Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Carta oberta a l'alcalde de Santa Coloma
06 nov 2004
La gestió municipal pel que fa a l'oratori de Singuerlín ha estat nefasta i irresponsable. Creiem que els ciutadans mereixem explicacions clares de quines han estat les circumstàncies de les línies d'actuació de l'Ajuntament. Finalment, els musulmans han hagut de tancar el seu oratori i obrir-ne un altre al costat del riu, aïllats de la resta de veïns. Són aquestes les solucions dels polítics als brots de xenofòbia?
cartaoberta.pdf
cartaoberta.pdf (57,61 KiB)
Carta oberta a l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet

Des d'aquestes línies volem fer arribar a l'alcalde, i a la ciutadania en general, el malestar que ens han causat els esdeveniments d'aquestes últimes setmanes relacionats amb l'oratori musulmà d'Anselm de Riu, 114.

En primer lloc, pensem que la gestió dubitativa i contradictòria de l'Ajuntament ha agreujat un conflicte que necessitava una manera ràpida i eficaç de resoldre's. Si bé en un primer moment, a la reunió de la comissió permanent del Pla de la Convivència, s'havia decidit una política ferma de defensa dels drets de la població, poc temps després l'Ajuntament va fer el primer canvi de posició, uns canvis que s'han anat repetint durant el curt espai de temps de dues setmanes ("L'Ajuntament canvia d'opinió sobre el conflicte per cinquena vegada en un mesâ? El Periódico , 03/11/2004). Aquesta manera d'actuar ha provocat que els veïns contraris a l'oratori, a banda que mantinguessin unes actituds irrespectuoses i intolerants cap als seus veïns, se sentissin carregats de raó a l'hora d'exigir de l'Ajuntament que complís amb la paraula donada.

No ha estat només en aquestes últimes setmanes que s'ha fet patent la mala gestió municipal d'aquest tema. Ja feia vuit mesos que la comunitat musulmana tenia llogat el local d'Anselm de Riu i que tècnics de l'Ajuntament parlaven amb els veïns del barri. La falta absoluta de previsió del conflicte és una mostra patent de la poca importància que aquests temes tenen per als polítics que ens governen.

Pensem que la ciutadania mereix una explicació coherent de les raons de totes aquestes giragonses a l'hora de prendre decisions i, sobretot, té dret a saber per què no s'ha estat conseqüent fins al final amb les decisions preses. Ãs a dir, ¿per què es va descartar el barri del Pilar i per què, al final, s'ha demanat a la comunitat musulmana de marxar d'Anselm de Riu, una setmana després que en el Consell de Ciutat s'afirmés amb rotunditat el dret que tenia la comunitat de mantenir-s'hi?

D'altra banda, els dos comunicats que els grups polítics de l'Ajuntament van fer públics el 18 i el 25 d'octubre proclamaven el dret d'exercir la llibertat de culte i el compromís públic de garantir-la. El nostre dubte és: si tan clara estava aquesta defensa, ¿com pot ser que durant els quinze dies que va durar l'assetjament dels veïns a l'oratori, en cap moment les forces de seguretat van fer cap actuació per garantir aquest dret? Molts de nosaltres hem estat testimonis de l'actuació d'aquests veïns armats de tambors, cassoles, xiulets, bidons i pals que, cada nit i amb permís municipal, s'han dedicat a pertorbar les pregàries dels musulmans. Com és que l'Ajuntament ha acceptat donar permís a aquests veïns de tallar el carrer i manifestar-se sorollosament enfront mateix de l'oratori, mentre els musulmans intentaven accedir-hi i resar? No ha pensat l'Ajuntament que ha pogut estar autoritzant manifestacions on es feia apologia del racisme, un delicte tipificat al Codi Penal? Com qualificar, si no com a racistes, cartells com âNo queremos otro Fondo en Singuerlínâ?, â11 de marzo: terrorismoâ? o els crits de âFuera morosâ?? Als últims dies, aquestes accions s'allargaven després de tancar l'oratori quan els veïns feien recorreguts pel barri, a les onze de la nit, colpejant persianes de comerços regentats per emigrants, sense que cap autoritat fes res, no ja per impedir-ho, sinó simplement per controlar-ho i evitar mals majors.

