Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Comunicat de valoració de la sentència del Tribunal d'Estrasburg que condemna l'estat per ocultar la tortura:
03 nov 2004
Comunicat de valoració de la sentència del Tribunal d'Estrasburg que condemna l'estat per ocultar la tortura:
estrasburg-.gif
COMUNICAT DEL MOVIMENT DE DEFENSA DE LA TERRA:
http://www.defensadelaterra.org/


El Tribunal Europeu de Drets Humans condemna l'Estat espanyol


Després que el Tribunal Europeu de Drets Humans dâEstrasburg hagi condemnat lâEstat espanyol per no haver investigat la denúncia de 17 independentistes torturats lâestiu del 1992, lâMDT vol manifestar la seva satisfacció per lâalt valor simbòlic dâaquesta sentència, lâèxit de la qual cal atribuir a la tenacitat i perseverança dâaquests independentistes.

A banda del caràcter positiu dâaquesta sentència, volem aportar una sèrie de consideracions i reflexions sobre la ràtzia repressiva del 1992 i sobre el paper que juga la tortura com a arma de dominació política:

Cal que recordem el context polític en què es van produir aquests fets: durant les detencions la pràctica totalitat dels partits parlamentaris del Principat i el País Valencià van silenciar aquests fets escandalosos i només hi va haver alguns tímids gestos de denúncia a títol personal. Lâelit política no ha fet fins al dia dâavui cap moviment que afavorís tant la investigació del que va ocórrer aleshores com lâeradicació de la tortura. No podem oblidar tampoc que es va aprofitar lâavinentesa per treureân beneficis polítics: davant dâuna ferotge repressió lâobjectiu de la qual era destruir les estructures estratègiques de lâEsquerra Independentista, els principals dirigents de lâautoanomenat âpal de pallerâ? de lâindependentisme no van mostrar gaire interès a denunciar els casos de tortura i sí a fer passar alguns detinguts pel procés de reinserció, amb la intenció-obsessió gens amagada dâacabar amb qualsevol espai polític que hi pogués competir.
La tortura, usada per destruir el detingut per motius polítics, no és una pràctica excepcional o aleatòria, sinó que és premeditada i està estudiada âcientíficamentâ?. No és tampoc una novetat per a lâindependentisme català: des de la mort física del dictador Franco sâha torturat sistemàticament els i les independentistes detinguts/des sota legislacions especials i, tot i lâelevat nombre denúncies acumulades, fins al dia dâavui ningú no ha estat condemnat per aquesta pràctica, ja que les denúncies han estat reiteradament arxivades per un poder judicial submís a lâexecutiu.
La tortura compta amb el consens silenciós i una legitimació de polítics, magistrats, periodistes, càrrecs policíacs i metges forenses, que en garanteixen la invisibilitat i lâopacitat. Cal tenir ben clar, doncs, que els agents torturadors són només lâesglaó més baix dâuna estructura de dominació, per la qual cosa els esglaons més alts han de ser lâobjecte preferent de la nostra denúncia i crítica política.
La lluita contra la tortura ha de ser un element fonamental de la tasca política de lâEsquerra Independentista, però tenint en compte que la seva finalitat és destruir les conviccions dels i les militants i els projectes col·lectius, cal tenir present que la nostra resposta ha de ser necessàriament col·lectiva.
Lâúnica lluita que es perd és la que sâabandona.

Moviment de Defensa de la Terra
Països Catalans, 2 de novembre de 2004
Mira també:
http://www.defensadelaterra.org/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Comunicat de valoració de la sentència del Tribunal d'Estrasburg que condemna l'estat per ocultar la tortura:
03 nov 2004
logo_web.jpg
Condemnat l'Estat espanyol per no tenir voluntat d'esclarir tortures

