Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Agost»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: educació i societat
Socialisme autònom, que es?
12 nov 2004
Podem definir l'autonomia com una formulació de bases teòriques socialistes constituides a partir d'enllaçar les conclusions extretes de l'intercambi d'experiències adquirides en l'experimentació o pràctica de processos creatius ideats en espais plurals, participatius i respectuosos que tenen com a finalitat solucionar problemàtiques determinades en un context social concret.
Podem definir l'autonomia com una formulació de bases teòriques socialistes constituides a partir d'enllaçar les conclusions extretes de l'intercambi d'experiències adquirides en l'experimentació o pràctica de processos creatius ideats en espais plurals, participatius i respectuosos que tenen com a finalitat solucionar problemàtiques determinades en un context social concret.

Cada procés revolucionari és, i ha de ser autònom. No hi ha fórmules universals que portin al socialisme.
El procès revolucionari propi de l'autonomia va mes enllà de la clàssica idea revolucionaria de destrucció i posterior suplantació dels espais de poder.
En contrapartida planteja la creació de microespais d'experimentació social contínua on es consolidin alternatives reals al sistema mitjançant l'enllaç i l'intercambi de les iniciatives pràctiques que sorgeixen dels diversos espais autònoms que conformen un context social determinat establint així una coordinació dels diversos processos creatius que aporten solucions a les problemàtiques propies d'aquest, i aconseguir finalment crear els fonaments d'una nova societat dintre d'un sistema que, paulatinament, acabaria essent víctima del col.lapse per el pes de les seves pròpies contradiccions.
Des de l'autonomia, es presenta una alternativa a la centralització dels mitjans de producció en forma de control estatal, advocant per descentralitzar els aparells que gestionen les activitats socials i productives a la mínima expressió (l'assamblea barrial o de vila) cedint el control de determinats centres productius (fàbriques, tallers o empreses diverses) a aquests aparells que s'enquadrarien en una xarxa de relacions socioeconòmiques de caire plural, participatiu i respectuós amb d'altres expressions autoorganitzades.
Aquesta dinàmica de funcionament garantiria unes relacions laborals més personals però també igualitaries establint així una estructura cooperativista amb una corresponent reducció significativa de la jornada de feina.
Allargant l'espai no laborable s'hauria de treballar en promoure un clima de comunitat, comprenssió i respecte a base de promulgar un debat continu que procuri aportar solucions a les problemàtiques de l'entorn socio/cultural corresponent. Això es podria aconseguir amb una estructura de relacions, flexible i dinàmica, que incentivi un procès de reinvenció social indefinit per tal d'aconseguir una millora constant de les relacions en comunitat, en consonància amb el procès revolucionari autònom que, com hem dit, planteja l'experimentació social contínua en espais reduits pero alhora enquadrats en uns estructura en xarxa.

A partir d'aquis s'accepten tesis antitesis o aportacions constructives per tal d'ajudarnos en aquest viatge a itaca! Jeje

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Socialisme autònom, que es?
12 nov 2004
podriem dir que seria com un socialisme tirant a llibertari no? qui és l´ideòleg del socialisme autònom? bé, a mi no em sembla gens malament tot el que s´exposa, pero no deixen de ser bases teòriques i no em queda massa ben entès com es giraria la truita.. és a dir, a la pràctica com el poble agafaria el poder. Segons he entès es deixaria que el sistema caigués per si mateix i anar teixir paralelament una altra "societat". Penso que el mateix sistema s´encarregaria, de fet s´encarrega de que aquestes alternatives no proliferin mentre aquest visqui.
Pero ja et dic... em sembla molt correcte, a més surt el tema de la participació ciutadana, fer xarxa,etc.
Re: Socialisme autònom, que es?
13 nov 2004
El socialisme autònom diria que te els seus origens en algus pensadors marxistes italians dissidents pròxims a l'esfera llibertària que s'estava reafirmant (per alla la dècada dels 60).
Toni Negri n'es un, tot i que es criticat a tothora per els marxistes d'arrel mes clàssica, l'exemple mes ilustrador en aquest cas es el moviment okupa de caire polititzat que estableixen relacions d'es d'un àmbit "autònom" i que es defenen dels atacs de l'aparell estatal quan convé alhora que van construint uns espais (centres socials mes concretament) on es practiquen aquestes alternatives alhora que es va gestant el seu discurs.
Re: Socialisme autònom, que es?
13 nov 2004
doncs a mi no m'ha quedat gens clar... trobo que continua sent necessària una direcció revolucionària forta, digue-li partit obrer, digue-li consells obrers, digue-li com vulguis...
Re: Socialisme autònom, que es?
13 nov 2004
Yo creo que el gran fracaso del Autonomismo fue la Argentina. Yo pienso algo más parecido a Un, aunque no necesariamente basado en el tema de partido y vanguardia que tantas cagadas ha hecho en la historia. Es necesario que la sociedad tome el poder y cree uno nuevo con una revolución. No hay otra alternativa. Sin embargo yo considero positivo el planteamiento del autonomismo de crear espacios autónomos socialistas. Eso es interesante como forma de construir una alternativa mientras exista el capitalismo.

Yo creo que el Autonomismo es una muy buena idea, pero le falta valentía, al menos en el Estado Español, para ir más lejos que crear espacios cerrados (Como las Casas Okupas), y plantearse tomar las calles. Por ejemplo, como hicieron las Asambleas Populares de la Argentina o las Fiestas reivindicativas de Reclaim the Streets. La clave está en la calle y no en las casa, que a pesar de mucha lucha, se acaban desalojando. Hay que asumir que nosotros somos los débiles y no podemos rivalizar contra el poder estatal.

Otro aspecto, creo que el autonomismo debería regresas a sus orígenes revolucionarios, pero quizás para ser coherente con su posición, el Autonomismo debería tener el acento en las Socialización y la creación de espacios socialistas. Estos espacios deberían intentar ir conquistando a la ciudadanía como un cancer, y en ese progreso, organizarse de la forma más clásica y socialista: Los consejos de Obreros o de Ciudadanos, y evidentemente, pasar de partidos, pero permitir participar a sus militantes.

El marxismo se puede interpretar de formas que pueden ser más próximas al imaginario de los autonomistas, pero creo que deberíais ser más coherentes y estructurados. Mi crítica es de que los autónomos tienen una ideología confusa, simplemente hay que leer el Imperio de Tony Negri para darse cuenta de ello, eso se evidenció en Argentina y ha llevado a la derrota del movimiento. Un movimiento que decía "Que se vayan todos", pero no se animó a consumarlo ya que querían hacer algo nuevo, autónomo y no como la izquierda revolucionaria ya sea Marxista-Leninista o Libertaria, que para el caso es igual. Lo que provocó es el desánimo de los ciudadanos que no vieron una alternativa realista al poder, y acabaron asumiendo lo que había. Por ello, votaron por Kishner.

Los autónomos deberíais de ser autocríticos y plantear en que se falló en Argentina. Yo, por ejemplo, me dejó de interesar el autonomismo a raíz de este fracaso. Yo nací en Argentina y tenía muchas espectativas en este movimiento. Por ello, me he acercado al marxismo clásico, pero muy crítico con lo que fue la URSS Stalinista y todos los modelos autoritarios del palo (China, Cuba,etc.)

La autocrítica la planteo para mejorar tácticas e ideas, y ajustarlas a la experiencias nuevas. No os planteo que abandonéis vuestras ideas, pero debéis mejorarlas. El Marxismo y el Anarquismo llevan ya más de un siglo de experimentación. Cualquier ideología socialista sin autocrítica está condenada al fracaso

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more