No s'aturen aquí les irregularitats de tot aquest procés. Des del 18 d'octubre un grup de persones vinculades a diferents entitats de Santa Coloma, acompanyades de veïns del barri, hem volgut manifestar el nostre suport a la comunitat musulmana amb una presència silenciosa davant de l'oratori. Paradoxalment, els cossos de seguretat, que no han defensat els drets legalment establerts dels musulmans, han dirigit els seus esforços a impedir la nostra demostració de solidaritat, tant tallant-nos el pas com retenint-nos il·legalment durant més d'una hora el dia 21 d'octubre o, fins i tot, agredint una de les persones que formaven aquest grup. Quina és la línia que ha marcat aquesta actuació dels mossos d'esquadra? Per què l'Ajuntament no va reaccionar davant d'aquestes irregularitats?

En aquest sentit, ens agradaria remarcar algunes informacions donades per determinats mitjans de comunicació que titllen aquestes persones solidàries com a radicals, que van a provocar i a enfrontar-se amb la policia. Fins i tot el mateix alcalde, entre altres responsables municipals, ha contribuït a la criminalització d'una de les entitats, l'Ateneu Julia Romera, dient que són persones perilloses. Sabem que totes aquestes informacions estan carregades de mala fe, ja que se sap perfectament que sempre ens hem manifestat de manera pacífica. Encara més: hem estat nosaltres els qui hem patit la violència dels mossos d'esquadra i dels veïns.

Finalment, no deixem de preguntar-nos per què es considera que amb el trasllat de l'oratori s'ha solucionat un problema. Només s'ha traslladat el problema. Què fa suposar que l'aïllament (clarament injust) de la comunitat musulmana és la solució a les actituds xenòfobes d'una part de la població de Santa Coloma? Ãs evident que la darrera decisió d'aquest Ajuntament ha servit per fer callar un petit grup de veïns, però que no és útil com a eina de futur. Santa Coloma és una ciutat multicultural i ja és hora que s'assumeixi des de les institucions municipals. Si l'administració municipal no creu en la convivència i no actua fermament al seu favor, difícilment podrà transmetre els seus valors a la ciutadania.

Hem intentat resoldre tots aquests dubtes a través de les vies que ens ofereix el Consistori. Deu entitats vam demanar la paraula al ple de l'Ajuntament per tal de fer arribar el nostre parer als polítics governants, però se'ns va negar. Quina via ens deixen, doncs, per demanar totes aquestes explicacions sobre una actuació tan negligent i irresponsable? Com fer arribar la nostra veu a uns polítics que fan un comunicat darrere l'altre i, seguidament, neguen tot allò que signen?

Demanem que l'alcalde respongui a tots aquests interrogants i que l'administració municipal prengui totes les mesures perquè aquests fets no es tornin a repetir. També creiem necessari que el consistori posi tota la voluntat política i els mitjans que calgui per tal d'impulsar de manera efectiva i decidida un veritable pla de convivència a Santa Coloma.
___________

Sisplau, envieu aquesta carta a la premsa, a l'Ajuntament, per correu, per e-mail, per fax... Volem que es convoqui novament el consell de ciutat, tal com ens van dir que farien. Ens mereixem una explicació.
Mira també:
http://www.ara-santacoloma.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Carta oberta a l'alcalde de Santa Coloma
06 nov 2004
M'agrada molt aquest plantejament, necesitem un pla global de seguiment. Un pla d'integració i ajuda,encarat al futur. S' ha de asumir que som més i de més colors, per tal de construir entre tots tot allò que volem. Hem de evitar els ghettos.
Sindicat Terrassa