Davant la sentència del Tribunal de Drets Humans dâEstrasburg que condemna la Justicia espanyola per no investigar les denúncies de tortura fetes per independentistes detinguts lâestiu del 92 (que obliga a pagar a lâEstat 8.000 E. per cap a cada denunciant i 12.000 en total en concepte de costos judicials), Alerta Solidària vol manifestar:
Aquesta és una sentència històrica i una gran victòria per lâindependentisme català. Si la repressió olímpica va voler tallar lâarrel lâindependentisme, aquest va sobreviure i va creixer; si la repressió necessita ser vista com a impune i, lâindependentisme no sâha arronsat i ha denunciat el seu manteniment.
Volem valorar lâesforç i la paciència que han seguit els independentistes durant els catorze anys. Malgrat les trabes i obstacles situats en el seu camí, no han parat de denunciar les s tortures.
La sentència ens referma en la constatació que la tortura no és una pràctica dâagents sàdics i corruptes, sino un assumpte on tots els aparells de lâEstat hi tenen alguna mena de papaer. La magistratura espanyola nâés ben conscient, dâaquest fet, i de les veritables raons per les quals no ha volgut investigar les denúncies de tortura. Lâactuació de lâadvocat espanyol en la vista del dia 18 de novembre nâés una bona mostra.
Volem remarcar així mateix que no és el primer cop que la Judicatura espanyola surt escaldada dâaquest Tribunal. Concretament Xavier Barberà, Antoni Masseguer i Ferran Jabardo van recorrer a aquest tribunal el judici conegut com a âCas Bultóâ? i aquest va anular el seu judici fet per la magistratura espanyola.
La lluita contra la tortura no sâacaba pas amb aquesta sentència. La repressió en totes les seves formes no son un fenòmen passatger, sino una forma dâactuar totalment necessària pel manteniment de lâEstat espanyol. Cridem a continuar alerta en la lluita contra aquesta forma de violència estructural.
Mira també:
http://www.alertasolidaria.org/
Notícia d'Endavant
03 nov 2004
Notícies

2004-11-02 El Tribunal d'Estrasburg condemna l'Estat per no investigar les tortures del 92


El Tribunal d'Estrasburg condemna Espanya per no investigar denúncies de tortures
El Tribunal Internacional de Drets Humans d'Estrasburg ha fet pública la sentència del judici fet el 18 de novembre de 2003 contra l'Estat espanyol, per l'anomenada 'Operació Garzón': el cas de les tortures de la Guàrdia Civil a desenes d'independentistes catalans l'estiu del 1992, acusats de formar part de Terra Lliure, en una operació dirigida per Baltasar Garzón. El Tribunal ha condemnat l'Estat per no investigar les denúncies de tortures fetes pels independentistes, però estableix que no pot acreditar els maltractaments i les tortures per ‘falta de proves’ perquè va passar fa massa temps, i així que no condemna per les tortures i els maltractaments soferts.

El Tribunal Europeu ha fixat indemnitzacions de 8000 euroes per als 15 independentistes i obliga l'Estat a pagar les despeses processals.

Garzón, jutge associat a la denúncia de la tortura

L'estiu passat, en el Fòrum de Barcelona, ja es va fer a Barcelona una acció acusant Baltasar Garzón d'emparar la tortura, arran de la detenció de tres joves independentistes graciencs el 2002, acció en què també es recordà el cas de 1992 i altres protagonitzats pel Jutge espanyol, conegut per la seva actitud de total indiferència davant les denúncies de tortures patides pels detinguts en les seves operacions.
Re: Comunicat de valoració de la sentència del Tribunal d'Estrasburg que condemna l'estat per ocultar la tortura:
03 nov 2004
Els independentistes no som delincuents.

En cambi els cossos de seguretat del estat veí sí
Re: Comunicat de valoració de la sentència del Tribunal d'Estrasburg que condemna l'estat per ocultar la tortura:
03 nov 2004
solidaritat amb els que han patit la repressió de l´estat... no us oblidem!
Re: Comunicat de valoració de la sentència del Tribunal d'Estrasburg que condemna l'estat per ocultar la tortura:
04 nov 2004
Mil sigles de gethos, molt bé!
Re: Comunicat de valoració de la sentència del Tribunal d'Estrasburg que condemna l'estat per ocultar la tortura:
04 nov 2004
ahir van fer una roda de premsa al col.legi de periodistes de catalunya (a Bcn), i ho sé perquè va sortir la noticia per la tv (telenoticies de tv·3).

Això també es un gueto per a tu? Molt bé, segueix així.
Sindicat Terrassa