-hi el cas de Bcnet.
Bcnet és la xarxa ciutadana de la ciutat de Barcelona. Des de la UPC (lloc on es genera el projecte) s'aniran vinculant diversos components:

- Les xarxes de barri o districte, que responen a un sentit més o menys territorial: Nou Barris Net, Xarxa3 (Sants), Sanet (Sant Andreu), GraciaNet i, evidentment, RavalNet.

- Els projectes que tenen un abast de tota la ciutat: per exemple el projecte d'un més gran democratització de la vida ciutadana a partir de les noves teconologies. L'estructuració horitzontal: educació, solidaritat, esports, música... Aqui l'articulació és temàtica, independent de la localització geogràfica en la ciutat.
WEB

La possiblitat d'utilització de tota la bateria gràfica i multimèdia avui disponible, fa que la navegació per la xarxa sigui l'element més atractiu. Per aquest motiu, RavalNet posa a disposició de totes les associacions i entitats del barri la possibilitat de poder gaudir d'una pàgina. Sabedors que la creació de pàgines web no està avui encara generalitzada, la relació existent amb l'Associació Juvenil TEB, fa possible que els joves d'aquesta associació s'encarreguin de dissenyar i gestionar les pàgines de les associacions i entitats que així ho demanin.

L'objectiu és que la web de RavalNet sigui dinàmica: informacions del barri el més actualitzades possible, realització d'exposicions virtuals temàtiques, presentacions de projectes, etc Encara que parlem de societat global de la informació, la gent necessita que un 50% de la informació sigui de les temàtiques més properes. Aquest fet fa que sigui molt important tot l'aparell informatiu que instal·lem dins la nostra web. També creiem que a la llarga dins l'espai de RavalNet tots els ciutadans i ciutadanes del barri han de tenir la possiblitat de publicar les seves pròpies pàgines.

FÒRUMS

Per a nosaltres aquest és un dels apartats claus dins de tot el projecte RavalNet.
Aquest és un element que genera participació, element per a nosaltres indispensable si volem que RavalNet sigui una cosa viva i eficaç.

D'entrada aquests fòrums van des de temàtiques generals (situació del barri, per excemple) fins a temàtiques molt més concretes (una intervenció urbanística concreta, un succés d'especial significació).

La participació està oberta tant a les associacions i entitats com als particulars.

No oblidem que avui la majoria dels ciutadans reben la immensa majoria de la seva informació a partir de canals molt diferents a Internet (premsa escrita, ràdio i sobretot televisió).

Volem que aquest fòrums també serveixen a la resta d'agents socials del barri per a ser transportat a qualsevol d'aquests altres medis de comunicació.

Paral.lelament, RavalNet participarà en aquells fòrums internacionals oberts a realitats semblants a les del Raval. Ja s'estan realitzan els contactes addients per crear espais d'intercanvis comuns amb les xarxes i projectes de característiques semblants a la nostra. Aquesta és una de les possiblitats que avui ofereixen les xarxes ciutadanes i que ha d'anar adquirint amb el temps un paper més important.

CORREU ELECTRÒNIC

És un dels recursos menys espectaculars, però alhora més efectius i dinàmics d'Internet. La rapidesa de la comunicació és obvia. Per aquest motiu nosaltres creiem que tota associació i ciutadà del Raval té el dret de tenir la seva adreça de correu electrònic i els mitjans per a poder gestionar-la.

Les possiblitats i avantatges son indiscutibles:
-millors elements de coordinació entre associacions i entitats. · possibilitats de creació de llistes de distribució particularitzades
-espai per relacionar-se amb les administracions públiques i els seus gestors d'una manera més ràpida i efectiva
-transmissió de continguts i mitjans d'informació d'una manera més econòmica i ecològicament sostenible La seva utilització és d'us freqüent pels sectors empresarials.

Ara cal transportar les possiblitats d'aquest mitjà a l'àmbit de la societat civil.

RÀDIO PER INTERNET

Hem apostat per la creació de RadialNet, la ràdio Comunitària del Raval per internet amb l'objectiu de poder facilitar la participació ciutadana. Diferents temes són els que es poden tractar, però tots ells són d'interés pel barri i també d'interés per a la resta del món. Un barri com el del Raval, on la interculturalitat és la quotidianitat més absoluta, possibilita que sorgeixin programes de diversa procedència cultural, i que aquests siguin escoltats des de diversos llocs del món depenent de l'origen dels locutors.
Ravalnet en projectes Europeus

Des dels seus inicis Ravalnet ha participat en diferents projectes europeus i internacionals.

Tots ells amb l'objectiu de demostrar que les Noves Tecnologies poden afavorir a la integració social i lluitar contra l'exclusió.

Hem participat en el projecte EPITELIO, Netizens i en el congrés mundial del Global 2000.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: ravalnet.org la web dl barri y correo elec. anti monopoli.
16 nov 2004
Es a dir, sou un satel.lit del Clos...
Re: ravalnet.org la web dl barri y correo elec. anti monopoli.
16 nov 2004
home jo crec que fan una bona feina,sempre que i vaig em tracten molt be es com una familia, i diria que és una entitat privada que no tenen res en comu amb l'ajuntament de barcelona, se que tenen relacions amb la generalitat ,ja que són un punt òmnia (un local on et pots conectar a internet gratuitament) però d'aki a dir que son un satelit d'en clos ho del maragall va un troç força gran
Sindicat Terrassa