Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : criminalització i repressió : especulació i okupació
Justicia a on?!
09 nov 2004
La passada setmana un jutjat Suís va sentenciar que els policies, que van tallar la corda de la qual penjaven Martin i Gesine a 19 metres d'altura, no tenen cap responsabilitat en els fets.
Era una acció de protesta no violenta davant la reunió dels líders del G8 a Evian, en el que fou la primera visita a Europa després de l'inici de la invasió de l'Iraq de lâacabat de reelegir com a president dâEstats Units George W. Bush.

Lâ1 de juny de 2003 un grup d'experimentats activistes internacionals va preparar una acció en el marc dels actes de protesta davant dâaquesta cimera. L'acció consistia en un tall de trànsit previ al pas d'una delegació oficial. Per a això es va atravessar una corda de costat a costat de la carretera de la que penjaven els dos escaladors. La policia enviada al lloc dels fets va actuar sense entaular cap diàleg, com han reconegut, i va tallar la corda. Martin va caure 19 metres i Gesine va ser subjectada a pols in extremis per diverses companyes durant minuts agònics, mentre Martin jeia estabornit sota el pont sense rebre ajuda.

A la sentència de la setmana passada (gairebé un any i mig després) el jutge considera que l'actuació dels policies es troba justificada i els seus âerrors es fan comprensiblesâ? per la temeritat de l'acció dels activistes. La denúncia dels activistes per mal físic, negació d'ajuda i posar en perill vides humanes es troba per tant desestimada. No obstant això aquests ja han anunciat que recorreran la decisió.

Els fets que gairebé provoquen la mort d'ambdós escaladors suposaran conseqüències irreversibles durant tota la seva vida. Martin ha patit diverses operacions i es troba a l'espera de més; diversos mesos d'hospitalització; anys de rehabilitació i dolors; i seqüeles físiques per a tota la vida que li impediran continuar la seva professió d'electricista. Gesine que fou subjectada in extremis per companys, s'enfronta a un quadre dâstress post-traumàtic de conseqüències greus per a la seva vida diària.

Els policies no han estat suspesos en cap moment de les seves funcions i després d'aquesta sentència es confirma que no hauran d'afrontar cap conseqüència pels fets.

L'advocat dels activistes ha declarat que âla investigació judicial dels fets genera grans dubtes sobre la seva imparcialitat. No sembla que s'ha buscat conèixer la veritat dels fets sinó la forma d'excusar l'actuació policialâ?.

D'altra banda, en un judici celebrat el passat 28 de juny a Nion (Suïssa), els activistes van ser declarats culpables i condemnats per posar en perill la vida dels conductors. Aquest judici va captar l'atenció internacional, i o­n hi va haver una significativa delegació catalana d'activistes i juristes de la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona. Els activistes van rebre suport internacional per mitjà de cartes de protesta al govern suís i accions de suport a diverses ciutats incloses Barcelona i Madrid davant les delegacions oficials Suïsses. Entre altres, José Saramago, Noam Chomsky, Ignacio Ramonet, Susan George, Dario Fo, Arcadi Oliveres i un grup dâeuroparlamentaris verds han mostrat la seva preocupació pel cas i han donat suport a l'exigència d'un procés just i independent que esclareixi les responsabilitats.

Segons van declarar els activistes âaquesta sentència dóna carta blanca a la policia per a actuar de manera fatal sense témer conseqüències legalsâ?

www.aubonnebridge.net (video de 8 minuts dels fets)
Telèfons de contacte:
Addaia 654 691 654,
Ã?lvaro 93 412 75 94
0041 078 683 6405 gesine (des de Suïssa)

extret de kaosenlared.net

This work is in the public domain
Sindicat