Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: ecologia
Els residus nuclears, un greu problema sense resoldre
09 nov 2004
El GEPEC-Ecologistes de Catalunya vol mostrar la seva preocupació per les darreres notícies aparegudes als mitjans de comunicació en referència a la possible ubicació a Vandellòs d’un magatzem temporal individualitzat de residus nuclears d’alta activitat.
Les elevades inversions realitzades per ENRESA per desmantellar la C.N. Vandellòs I, semblen no preocupar gaire al Consejo de Seguridad Nuclear, que en la seva revista ‘Seguridad Nuclear’ del II trimestre del 2003, publicava la decisió d’emmagatzemar residus nuclears d’alta activitat a les ja desmantellades instal·lacions de l’antiga C.N. Vandellòs I a partir del 2010. En aquesta data caduca la renovació del conveni amb COGEMA, l'empresa francesa encarregada de reprocessar el combustible gastat de Vandellòs I. El reprocessament és un procés que genera residus vítrics d’elevada radioactivitat, que són els que pretenen emmagatzemar a Vandellòs.



Una vegada més, surt a la llum l’etern problema dels residus radioactius, que ningú sap on col·locar per la seva elevada perillositat. Aquella energia que en el seu moment es presentava com una solució neta, barata i segura, ens torna a mostrar la seva cara més fosca, i ara volen escampar tot de cementiris nuclears pel territori. Com diu la dita, ‘qui la fa la paga’, i hauran de ser les autoritats responsables d’aquest desgavell nuclear les que paguin les conseqüències d’un rebuig popular al qual GEPEC-Ecologistes de Catalunya s’hi pensa sumar.



No costa gaire imaginar el panorama que podria haver-hi a Vandellòs d’aquí pocs anys: una central nuclear operativa, un centre d’investigació de fusió nuclear, una central tèrmica, i un cementiri nuclear de residus d’alta activitat: Tot un paradís. GEPEC-Ecologistes de Catalunya s’oposa de forma enèrgica a que aquest hipotètic escenari de futur trist i d’alt risc ambiental pel municipi de Vandellòs, i una vegada més fa una crida a l’administració perquè tanqui totes les centrals nuclears actives i aposti amb molta més fermesa per les energies renovables .


Al GEPEC-Ecologistes de Catalunya creiem que les notícies contradictòries que han aparegut darrerament sobre la possible instal.lació d'un magatzem temporal de residus nuclears d'alta activitat a Vandellòs posen en evidència que segueix sense saber-se què s'ha de fer amb aquests residus altament perillosos.

O potser hauríem de dir que per part dels responsables s'està intentant retardar qualsevol decisió al respecte perquè no quedi encara més clara la gravetat del problema.

Pel que fa als residus nuclears de la central Vandellòs I que han de tornar de França el 2010 ens oposem que siguin emmagatzemats temporalment a Vandellòs per les següents raons:

* Pels perills que suposa el seu emmagatzematge en un lloc que creiem que no compta amb les mesures de seguretat necessàries.

* Perquè el magatzem temporal per als residus de la central Vandellòs I també es podria arribar a fer servir per emmagatzemar els residus d'altres centrals nuclears.

* Perquè suposa transportar innecessàriament els residus d'un lloc a l'altre, amb els perills que això comporta.

* Perquè es tracta d'una solució temporal que només serviria per dissimular que segueix sense haver-hi una solució definitiva mínimament acceptable.

* Perquè no hi ha cap certesa sobre el temps que estarien allà emmagatzemats.

* Perquè augmentarien els números que té Vandellòs per convertir-se en el cementiri nuclear de l'estat.

I el que ens sembla absolutament impresentable és que ENRESA (Empresa Nacional de Residuos Radioactivos) ho justifiqui des d'un punt de vista econòmic. La indústria nuclear hauria de ser responsable dels costos que representen els residus que genera.

En conseqüència, no només existeix una irresponsabilitat des del punt de vista mediambiental, sinó també des del punt econòmic, ja que els residus generats per Vandellòs I encara els estarem pagant durant molts anys.

Una vegada més queda clar que l'energia nuclear pot ser "relativament barata" a curt termini, però a llarg termini esdevé un pou sense fons.

A més, els residus de Vandellòs I només són la punta de l'iceberg. Sense que es sàpiga què es farà amb els residus radioactius, a Vandellòs II, Ascó I i Ascó II se'n continuen produint més amb cada retirada del combustible nuclear gastat.

Tenint en compte que no existeix cap solució definitiva mínimament acceptable per als residus nuclears, creiem que la solució del problema passa inevitablement perquè s'aturi la seva producció, la qual cosa implica:

* Que s'aposti per aconseguir una reducció dels consums elèctrics.

* Que es potenciïn les energies renovables de manera ordenada i amb criteris de proximitat als punts de consum.

* Que es defineixin clarament els megawatts/hora que es consumeixen i els que hi ha d'haver instal.lats perquè no existeixi més producció d'energia elèctrica de la que és necessària.

* Que es posi ordre al descontrol existent pel que fa a la producció d'energia elèctrica.

* Que es defineixin les prioritats amb criteris mediambientals de quan han d'entrar en funcionament els diferents tipus de generadors d'energia elèctrica.

* I sobretot que es concretin les dates de tancament de Vandellòs II, Ascó I i Ascó II, per esmentar només les que segueixen en funcionament a les comarques de Tarragona.

Creiem que ja va sent hora que els partits polítics es mullin al respecte i que la gent del carrer també s'hi pronunciï.
El que no pot ser és que es continuï amagant el problema dels residus nuclears o que es continuï dissimular-lo, sinó que cal trobar-hi solucions.
Mira també:
http://aeec.pangea.org/modules.php?name=News&file=article&sid=157

This work is in the public domain

Comentaris


Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Re: Els residus nuclears, un greu problema sense resoldre
09 nov 2004
Els residus nuclears cap a la Sarsuela
Re: Els residus nuclears, un greu problema sense resoldre
09 nov 2004
MOR ATROPELLAT PER UN COMBOI NUCLEAR UN ECOLOGISTA FRANCÈS ENCADENAT A UNA VIA DE TREN Notícia publicada a El Punt, dilluns 8 de novembre: "Un activista ecologista de 23 anys que s'havia encadenat a una via per impedir el transport de residus nuclears d'un tren que es dirigia de França a Alemanya va morir ahir en ser atropellat pel comboi, que li va amputar les dues cames, segons van informar fonts policials franceses. L'accident es va produir a Avricourt (nord-est de França) a primera hora de la tarda, quan el tren, que portava el carregament de residus de combustible de centrals atòmiques, es va endur per davant el jove ecologista, al qual els serveis d'urgència van intentar reanimar en el lloc dels fets sense èxit. Altres activistes contraris a les nuclears ja havien bloquejat al matí el comboi a Lunéville, prop de Nancy, també encadenant-se a les vies, però van ser desallotjats per agents de seguretat del tren. El comboi, que transportava un carregament de 336 contenidors amb un total de 174,7 tones, és el setè amb aquest tipus de residus que tornen a Alemanya des que les companyies elèctriques d'aquest país i la Companyia General de Materials Nuclears (COGEMA, filial de la francesa Areva) van firmar l'abril de l'any 1996 un contracte per al seu tractament".
Sindicato Sindicat